Η Βουλή τίμησε την Εθνική Αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

 

Η Βουλή τίμησε την Εθνική Αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Πηγή φωτο: Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση στη Βουλή προς τιμήν της Ελληνικής Παραολυμπιακής Αποστολής

 

Θέλω να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω που είσαστε εδώ σήμερα μαζί μας.
Πριν λίγους μήνες, όταν φεύγατε για το Ρίο σας είχα συνοδεύσει με λίγα λόγια που μου είχε ζητηθεί από την Ομοσπονδία σας να προσφέρω για ένα έντυπο που είχε εκδώσει. Και έλεγα εκεί πως μπροστά σε τέτοιες στιγμές, συνηθίζουμε να εκφωνούμε στερεοτυπικές φράσεις και διάφορα κλισέ. Ξέρετε, για την αξία που έχει αυτή η συμμετοχή και για τα μαθήματα που προσφέρει σε όλους εμάς. Τα λόγια δεν είναι ανακριβή ή λανθασμένα. Σωστά είναι. Αλλά είναι και ελλιπή. Γιατί δεν αρκούν για να αποτυπώσουν την μεγάλη σημασία αυτού που κάνετε. Ούτε το δέος που μπορεί να νιώσει κάποιος αν σκεφτεί για λίγο τον εαυτό του στη θέση σας. Το πως θα αντιμετώπιζε αυτός αντίστοιχα προβλήματα. Αν θα έβρισκε αυτή τη δύναμη που εσείς τόσες φορές δείξατε για να φτάσετε ως εδώ. Αν θα μπορούσε έστω να σκεφτεί να βάλει τον εαυτό του σε αυτή τη διαδικασία.

Εσείς το καταφέρατε. Και μας αποδείξατε άλλη μια φορά, πως η ζωή τελειώνει μόνο όταν ο άνθρωπος σταματάει να ονειρεύεται. Και όταν σταματάει να προσπαθεί, να αγωνίζεται για να πετύχει το όνειρό του. Εσείς δίνετε μαθήματα σε όλους μας. Μαθήματα αγώνα. Πίστης. Δύναμης. Και, τελικά, μαθήματα ελευθερίας.

Οι επιδόσεις σας στο Ρίο ήταν εξαιρετικές. Φέρατε στη χώρα μας και στους δικούς σας ανθρώπους 13 μετάλλια. Καταρρίψατε ατομικά, ευρωπαϊκά, παγκόσμια και παραολυμπιακά ρεκόρ. Μα, κυρίως, όλοι μαζί, με την βοήθεια των προπονητών και των συγγενών σας, καταρρίψατε σύνορα. Το σύνορο ανάμεσα στον πόνο και την επιτυχία. Το σύνορο ανάμεσα στον φόβο και στον θρίαμβο. Ανάμεσα στην προκατάληψη και στην αποδοχή.

Και θα ήθελα να μείνω λίγο παραπάνω σε αυτό το τελευταίο. Και να θυμίσω τις συγκλονιστικές δηλώσεις ενός από εσάς, του Παύλου Μάμαλου. Που μας είπε για όλα αυτά που ως παιδί αντιμετώπιζε στο σχολείο. Για μια συμπεριφορά επιθετική και προσβλητική. Όχι όμως μόνο προς αυτόν. Αλλά και προς την ίδια την συντεταγμένη πολιτεία που δεν έχει δουλέψει αρκετά ώστε να λείψουν τα φαινόμενα αυτά, που σήμερα βάζουμε κάτω από τον γενικό τίτλο του bullying. Ευχαριστούμε τον Παύλο γιατί μας τάραξε με αυτά που είπε. Και έτσι μας θύμισε τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε ακόμα στο χώρο της Παιδείας και της συνειδητοποίησης της κοινής γνώμης για τα δικαιώματα όλων. Μα και για κάτι πολύ περισσότερο. Για την ίδια την αξία του ανθρώπου. Και αυτήν την αξία εσείς την δείχνετε κάθε μέρα.

Και τα λόγια αυτά που ακούτε και αυτά που ακούσατε τις προηγούμενες μέρες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον Υφυπουργό Αθλητισμού και άλλους, δεν είναι λόγια παρηγοριάς. Ούτε συμπόνοιας. Είναι λόγια θαυμασμού. Και Ευγνωμοσύνης. Είστε αθλητές. Και σας επιβραβεύουμε για τις επιδόσεις σας. Είστε πολίτες. Και σας επιβραβεύουμε για το κοινωνικό σας παράδειγμα. Σας λέω από εδώ, σήμερα, πως η Ελληνική Πολιτεία είναι δίπλα σας. Σκεφτόμαστε όλους τους τρόπους για να σας βοηθήσουμε. Εσάς που βοηθάτε εμάς. Μας βοηθάτε να προωθήσουμε την αντίληψή μας για την άθληση ως κοινωνική δραστηριότητα, ως κοινωνικό δικαίωμα. Όχι μόνο για τον επαγγελματία αθλητή, αλλά για τον αθλούμενο άνθρωπο. Αλλά και για τον άνθρωπο με ειδικές ανάγκες. Για αυτό και προχωράμε σε μία κίνηση. Με νόμο που θα έρθει το προσεχές διάστημα στη Βουλή, ορίζουμε πια πως το 15% των θέσεων που θα προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ θα καλύπτονται από ΑμεΑ. Σαν μια έμπρακτη στήριξη του αγώνα που δίνετε καθημερινά. Μα και σαν μια διαρκή υπόμνηση προς την κοινωνία πως εσείς δεν είστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Πως η ποιότητα και το ήθος μιας χώρας αποτυπώνεται πρωτίστως στον πρώτο που αντιμετωπίζει τους πιο αδύναμους, για να τους κάνει κι αυτούς δυνατούς.

Συγκινούμαστε από τη χαρά που βλέπουμε στα πρόσωπά σας. Είναι και δική μας χαρά. Η παρουσία σας εδώ είναι από τις πιο όμορφες στιγμές που ζούμε εδώ μέσα. Κάνατε έναν αγώνα για να σταθείτε όρθιοι. Κάνουμε έναν αγώνα, μαζί με τους πολίτες της χώρας, με τον κόσμο, για να σηκώσουμε και πάλι όρθια τη χώρα μας. Πολλοί πιέζονται και υποφέρουν. Μα τα πράγματα αλλάζουν. Όλοι θα βλέπουν όσο περνάει ο καιρός την αλλαγή στην καθημερινότητά τους. Και στα δικά σας πρόσωπα βλέπουμε την Ελλάδα που θέλουμε να χτίσουμε. Μαζί σας. Με τους πολίτες.

Comments are closed.