Τσακαλώτος: ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν θα ιδιωτικοποιηθούν

Όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ υπουργός

«Όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ υπουργός, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας πως, έτσι όπως έχει διατυπωθεί η ρύθμιση για την ένταξη των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο, προϋπόθεση για κάθε ιδιωτικοποίηση είναι να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, ο κ. Τσακαλώτος, δήλωσε «τέτοια γνώμη δεν θα υπάρξει».

Τσακαλώτος

Κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών, επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών, διεμήνυσε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, «αν εσείς θέλετε μετά να ιδιωτικοποιήσετε πάρτε την ευθύνη», ξεκαθαρίζοντας: «Έτσι όπως έχουμε φτιάξει τον νόμο, πρέπει να συμφωνήσουμε εμείς. Και αυτό δεν θα συμβεί».

Σημειώνεται ότι δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από τις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με την κυβερνητική πλειοψηφία υπεραμύνεται του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα που θα βοηθήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης και θα οδηγήσουν στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ η αντιπολίτευση την κατηγορεί για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα, νέα πιο οδυνηρά μέτρα.

Ο κ. Τσακαλώτος πάντως εξήγησε, πως δεν επιβάλλεται η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Υπερταμείο, όμως δεν αποκλείεται. «Δεν ήταν σωστό αυτό που λέει ο εισηγητής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ότι βάζουμε στο Ταμείο εννέα ΔΕΚΟ για να πάνε για ιδιωτικοποίηση. Δεν είναι για ιδιωτικοποίηση, αλλά δεν αποκλείεται» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως την σωστή εκδοχή της συγκεκριμένης ρύθμισης έχει αποδώσει ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης (σ.σ. ο οποίος μίλησε για εν δυνάμει ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Υπερταμείο).

«Το Υπερταμείο ήταν ένας συμβιβασμός. Δεν το κρύψαμε ποτέ. Μας δημιουργεί προβλήματα. Όμως είναι στο χέρι μας να το μετατρέψουμε σε ένα εργαλείο αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, η οποία δεν έγινε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας «Εμείς λέμε «κάθε εμπόδιο για καλό» και θα προσπαθήσουμε μέσα από αυτό τον θεσμό, να πετύχουμε να αναδιαρθρώσουμε αυτές τις επιχειρήσεις και να αυξήσουμε την αξία τους». «Πρέπει να κοπεί η πολιτική παρέμβαση με την κακή έννοια, και να κρατήσουμε την πολιτική παρέμβαση, τον συντονισμό δηλαδή για το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης. Αυτό θέλουμε εμείς στο Ταμείο» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος. Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, επεσήμανε πως «δεν έχουμε όλες τις λύσεις αλλά έχουμε καλές ιδέες» και κάλεσε την αντιπολίτευση να συνεισφέρει με ιδέες «ώστε να αποφύγουμε τις ιδιωτικοποιήσεις».

Εντός του χρονοδιαγράμματος η διαπραγμάτευση

«Είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, φτάνουμε στο τέλος της πρώτης αξιολόγησης και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος ταυτοχρόνως ανακοίνωσε ότι «στα φορολογικά έχουμε πάει καλύτερα κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και από το ΦΠΑ».

Ο κ. Τσακαλώτος, καταλόγισε στην αντιπολίτευση και σε μέσα ενημέρωσης, «ρητορεία και τίποτα άλλο» όταν μιλούν για ενεργοποίηση του «κόφτη» και κατηγόρησε ότι διασπείρουν ψευδώς φημολογίες όταν υποστηρίζουν ότι «η διαπραγμάτευση βρίσκεται στον αέρα, ότι καθυστερεί, ότι τα οικονομικά είναι στον αέρα και έχουν απορριφθεί όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης για το Υπερταμείο».

Απεναντίας, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, τα φορολογικά έσοδα έχουν πάει πολύ καλύτερα από τα προβλεπόμενα, κατά 300 εκ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα έσοδα από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ και τα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ. «Το χρυσό μετάλλιο στην αύξηση του ΦΠΑ πήρε η Μύκονος, το αργυρό η Ρόδος και το χάλκινο η Σαντορίνη», ανέφερε και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν κατάφεραν ποτέ να εισπράξουν τέτοια ποσά από αυτούς τους τουριστικούς προορισμούς.

Σκουρλέτης: Μεταφορά των ΔΕΚΟ δεν συνεπάγεται και ιδιωτικοποίησή τους

Την πεποίθηση ότι η μεταφορά των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο δεν συνεπάγεται και την ιδιωτικοποίησή τους εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, μια θέση που φαίνεται να ενστερνίζεται και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ., ο κ. Σπίρτζης διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα ως προς τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τόσο στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, όσο και στις Κτιριακές Υποδομές. Καθησυχάζοντας τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των εργαζόμενων, οι οποίοι ζήτησαν να πληροφορηθούν για το μέλλον των δύο οργανισμών, ενημέρωσε ότι θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η μεταφορά ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο σημαίνει ιδιωτικοποίηση και ξεκαθάρισε ότι αρμόδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Καταλόγισε, δε, στην αντιπολίτευση «προπαγανδιστική τακτική» και «επιλογή υπονόμευσης», όταν υποστηρίζει ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο συνεπάγεται αυτομάτως και την ιδιωτικοποίησή τους.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.