Γεροβασίλη: Αντί για «συμφωνία αλήθειας» ακούσαμε συνειδητά ψέματα από τον κ. Μητσοτάκη

Γεροβασίλη

Συνέντευξη της Κυβερνητικής Εκπροσώπου στα Parapolitikafm και τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο, Θανάση Φουσκίδη και Δημήτρη Κουνιά

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάλο μεσημέρι κυρία Γεροβασίλη.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλό μεσημέρι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε από το τι γεύση σας άφησε η συζήτηση προχθές στη Βουλή και αν θεωρείτε ότι γίναμε σοφότεροι μετά τα όσα είπαν ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί Αρχηγοί.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκτιμώ, πως κάθε συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ενώπιον του ελληνικού λαού μας κάνει όλους σοφότερους. Ανεξάρτητα αν φέρνει μια καινούργια είδηση ή όχι. Με την έννοια, ότι ο διάλογος σε επίπεδο Βουλής, δεν είναι μόνο για να φέρνει μια καινούργια είδηση , είναι ευκαιρία και για να ζυμωθούν θέματα, να αποκατασταθούν αλήθειες . Σε τελική ανάλυση, αυτοί οι οποίοι κρίνονται μπορούν να δώσουν ή όχι απαντήσεις σε αυτά τα οποία καλούνται, αλλά και για να ξετυλίξουν τη σκέψη τους. Εγώ δεν εκτιμώ ότι –γιατί το είδα να γράφεται- δεν γίναμε σοφότεροι. Είμαστε πάντα σοφότεροι, μετά από συζητήσεις. Μπορώ να σας πω και τη δική μου άποψη επ’ αυτού. Είδα ότι πραγματικά ακούστηκαν ή αποδείχθηκαν πολλά, που είναι ακόμη πιο σημαντικό. Είδαμε τον κύριο Μητσοτάκη, να ισχυρίζεται ότι έρχεται για να κάνει καινούργιο συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό, με τίτλο «Συμφωνία αλήθειας». Αντ’ αυτού, άκουσα ψέματα τα οποία ειπώθηκαν συνειδητά και εν γνώσει του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι αυτά;

ΟΛ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα σας πω. Είδα ότι δεν υπήρξαν απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα για τα οποία ρωτήθηκε. Άκουσα μια ομιλία η οποία ήταν βασισμένη κατά κύριο λόγο σε χαρακτηρισμούς, αβάσιμους χαρακτηρισμούς, μόνο για να υπάρχουν στον αέρα ως τίτλοι. Τα ψέματα τα οποία άκουσα και ακούσαμε όλοι, φάνηκε και στο διάλογο ότι είναι ψέματα. Άκουσα για χρηματοδοτήσεις παράνομες σε ΜΚΟ για τη ψυχική υγεία. Ήξερε και ο ίδιος και προφανώς και οι συνεργάτες του ότι δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο ότι είχε υπογραφεί από τον κύριο Γεωργιάδη όταν ήταν Υπουργός. Και οι κατανομές έγιναν με βάση το ίδιο ακριβώς σύμφωνο. Είδαμε να προσπαθεί να πετάξει τη λάσπη σε ανθρώπους επιχειρώντας την πολιτική και προσωπική τους αποδόμηση. Ανεξαρτήτως του τι αυτό συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο και στη διαμόρφωση της αντίληψης των ανθρώπων για την πολιτική και τους πολιτικούς. Είδα, δηλαδή, πάλι μια προσπάθεια προσβολής σε πρόσωπα. Όπως π.χ με το πόθεν έσχες του κυρίου Φλαμπουράρη και του κυρίου Σταθάκη, που όλοι ξέρουμε ότι ως θέμα έχει εξαντληθεί, έχει τελειώσει και δεν προέκυψε ποτέ κανένα θέμα πραγματικά. Έχει αποφανθεί η Επιτροπή του Πόθεν Έσχες και υπενθυμίζω ότι αποτελείται από δικαστικούς και από βουλευτές όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν και το θέμα με το Δήμο Ευόσμου το οποίο ο Πρωθυπουργός το διέψευσε…

