Λογικές big brοther…

ΘεοχαρόπουλοςΣυνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στον Αθήνα 9.84 για τις τηλεοπτικές άδειες

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 και στη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη τόνισε μεταξύ άλλων:

Υπάρχει μια ανάγκη να μπει τάξη σε ένα άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Αυτό όμως που συμβαίνει δεν τιμά κανέναν. Δεν τιμά την χώρα μας. Αναφέρθηκα ξεκάθαρα σε λογικές big brοther οι οποίες σε ένα κράτος που έπρεπε να έχει θεσμική θωράκιση, δεν επιτρέπονται. Ταυτόχρονα δεν καταλαβαίνω πως στην ψηφιακή εποχή μιλάμε μόνο για 4 άδειες. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα έπρεπε να μπουν στη διαδικασία. Και οι προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ήταν αυστηρότερες, να μην είναι μόνο το χρήμα. Θα έπρεπε να μπουν στη διαδικασία όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και στη συνέχεια να λειτουργήσουν με την κρατική εποπτεία, όχι με τον σφικτό εναγκαλισμό και την χειραγώγηση της ενημέρωσης. Και στην πορεία θα φαινόταν ποιοί θα μπορούσαν να αντέξουν. Και περισσότερα χρήματα θα έπαιρνε το κράτος και αντικειμενικοί θα ήτανε και δεν θα είχαμε αυτή τη λογική που παρακολουθούμε χθες και σήμερα. Δεν μπορούμε να μένουμε άφωνοι σε αυτό που γίνεται και νομίζω πως δεν υπάρχει προηγούμενο σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Σε πολιτικό επίπεδο από εδώ και στο εξής θα πρέπει να υπάρχουν όλες εκείνες οι διαδικασίες για να λειτουργήσει το ΕΣΡ, να λειτουργήσουν οι ανεξάρτητες αρχές στη χώρα μας. Άρα να υπάρξει ένα πεδίο συνεννόησης.

Ερ: Μπορεί να υπάρξει συνεννόηση μετά τον διαγωνισμό;

Μα και πριν δεν υπήρχε συνεννόηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χωρίς συνεννόηση μια πρόταση για το ΕΣΡ ενώ η Νέα Δημοκρατία δεν μπήκε στη συζήτηση από την αρχή. Θεωρώ και τώρα ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συνεννόηση. Αν προχωρήσει ο νόμος και εφαρμοστεί, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος θεσμικής θωράκισης ώστε να μην υπάρχει μια χειραγωγούμενη ενημέρωση από τη μια πλευρά από οποιονδήποτε και από την άλλη να υπάρχει μια εποπτεία κρατική για να μην γίνουν τα λάθη του παρελθόντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δια αρμόδιου υπουργού λίγες ημέρες πριν, έλεγε πως σκεφτόταν να δώσει και πέμπτη άδεια, στη συνέχεια είπε ότι θα ανοίξει και τις θεματικές άδειες. Ακόμα και σήμερα λένε κάθε μέρα κάτι καινούργιο. Δεν υπάρχει κάτι σταθερό, για να υπάρξει συνεννόηση πρέπει να υπάρχουν οι προτάσεις και αυτός που έχει την πλειοψηφία την κοινοβουλευτική να μην αλλάζει κάθε μέρα αυτά που θέλει να κάνει.

Εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε πάρει και θα πάρουμε πρωτοβουλίες, το ίδιο πράττουν και άλλοι χώροι όπως το Ποτάμι. Όμως από τη μία έχουμε την αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη την Νέα Δημοκρατία που λέει ότι θα καταργήσει το νόμο και τις άδειες. Αλλάζουν θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε λίγες ημέρες αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Ερ: Ο νόμος δεν πρέπει να καταργηθεί; Ένα νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά;

Ένα νέο κυβερνητικό σχήμα σέβεται τους νόμους αλλά στη συνέχεια αλλάζει τα κακώς κείμενα και φέρνει νομοθετικές ρυθμίσεις και αλλάζει πράγματα. Άρα δεν μένει στατικά ένας νόμος. Αλλάζει στην πορεία. Η λογική της πλήρους κατάργησης δεν καταλαβαίνει κανείς και τι θα επιφέρει. Ποια είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αν το καταργήσει δεν λέει.

Ερ: Δημιουργούνται και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για κάποιους άλλους που θέλουν να πάρουν τηλεοπτικές άδειες.

Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί την επόμενη ημέρα από μία νέα κυβέρνηση πρέπει να μπουν κριτήρια και προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Μπορούν να μπουν κριτήρια ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο την επόμενη ημέρα. Να λειτουργήσει η χώρα με το τηλεοπτικό πεδίο όχι σε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Από εκεί κει πέρα αυτό μπορεί να λυθεί με νέα κριτήρια που και τους νέους παίκτες που θα μπουν ακόμη και μετά τις τέσσερις άδειες στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο δεν θα τους αδικεί.

Comments are closed.