Διαδηλωτές κυνήγησαν τον Μαδούρο μέσα στους δρόμους (βίντεο)

Εικόνες απόγνωσης και ντροπής εκτυλίχθηκαν στη Βενεζουέλα, με αγανακτισμένους πολίτες να κυνηγούν και να αποδοκιμάζουν τον πρόεδρο της χώρας Νικολά Μαδούρο μέσα στους δρόμους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε κρατικό έργο στέγασης.

Στα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα ακτιβιστές, ο Μαδούρο εμφανίζεται στη Βίλα Ρόσα στη νήσο Μαργαρίτα –μια υποβαθμισμένη περιοχή που κάποτε θεωρείτο προπύργιο του κόμματός του. Οι πολίτες τον υποδέχτηκαν με κατσαρόλες και τηγάνια στα χέρια και γιούχαραν τον πρόεδρο της χώρας, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται «γαντζωμένος» στην εξουσία.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 30 ατόμων, 29 εκ των οποίων αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα. Ο Brailio Jatar, ένας γνωστός δικηγόρος και δημοσιογράφος, συνεχίζει να κρατείται στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Η κυβέρνηση δεν σχολίασε το περιστατικό με λεπτομέρειες… Αντίθετα έδωσε στη δημοσιότητα ένα διαφορετικό βίντεο, στο οποίο ο Μαδούρο εμφανίζεται να στέλνει φιλάκια στο πλήθος που τον αποθεώνει στη νήσο Μαργαρίτα.

«Αυτά που δεν είδατε στα βίντεο που παραποιήθηκε η αντιπολίτευση» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Πληροφοριών Λουίς Μαρκάνο. Μετά την οριακή νίκη του στις εκλογές του 2013, η δημοτικότητα του Μαδούρο έχει καταποντιστεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πριν από μερικές ημέρες, ένα εκατομμύριο άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους του Καράκας για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν την απομάκρυνση του Μαδούρο από την προεδρία.

Παρότι θεωρείται ένας από τους πιο «μισητούς» προέδρους της χώρας, είναι σπάνιο να βλέπει κάποιος εικόνες όπως αυτές που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι, συνήθως, προσεκτικά χορογραφημένες για να φαίνονται μόνο οι υποστηρικτές του.

«Οι πολίτες τον μισούν και χτες το βράδυ του το γνωστοποίησαν με την διαμαρτυρία με τις κατσαρόλες και τα τηγάνια» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, που δημοσίευσε τρία βίντεο του περιστατικού στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Δραματικές εικόνες

«Δεν υπάρχει φαγητό. Δεν έχουμε χαρτί. Δεν υπάρχουν φάρμακα. Πεθαίνουμε. Σας παρακαλούμε βοηθήστε τη Βενεζουέλα. Πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα. Μαδούρο πρέπει να κατανοήσεις ότι ο χρόνος σου έχει τελειώσει»… Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην πολύπαθη Βενεζουέλα η Μαρία Αλβάρεζ, μιλώντας στο ισπανόφωνο CNN πριν από μερικές ημέρες.

Η Αλβάρεζ ήταν μια από τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που πλημμύρισαν τους δρόμους του Καράκας, σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην ιστορία της χώρας.

Οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν σε τρεις μεγάλες λεωφόρους στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας αλλά οι αρχές δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε εκτίμηση για τον αριθμό τους.

Ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Στρογγυλή Τράπεζα για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD) Χεσούς Τορεάλμπα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στην πορεία συμμετείχαν 950.000 έως 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι.

Φορώντας λευκά μπλουζάκια και κρατώντας σημαίες, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας εξέφρασαν για άλλη μια φορά την απόγνωσή τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η κινητοποίηση της Πέμπτης ονομάστηκε «Η ανακατάληψη του Καράκας» και οργανώθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Θα νικήσουμε την πείνα, το έγκλημα, τον πληθωρισμό και την διαφθορά. Δεν έχουν κάνει τίποτα για 17 χρόνια. Ο χρόνος τους τελείωσε» δήλωσε στο Reuters, ο διαδηλωτής Νάτι Γκουτιέρεζ.

Πολιτικές αναταραχές

Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να οργανώσει πραξικόπημα στη χώρα, καθώς αρκετοί από τους διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση του από την προεδρία της χώρας.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα της υποστηρικτών της κυβέρνησης, οι οποίοι ετοιμάζονται για μια μεγάλη διαδήλωση «κατά του πραξικοπήματος».

Ο Μαδούρο είπε στα πλήθη ότι οι αρχές συνέλαβαν δεξιούς αρχηγούς κομμάτων που σκόπευαν να τοποθετήσουν βόμβες μέσα στην πρωτεύουσα. Ζήτησε, μάλιστα, από τους υποστηρικτές του να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση πραξικοπήματος.

«Αν έρθει η ημέρα που θα δείτε ότι κάτι έπαθε ο Πρόεδρος Νικολά Μαδούρο, βγείτε στους δρόμους και δικαιώστε με…» είπε στο πλήθος.

Συνελήφθησαν έξι αρχηγοί κομμάτων

Τις περασμένες ημέρες, οι υπουργοί του Μαδούρο έχουν έχουν διατάξει τη σύλληψη έξι αρχηγών της αντιπολίτευσης, τους οποίους κατηγορεί για συνομωσία εναντίον της κυβέρνησης.

«Αυτοί που συνελήφθησαν έχουν ιστορικό αποσταθεροποιητικής δράσης στη χώρα μας και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι θα υπάρξουν και άλλες συλλήψεις ακροδεξιών στοιχείων που προωθούν τη βία» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Nestor Reverol αυτή την εβδομάδα.

Σήμερα, ο Μαδούρο είπε στους υποστηρικτές του ότι σκοπεύει να υπογράψει διάταγμα άρσης ασυλίας των νομοθετών για να μπορούν να δικαστούν «για τα εγκλήματά τους».
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.