Νέο εκλογικό στραπάτσο για τη Μέρκελ στο Βερολίνο

Στη Βουλή με εντυπωσιακό ποσοστό το ακροδεξιό AFD

Ακόμα ένα εκλογικό χαστούκι δέχτηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Μέρκελ

Το CDU υπέστη χθες τη μεγαλύτερη βουτιά εδώ και 26 χρόνια αποσπώντας μόλις 17,9%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει μετά την επανένωση του Βερολίνου. Οι κάλπες σηματοδότησαν το τέλος του μεγάλου συνασπισμού και την είσοδο στη Βουλή του πλέον κοσμοπολίτικου κρατιδίου της ακροδεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που μπορεί πλέον να πανηγυρίζει την εκπροσώπησή της σε 10 από τα 16 γερμανικά κρατίδια.

Η πτώση των Χριστιανοδημοκρατών κατά 5,5 μονάδες δεν τους φέρνει απλώς δεύτερους, αλλά τους θέτει εκτός κυβέρνησης. Το πιθανότερο σενάριο, το οποίο είχε προαναγγείλει ο Σοσιαλδημοκράτης κυβερνήτης και δήμαρχος του Βερολίνου Μίκαελ Μίλερ, είναι μια συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών (SPD) – Πρασίνων – Αριστεράς. Το SPD, μολονότι επίσης σημείωσε πτώση 6 μονάδων, στο 22%, πήρε σημαντική νίκη σε ένα κρίσιμο κρατίδιο και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή για το κόμμα. Οι Πράσινοι και η Αριστερά εμφανίζονταν χθες βράδυ σύμφωνα με την καταμέτρηση ισόπαλοι, γύρω στο 15,5%. Στο 13,6% ακολουθεί το AfD με την αντιμεταναστευτική ρητορική του, που σάρωσε στις προηγούμενες εκλογές στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Πομερανίας έχοντας κεφαλαιοποιήσει εκλογικά τους φόβους των Γερμανών για τους 1 εκατομμύριο μετανάστες που εισήλθαν πέρυσι στη χώρα.

«Από το μηδέν σε διψήφια νούμερα, αυτό είναι πρωτοφανές για το Βερολίνο. Ο μεγάλος συνασπισμός καταψηφίστηκε, όχι ακόμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά αυτό θα συμβεί τον επόμενο χρόνο» δήλωσε ο υποψήφιος του AfD, Γκέοργκ Πατζντέρσκι.

Νέο χαστούκι

Το κατρακύλισμα των Χριστιανοδημοκρατών, το δεύτερο μέσα σε δύο εβδομάδες (μετά την πανωλεθρία στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία), και η άνοδος του AfD αποδίδονται στην προσφυγική κρίση και τη μεταναστευτική πολιτική «ανοιχτών θυρών» της Γερμανίδας καγκελαρίου. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση ευθύνη για τα σταθερά χαμηλά ποσοστά στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις έχει και το CDU Βερολίνου που βύθισε τον δήμο στα χρέη και αδυνατεί να επιστρέψει στο ποσοστό του 1999 που ξεπερνούσε το 40%. Αυτό αποτυπώνεται και στο ότι οι ψηφοφόροι του CDU δεν μετατοπίστηκαν μόνο προς την κατεύθυνση του AfD αλλά και σε εκείνη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που κατάφεραν να εισέλθουν στη Βουλή του κρατιδίου με ποσοστό 6,6%.

Πάντως με το ιστορικό χαμηλό στο Βερολίνο έναν χρόνο πριν από τις εκλογές αναμένεται να αυξηθεί ο διχασμός στο στρατόπεδο της Ανγκελα Μέρκελ και να ενισχυθούν οι πιέσεις εναντίον της καγκελαρίου από την πιο συντηρητική πλευρά του κόμματός της, τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU). Ζητούν αυστηρότερα αντιμεταναστευτικά μέτρα και να υπάρξει ανώτατο όριο 200.000 προσφύγων ετησίως στη χώρα, κάτι που η Μέρκελ έχει απορρίψει.

Οι κόντρες στους κόλπους του CDU-CSU για τη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ έχουν εγείρει ερωτηματικά για το εάν η ισχυρότερη ηγέτις της «γηραιάς ηπείρου» θα κατέβει υποψήφια το 2017 για τέταρτη θητεία στην καγκελαρία. Ωστόσο ελλείψει διαδόχων παραμένει το φαβορί και για την επόμενη ομοσπονδιακή αναμέτρηση.

Πάντως ο βουλευτής και υψηλόβαθμο στέλεχος του CDU Μίκαελ Γκρόσε-Μπρέμερ τόνισε χθες ότι «είναι επικίνδυνο να μεταφέρεται το αποτέλεσμα του Βερολίνου στο ομοσπονδιακό επίπεδο». Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το καυτό ντιμπέιτ για τη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ ήταν που έφερε την υψηλή προσέλευση στις χθεσινές κάλπες, που έφτασε στο 66% (6 μονάδες υψηλότερη από την αναμέτρηση του 2011).
Πηγή Έθνος

Comments are closed.