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για τον Εύοσμο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι κυρία Γεροβασίλη εδώ; Οι επιθέσεις δεν ήταν μόνο από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν και από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, του Πρωθυπουργού προς τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος επέμενε στο θέμα και στο σκάνδαλο της Siemens. Ωστόσο ο κύριος Μητσοτάκης είπε στον πρωθυπουργό « εμείς κάναμε μια συμφωνία, ένα συμβιβασμό με την γερμανική εταιρεία, αν θέλετε εσείς αλλάξτε την. Δεν την έχετε αλλάξει όμως». Τι απαντάτε;

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας θυμίσω ότι ήταν η πρώτη φορά που μετά από μεγάλη πίεση παραδέχθηκε ο κύριος Μητσοτάκης ότι υπάρχει σκάνδαλο Siemens στην Ελλάδα. Να σας πω, αυτό ήταν ένα κέρδος. Από την άλλη πλευρά, προσπάθησαν πάλι με τη γνωστή τακτική όλες τις ευθύνες ετών που αφορούν και στη Ν.Δ. να περάσουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Προσπάθησε το μεγάλο αυτό σκάνδαλο, ίσως το μεγαλύτερο για χρήματα τα οποία έδινε η Siemens σε Έλληνες πολιτικούς – αποδεδειγμένα- να ξεπεραστεί ως «ο.κ. έγινε». Εμείς, λοιπόν, αυτό το οποίο κάναμε και το οποίο δεν το είχε κάνει κανείς άλλος, ήταν να μην αφήσουμε τουλάχιστον να παραγραφεί σε αυτή τη φάση. Διότι ξέρουμε ότι η Δικαιοσύνη κινείται αργά- και είναι ένα ζήτημα αυτό- αλλά είναι θέμα μιας άλλης συζήτησης. Σε κάθε περίπτωση νομοθετήσαμε ούτως ώστε να μην υπάρξουν παραγραφές, προκειμένου να φτάσουμε μέχρι το τέλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό που σας ρώτησε ο Δημήτρης, είναι δηλαδή, στη σκέψη σας να ανοίξετε ή να αλλάξετε τον δικαστικό συμβιβασμό που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά με τη Siemens; Διότι υπήρχε ένα ρεπορτάζ – εμείς το είχαμε αποκαλύψει στην «Επένδυση», πριν από μερικούς μήνες- ότι ένα από τα ζητήματα που είχε ζητήσει η κυρία Μέρκελ από τον Πρωθυπουργό είναι να κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιο.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα, εμπλέκεται βεβαίως και η Γερμανία, με την έννοια ότι είναι γερμανική εταιρεία, η οποία όμως όπως ξέρουμε όλοι μας– έχει καταγραφεί- ότι ο ρόλος της Siemens διαχρονικά ήταν …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν σε πάρα πολλές χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …αφορά στο πολιτικό προσωπικό πολλών χωρών, όπου κατάφεραν να το κάνουν και εκτιμούμε σε πολλές. Αυτό ήταν το μεγάλο ζήτημα. Εδώ, όμως, πρέπει να σταθούμε, όσον αφορά στη στιγμή, την ημέρα και τη συζήτηση, στο ότι πάλι προσπάθησε ο κύριος Μητσοτάκης να περάσει την ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, αντιλαμβάνεστε ότι εδώ υπάρχουν αποδείξεις, ονόματα, συνεργασίες μεταξύ προσώπων της Ν.Δ. και όχι μόνο, του πολιτικού συστήματος του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και όλο αυτό πάλι το ξεπερνάμε με μια ατάκα η οποία λέει «και εσείς τι κάνατε». Ή θα μείνουμε να συζητήσουμε ή θα λέμε ατάκες στον αέρα. Απαντήσεις για το θέμα της Siemens οφείλει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Δεν οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήσεις. Και βεβαίως ο ελληνικός λαός άκουσε αυτή τη συζήτηση και νομίζω ότι το κατάλαβε πλήρως. Εμείς θα κάνουμε όλα όσα είναι δυνατόν να γίνουν προκειμένου αυτή η υπόθεση να κλείσει με τρόπο προς όφελος του ελληνικού λαού αλλά και της αποκατάστασης της Δικαιοσύνης. Και είμαστε αποφασισμένοι γι’ αυτό. Είναι και μια από τις μεγάλες συγκρούσεις όπως ξέρετε. Επίσης το μεγάλο αυτό θέμα των πλειστηριασμών είναι μια καινούργια λάσπη με σκοπό πάλι την τρομολαγνεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήταν άλλο θέμα, αλλά αφού μας πάτε εκεί…

