Γιασεµιά

Η ΗΛΙΚΙΑ παίζει ρόλο στην πολιτική. Οχι µόνο στα σαλόνια, αλλά και στα αλώνια. Το δηµογραφικό είναι εργαλείο που ξεκλειδώνει πόρτες από ατσάλι.

ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑ ΠΡΩΤΟ: στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, ο γάλλος δηµογράφος Εµανουέλ Τοντ έκανε µια παρατήρηση. Ο δείκτης παιδικής θνησιµότητας της Σοβιετικής Ενωσης χειροτέρευε, ενώ επί δεκαετίες η εικόνα βελτιωνόταν σταθερά. Ο Τοντ κατάλαβε πως κάτι είχε αρχίσει να σαπίζει στην ΕΣΣ∆ του Μπρέζνιεφ. Ηταν από τους πρώτους που πρόβλεψε – σε µια εποχή που αυτό εθεωρείτο αδιανόητο – ότι ο υπαρκτός σοσιαλισµός δεν θα είναι για πάντα.

ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑ ∆ΕΥΤΕΡΟ – πιο πρόσφατο. Η νεανική σύνθεση του πληθυσµού σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής ήταν σαν το καρύκευµα στο κους-κους. Σε φάσεις που η οικονοµία δεν πάει καλά, η νεολαία – που δεν το ‘χει τίποτε να βγει στον δρόµο – µπορεί να είναι ο καταλύτης της εξέγερσης. Η δηµογραφική συνθήκη παραλίγο να τινάξει στον αέρα το καθεστώς Αχµαντινετζάντ στο Ιράν πριν από έναν χρόνο. Στην Τυνησία, η εικοσαετής διακυβέρνηση Μπεν Αλι τέλειωσε σε είκοσι µέρες. Μένει να δούµε τι θα γίνει στην Αίγυπτο.

ΑΣ ΞΕΚΛΕΙ∆ΩΣΟΥΜΕ λοιπόν τα συµβαίνοντα στη Ν.∆. µε εργαλείο το δηµογραφικό της συντηρητικής παράταξης. Τον Κώστα Καραµανλή, ύστερα από δώδεκα χρόνια ηγεσίας, διαδέχθηκε πολιτικός αντίστοιχης ηλικίας, ο Αντώνης Σαµαράς. Τον αντιπολιτεύεται η Ντόρα Μπακογιάννη που ανήκει κι αυτή στην ίδια γενιά. Τι χρονικό ορίζοντα όµως έχουν οι πενηντάρηδες – και βάλε – της Ν.∆. αν σκεφθεί κανείς πως έχουν τα ηνία από τα µέσα της δεκαετίαςτου ‘90; ∆εν τους πιέζει αναπόφευκτα το δηµογραφικό του στελεχικού δυναµικού της παράταξης;

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗ που σιγοκαίει στο µυαλό των γαλάζιων σαραντάρηδων. Καθένας το χειρίζεται αλλιώς. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης – πιο αδύναµος στην αφετηρία – κάνει το καλό παιδί έναντι της ηγεσίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε κατά µέρος την οικογενειακή αλληλεγγύη, µένοντας µε τα δύο πόδια στη Ν.∆. κι εξοστρακίστηκε η Ντόρα. Κι ο Αρης;Ο Σπηλιωτόπουλος είναι όπως πάντα οπιο τολµηρός. Με το που µπήκε – µε καθυστέρηση ενός χρόνου – στο ηγετικό σχήµα της Ν.∆., ο Αρης διαφοροποιείται σε κάθε ευκαιρία. Για το άσυλο έγραψε στο aixmi.gr πριν πάρει θέση ο Σαµαράς – άρα έχει άλλοθι. Στο θέµατης Εξεταστικής κάλυψε τον Σηµίτη γιατί του θυµίζει τα νιάτα του στη Ρηγίλλης, αλλά και γιατί δεν τραβολογάς πρώην πρωθυπουργούς σε Εξεταστικές χωρίς στοιχεία. Σε αµφότερες τις περιπτώσεις, ο Σπηλιωτόπουλος κλείνει µάτι στον καραµανλισµό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στη Ν.∆. κάποιοι κοιµούνται όρθιοι και κάποιοι ονειρεύονται ξύπνιοι µια µελλοντική επανάσταση γιασεµιών.

Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
[Αγιογραφίες] από τα ΝΕΑ

Comments are closed.