Η Γερμανία βλέπει σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη

Η Γερμανία βλέπει σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη λόγω της ξενοφοβίας

…λόγω της ξενοφοβίας

 

Η αύξηση περιστατικών ξενοφοβίας ειδικά στην ανατολική Γερμανία ανησυχεί την γερμανική κυβέρνηση, η οποία διαπιστώνει αυξανόμενο κίνδυνο για την κοινωνική ειρήνη.

Στις διαδηλώσεις εναντίον υποδοχής προσφύγων «έχει πια καταστεί σαφές πως έχουν θολώσει τα όρια μεταξύ αστικών διαμαρτυριών και ακροδεξιών μορφών προπαγανδιστικής δράσης» τονίζει η ετήσια έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης που εξετάζει την πορεία της γερμανικής Επανένωση.

Η ενίσχυση των ξενοφοβικών συναισθημάτων ειδικά στην ανατολική Γερμανία -η οποία μάλιστα, με την εξαίρεση του Βερολίνου, προσελκύει συγκριτικά λιγότερους πρόσφυγες και μετανάστες- είχε ήδη απασχολήσει τη χώρα με την εμφάνιση του κινήματος Pediga (το οποίο, ενδεικτικά, ξεκίνησε από τη Δρέσδη) και στη συνέχεια με το ισχυρό ρεύμα που καταγράφει το ξενοφοβικό AfD, το οποίο και κατέληξε πολιτικός βραχίονας του Pegida.

Ωστόσο, η σειρά των κρατιδιακών καλπών που έχουν στηθεί τους τελευταίους μήνες έχει αποδείξει ότι το πρόβλημα ξεπερνά τα όρια της πρώην ανατολικής Γερμανίας.

Παρουσιάζοντας την κυβερνητική έκθεση «Η Κατάσταση της Ενότητας» που δημοσιεύται κάθε χρόνο πριν την επέτειο της Επανένωσης, η αρμόδια υφυπουργός για τα ανατολικά κρατίδια Ίρις Γκλάικε ανέφερε πως «πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο από ένα σήμα κινδύνου όταν οι επιθέσεις και οι βιαιοπραγίες στηρίζονται από την κοινωνία ή γίνονται σιωπηρά αποδεκτές».

Η έκθεση σημειώνει ότι εκτός από τις επιπτώσεις στην κοινωνική ειρήνη, υπάρχει κίνδυνος και για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης των (ακόμη φτωχότερων) ανατολικών κρατιδίων. «Η ανατολική Γερμανία μπορεί να έχει καλές αναπτυξιακές προοπτικές μόνο ως περιοχή ανοικτή στον κόσμο, όπου όλοι όσοι ζουν εκεί αισθάνονται σπίτι τους και ότι συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή» σημειώνει η έκθεση.
Πηγή in.gr

Comments are closed.