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στο ίδιο θέμα είναι. Αφορά τα ψέματα του κου Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι λάσπη. Γίνονται πλειστηριασμοί, κυρία Γεροβασίλη. Μπορεί να μην έγιναν στον Εύοσμο, να έκανε λάθος…

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας θυμίζω ότι πλειστηριασμοί γίνονταν πάντα. Επομένως, ας μιλήσουμε για το ποιοι πλειστηριασμοί γίνονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή καίει τον κόσμο αυτό το θέμα.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, καίει τον κόσμο και είναι πολύ σημαντικό. Εκείνο, το οποίο έχουμε να πούμε είναι ότι στον Εύοσμο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να απαντήσετε λίγο συνολικά.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προσπαθώ να απαντήσω συνολικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να βάλετε μέσα στην απάντησή σας και το γεγονός ότι εσείς ως κόμμα εξουσίας, ως κόμμα της αντιπολίτευσης, είχατε δεσμευτεί πως πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δεν θα κάνετε.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Συμφωνούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, τώρα βλέπουμε αυτό να μην εξελίσσεται όπως είχατε δεσμευτεί. Δεν θα πρέπει να κάνετε και μία αυτοκριτική ως κυβέρνηση, σ’ αυτό;

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα πρέπει να δούμε εάν αυτό το οποίο βάζετε ως σκεπτικό, ισχύει, για να πάμε στο τι θα κάνουμε εμείς. Αυτό το οποίο βάζετε ως σκεπτικό, δεν ισχύει. Δηλαδή, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν έγιναν ούτε γίνονται. Για να ξεμπερδέψουμε τα πράγματα. Όσα λέχθηκαν αφορούσαν σε εργολάβο, ο οποίος μάλλον έχει διαφύγει -και ενδεχομένως δεν ξέρουμε και πού ζει- με χρέος 12,5 εκατομμύρια και αφορά κενά σπίτια που ανήκαν στον μεγαλοκατασκευαστή. Άρα, δεν ήταν πρώτη κατοικία κανενός, αυτές στον Εύοσμο. Το δεύτερο ήταν ότι υπάρχει μια έξαρση πλειστηριασμών. Επίσης δεν ισχύει. Διότι γίνονταν ετησίως πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί. Υπήρχαν όλα αυτά και δεν μας προέκυψαν τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε ότι δεν έγιναν φέτος, γιατί από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο είχαν απεργία οι δικηγόροι. Οπότε, εκ των πραγμάτων…

