Κοινή βούληση να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ευρώπη

Τσίπρας

Το καλωσόρισμα των ηγετών στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Πρωθυπουργό

 

Να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συμμετοχή σας στη σημερινή Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει ένα σταθερό και δημιουργικό φόρουμ θετικής συμβολής στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης.

Θετικής συμβολής κυρίως στον κοινό μας στόχο για τη σύγκλιση και τη συνοχή της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υπέρβαση των αδιεξόδων της σημερινής Ευρώπης, για ένα νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης, που νομίζω -όλοι θα συμφωνήσουμε- ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.

Σήμερα συναντιόμαστε εδώ στην Αθήνα οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου γιατί, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας αναφορές, αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας θάλασσα, τα κοινά μας προβλήματα, η πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα, αλλά και η κοινή μας βούληση να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ευρώπη.

Οι χώρες μας τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουν την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης που συνορεύουν με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Βρεθήκαμε με δυο λόγια στην πρώτη γραμμή των παράλληλων κρίσεων που τα τελευταία χρόνια δοκίμασαν την Ευρώπη.

Ωστόσο, η Μεσόγειος δεν είναι μονάχα η κοινή εμπειρία των κρίσεων. Είναι, νομίζω, πολλά παραπάνω. Είναι η Ιστορία και ο πλούτος των πολιτισμών και των θρησκειών, είναι η κοινή μας πορεία στον χώρο και τον χρόνο, είναι -αν θέλετε- αυτοί οι ακατάληπτοι δεσμοί που μας φέρνουν σήμερα εδώ, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης.

Με αυτές, λοιπόν, τις πρώτες σκέψεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μου να συναντηθούμε σήμερα εδώ στην Αθήνα, λίγες ημέρες πριν από μία πολύ σημαντική άτυπη Σύνοδο, αλλά σημαντική Σύνοδο, των 27 στην Μπρατισλάβα, με στόχο να επιχειρήσουμε μία κοινή εποικοδομητική –πιστεύω- συμβολή στον κρίσιμο αυτόν διάλογο που ξεκινά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Comments are closed.