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι μόνο γι’ αυτό. Έγινε γιατί υπήρχε και μορατόριουμ με τις τράπεζες, γιατί ήμασταν σε διαδικασία επαναξιολόγησης της διαδικασίας της καινούργιας νομοθεσίας. Την οποία κληθήκαμε να κάνουμε εμείς και κάναμε. Για την προστασία της πρώτης κατοικίας της πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά και επιχειρήσεων. Έχουμε, λοιπόν, προστατεύσει με νομοθεσία μέχρι σήμερα, με διεύρυνση και του νόμου Κατσέλη, την πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Έρχεται, τώρα, ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνει αντίστοιχη ρύθμιση και για τους επιχειρηματίες και εμπόρους, που δεν υπήρχαν -όπως γνωρίζετε- στην προστασία του νόμου Κατσέλη και το οποίο ρυθμίζεται από την κυβέρνησή μας. Ταυτοχρόνως, η πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας έγινε για τα 2/3 των νοικοκυριών, ως οφείλαμε να κάνουμε και όπως είχαμε υποσχεθεί. Ταυτοχρόνως, όμως, γίνονται και άλλες κινήσεις για την πραγματική αναδιάρθρωση δανείων με βάση την πραγματική δυνατότητα νοικοκυριών, αλλά και επιχειρηματιών να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους. Και επίσης δάνεια πρώτης κατοικίας δεν μπορούν να εκχωρηθούν σε funds. Αυτά είναι σειρά από βήματα τα οποία ήδη έχουν γίνει. Αυτό εξασφαλίζει ότι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν έγιναν -που βεβαίως συνέβαλε και η απεργία των δικηγόρων σ’ αυτό- αλλά και διότι ταυτοχρόνως έτρεχαν και γίνονται καινούργιες νομοθετήσεις και ρυθμίσεις σύμφωνα με καινούργια δεδομένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι να εξελιχτούν τα πράγματα όπως τα λέτε.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επομένως, τα πράγματα είναι έτσι και δεν έχουμε φαινόμενα, όπως αυτά που περιγράφονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λίγο στα εσωτερικά της κυβέρνησης. Βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σειρά από γεγονότα που δείχνουν ότι η κατάσταση ίσως, σε κάποια κρίσιμα μέτωπα, ξεφεύγει εκτός ελέγχου. Θα σας θυμίσω το γεγονός με τους συνταξιούχους. Θα σας θυμίσω όλο αυτό που έγινε με την Εκκλησία, από το οποίο πολλοί είπαν ότι επί της ουσίας, εντός ή εκτός εισαγωγικών, πάρτε το όπως θέλετε, η κυβέρνηση υπέστη μια επικοινωνιακή ήττα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί συζητήσεις, ώστε να υπάρξει μια νέα ώθηση στο κυβερνητικό σχήμα; Και αναφέρομαι φυσικά στο σενάριο του ανασχηματισμού, το οποίο παίζει πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες στα κυβερνητικά ρεπορτάζ.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκτός ελέγχου δεν υπάρχει τίποτα από την κυβέρνηση. Λάθη, παραλείψεις, ενδεχομένως, να τα συζητήσουμε. Είτε κενά, είτε βήματα τα οποία πρέπει να κάνουμε. Επίσης να τα συζητήσουμε. Εκτός ελέγχου δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε συνέβη καμία διαμάχη με την Εκκλησία. Και αυτό απεδείχθη, δεν το λέω εγώ. Απεδείχθη όταν καθίσαμε και στο ίδιο τραπέζι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έκανε πίσω η κυβέρνηση.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έκανε πίσω κανείς. Δεν χρειάστηκε να κάνει πίσω κανείς. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν υπήρξε νικητής και νικημένος, διότι δεν χρειάστηκε. Εάν χρειαζόταν, δεν ξέρω ποια θα ήταν η εξέλιξη. Ωστόσο, δεν έκανε κανείς πίσω. Δηλαδή, η θέση της Εκκλησίας παραμένει ότι χρειαζόταν αλλαγή, σ’ αυτή την αλλαγή η Εκκλησία ήταν και θα παραμείνει συνομιλητής, το πρόγραμμα σπουδών το ρυθμίζει η Πολιτεία με συνομιλητή και όλο τον απαραίτητο σεβασμό στην Εκκλησία. Και ότι η Εκκλησία ήδη συνομιλούσε, εδώ και τρία χρόνια, με τους εκπροσώπους της με το Ινστιτούτο, το οποίο είναι επιφορτισμένο με το καθήκον των προγραμμάτων. Όπως γνωρίζετε, δεν είναι καν ο υπουργός και το Υπουργείο, αλλά το Ινστιτούτο το οποίο καθορίζει τα προγράμματα σπουδών. Επομένως, ούτε εκεί υπήρξε τέτοιο θέμα. Σε επίπεδο επικοινωνιακό, υπήρξε μια μεγάλη συζήτηση. Όταν, όμως, ο διάλογος έγινε σε τραπέζι και δεν έγινε σε διάφορα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, δηλαδή έγινε όπως χρειάστηκε να γίνει, δεν υπήρξε κανένα τέτοιο θέμα. Άρα, ούτε νικητής ούτε νικημένος ούτε εκτός ελέγχου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο ερώτημα για ανασχηματισμό, τι απαντάτε;

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ερώτημα για ανασχηματισμό έχει γίνει κοινότοπο. Εγώ ερωτώμαι τουλάχιστον από τον Μάιο. Και επίσης ξέρετε ότι η απάντηση είναι κοινότοπη. Αντιλαμβάνεστε ότι ουδείς ανασχηματισμός έχει ανακοινωθεί πριν να γίνει και μάλιστα μήνες ή μέρες ή δεν ξέρω πόσο, απ’ όταν μπαίνει στον δημόσιο διάλογο σαν θέμα. Επομένως, κανείς δεν θα απαντήσει ποτέ μέχρι να γίνει ο ανασχηματισμός, στο ερώτημα εάν θα γίνει. Αυτό για να είμαστε ειλικρινείς. Όλοι αγωνιούμε για την καλύτερη απόδοση της κυβέρνησης και εγώ από τη θέση που έχω σήμερα αγωνιώ. Όχι για το αν θα είμαι ή δεν θα είμαι αύριο, αλλά αν γι’ αυτό το οποίο καλούμαι να υπηρετήσω, το υπηρετώ. Επομένως, η αγωνία είναι όλων μας, η κυβέρνηση να ανταποκριθεί όσο καλύτερα γίνεται στα υψηλά και δύσκολα καθήκοντα της οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί συνδυάζουν το θέμα του ανασχηματισμού με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η πρώτη φαίνεται ότι θα κλείσει τις επόμενες ημέρες, ως τις 24 Οκτωβρίου. Η δεύτερη, όμως; Σας ανησυχεί το γεγονός ότι προχθές δεν πήραμε ως χώρα όλη τη δόση, αλλά μια υποδόση, που πολλοί το ερμηνεύουν ως ένα προμήνυμα σκλήρυνσης της στάσης των εταίρων, σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση;

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό θα ήταν πρόβλημα, εάν δεν είχε κλείσει η αξιολόγηση. Θυμίζω ότι η αξιολόγηση έχει κλείσει και επίσημα. Δεν υπάρχει κάπου ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση. Έχει κλείσει επισήμως. Υπήρχε μια καθυστέρηση σε σχέση με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τη ροή των πληρωμών προς τους ιδιώτες, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να είναι ακόμα έτοιμα. Για τους προηγούμενους μήνες δόθηκαν όλα τα στοιχεία. Και όχι μόνο ήταν ικανοποιητικά, αλλά ήταν και πάνω από τον στόχο. Υπήρχε αδυναμία, τεχνική, επαναλαμβάνω, λόγω του πόσο έχει ο μήνας, να υπάρχουν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου τη συγκεκριμένη ημέρα. Τις επόμενες ημέρες βεβαίως και θα δοθούν. Άρα, η αξιολόγηση έχει κλείσει και επίσημα και με το που θα κατατεθούν και οι πίνακες του Σεπτεμβρίου, θα γίνει και η εκταμίευση όπως έχει καθοριστεί. Άρα, δεν μας ανησυχεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της δεύτερης που έχει τα εργασιακά;

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η δεύτερη αξιολόγηση η οποία θα ξεκινήσει -έρχονται οι Θεσμοί στις 18 Οκτωβρίου, στόχος μας είναι να κλείσει μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Διότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να αποτυπωθεί στο Eurogroup της τελευταίας χρονιάς, που, αν θυμάμαι καλά, είναι στις 7 Δεκεμβρίου. Αυτός είναι ο στόχος. Η εκτίμησή μας, όσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση, είναι ότι αυτό είναι εφικτό και θα συμβεί. Βλέπετε και τις δηλώσεις στο εξωτερικό, ακόμα και των σκληρότερων εκ των θεσμών ή του Τύπου. Σήμερα δεν έχει καμία σχέση η εικόνα της χώρας με λίγους μήνες πριν. Σήμερα, επισήμως, καθημερινώς, όλοι λένε ότι η χώρα έχει κάνει αυτά που χρειάζεται να κάνει, έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο και στις μεταρρυθμίσεις και μένει να κλείσει η αξιολόγηση και να γίνει και η συζήτηση για το χρέος, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία που είναι και το μεγάλο ζητούμενο της χρονικής στιγμής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κλείσουμε με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Είχατε πει σε εκείνη την περιβόητη δήλωσή σας, που συζητήθηκε ιδιαίτερα, ότι μέσα σε 90 ημέρες από την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα εξέπεμπαν τα νέα κανάλια και θα έπεφτε το σήμα των καναλιών που δεν έλαβαν άδεια. Θέλω να μου πείτε πώς βλέπετε το χρονοδιάγραμμα να κινείται με βάση τα σημερινά δεδομένα.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ δεν είχα κάνει καμία “περιβόητη” δήλωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοώ ότι είχε ακουστεί πολύ, όχι για τη δήλωσή σας.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ δεν έκανα τίποτα άλλο, παρά να πω και προφορικά πράγματα που είχαν αποτυπωθεί νομοθετικά, για τα βήματα που προβλέπει ο νόμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο καθένας το είχε ερμηνεύσει τότε ποικιλοτρόπως.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Συμφωνώ μαζί σας ότι ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε επί της ουσίας και με δεδομένο ότι έχουμε και τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν θα σας ζητήσω να κάνετε κάποιο σχόλιο αντίστοιχο με αυτό του Πρωθυπουργού, που επίσης είχε συζητηθεί πολύ αναφορικά με την πιθανή απόφαση του ΣτΕ, ωστόσο θεωρείτε ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα πηγαίνουν προς τα πίσω οι οριστικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εκπομπή των καναλιών που έχουν άδεια και να πέσει το σήμα στα κανάλια που δεν έλαβαν τελικώς άδεια;

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά με όλα όσα προβλέπονται στον Νόμο, αλλά και όσον αφορά τις νόμιμες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν με δεδομένο, όπως ξέρετε, ότι υπάρχουν προσφυγές, υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες θα εξαντληθούν με βάση τη νομιμότητα. Το πόσο πίσω και το πότε η δικαιοσύνη θα απαντά στα ερωτήματα τα οποία τίθενται, όπως ασφαλιστικά μέτρα και διάφορα άλλα, αυτά είναι θέματα στα οποία, στο χρονοδιάγραμμα αυτό, δεν μπορεί να παρέμβει κανείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα κανάλια που δεν πήραν άδεια; Γιατί εκεί είναι ένα θέμα, με την έννοια ότι υπήρξαν υπερθεματιστές που έδωσαν πολλά εκατομμύρια, δεκάδες εκατομμύρια, το γνωρίζετε πολύ καλά, και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα θολό τοπίο σε ό,τι αφορά εν τέλει τη λειτουργία την ίδια την ύπαρξη του διαγωνισμού, ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει σε ό,τι αφορά το δικαστικό κομμάτι.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι θολό το τοπίο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις υπερθεματιστές που ακολουθούν όλες τις προβλεπόμενες του νόμου διαδικασίες. Κάποια στιγμή θα είναι ή δεν θα είναι και οι οριστικοί αδειούχοι. Από την ώρα που θα υπάρξουν οι υπουργικές αποφάσεις για τους αδειούχους, θα ακολουθηθούν τα βήματα τα οποία προβλέπει ο νόμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε ότι εντός του έτους θα έχουν εκπέμψει τα καινούργια κανάλια;

ΟΛ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εάν το ζητάτε ως εκτίμηση, πιστεύω πως ναι. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην γίνει αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με τα κανάλια που δεν πήραν άδεια, δηλαδή ο ALPHA, το ΕΨΙΛΟΝ, το STAR, τι θα γίνει; Κάποια στιγμή θα πέσει το σήμα; Θα υπάρξει κάποια απόφαση της Βουλής; Κάποια τροπολογία;

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το σήμα που εκπέμπει κάποιο κανάλι μεταδίδεται ή μέσω της Digea ή με όποιους τρόπους βρεθούν το επόμενο διάστημα από τους ίδιους τους επιχειρηματίες. Το μόνο που είναι βέβαιο, και προκύπτει από τον Νόμο είναι ότι η Digea δεν μπορεί να εκπέμψει εικόνα η οποία προέρχεται από μη αδειοδοτημένο κανάλι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και ως προς το θέμα του παρόχου δικτύου;

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα χρονικά περιθώρια εννοώ, τα οποία ορίζει και ο νόμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και σε ό,τι αφορά το θέμα του παρόχου δικτύου; Και εννοώ τη Digea, που τον σχετικό διαγωνισμό τον έχει καταγγείλει επανειλημμένως και από τότε που ήταν και αξιωματική αντιπολίτευση.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, κύριο Παππά, ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και παρέμβαση όσον αφορά σε αυτό που με ρωτάτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το Συνέδριο θα ήθελα να σας ρωτήσω, που αρχίζει αύριο. Διαβάζουμε πολύ τις τελευταίες ημέρες κάτι που αφορά τον προκάτοχό σας, κύριο Σακελλαρίδη. Τον έχετε καλέσει ή δεν τον έχετε καλέσει στο Συνέδριο; Επιθυμείτε την επιστροφή του στην ενεργό δράση του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί γράφεται πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα ότι έχουν υπάρξει επαφές μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και του κυρίου Σακελλαρίδη. Ξεκαθαρίστε μας λίγο αυτό το ζήτημα. Γιατί μας είναι πολύ συμπαθής.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κι εμένα μου είναι συμπαθής και φίλος. Όσον αφορά στο ποιοι είναι καλεσμένοι επισήμως από το κόμμα: Προφανώς το κόμμα δεν καλεί επισήμως ανθρώπους του χώρου ή κοντά στον χώρο κλπ, το αντιλαμβάνεστε. Συνέδριο κόμματος είναι και πάνε οι σύνεδροι. Βεβαίως θα είναι ανοιχτό και καλούνται κόμματα, τόσο από τη χώρα μας όσο και από το εξωτερικό, προκειμένου να παραστούν οι εκπρόσωποί τους και να πάρουν τον λόγο στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στον κύριο Σακελλαρίδη, δεν είχαν σταματήσει ποτέ οι σχέσεις ανθρώπων με τον κύριο Σακελλαρίδη, ούτε υπήρχε και λόγος να συμβεί αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε εάν θα είναι και στο Συνέδριο.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εάν συναντήθηκα εγώ ή συναντήθηκε άλλος, προφανώς και θα συναντηθούμε, δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα. Δηλαδή, δεν καταλαβαίνω καθόλου το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Σας ευχαριστούμε, καλή επιτυχία στο Συνέδριο.

ΟΛ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να είστε καλά, γεια σας.

Comments are closed.