Η αριθμητική των κουμπιών και η «Μουρμούρα»

4

Από τα 4,5 στα 4 μισό κανάλι δρόμος…

Συζήτηση περί κουμπιών… Και ουχί των «κουμπιών» που σκοτώνουν τη νεολαία (που λέγαμε και παλιά)… Αλλά των κουμπιών του τηλεκοντρόλ! Έχουμε και λέμε, MEGA, STAR, ALPHA, E TV, το ART του Καρατζαφέρη δεν πιάνεται, το Μακεδονία TV υπολογίζεται για μισό… Άρα έχουμε 4,5 κανάλια που θα κλείσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Στη θέση τους θα έρθουν 2 νέα, τα οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα «κουμπώσουν» επάνω στις συχνότητες των παλιών… ώστε ο τηλεθεατής να μη νιώσει μεγάλη την απώλεια! Για παράδειγμα στη συχνότητα που εκπέμπει τώρα το MEGA θα έρθει και θα «κάτσει» το νέο κανάλι του Μαρινάκη… Αντίστοιχα θα συμβεί και με του Σαββίδη.

Άρα έχουμε 4,5 κανάλια που φεύγουν, 2 νέα που έρχονται συν 2 που μένουν 4. Συμπέρασμα, μισό κανάλι δρόμος για την κυβέρνηση πριν την άβυσσο αν επιμείνει μέχρι τέλους και ρίξει «μαύρο» – λένε, στην τηλεοπτική αγορά!

Είναι όμως τόσο δραματική η κατάσταση όσο ακούγεται; Ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή.

Για παράδειγμα το 1.500.000 τηλεθεατές που παρακολουθούν τη «Μουρμούρα» στον ALPHA δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει όταν την  αναζητήσει και δεν τη βρει.

Τα νέα κανάλια του Μαρινάκη και του Σαββίδη θα έχουν κάτι αντίστοιχο να προτείνουν; Αφενός δεν γνωρίζουμε και αφετέρου η τηλεοπτική εμπειρία αποδεικνύει ότι οι συνήθειες δεν «χτίζονται» από τη μία ημέρα στην άλλη!

Παρόλα αυτά το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτό το «ταρακούνημα» ή το σοκ στις συνήθειες των τηλεθεατών θα προκαλέσει πραγματικές αντιδράσεις και σε ποιο βαθμό.

Οι άνθρωποι που παρακολουθούν ακόμη τα ελεύθερα κανάλια και τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν είναι κάποιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, αλλά κυρίως μεγάλες ηλικίες ή πολύ μικρές. Δηλαδή γυναίκες και άντρες 50+ και μια ομάδα μικρών παιδιών με συγκεκριμένα κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά. Αυτό φυσικά δεν μειώνει τη σπουδαιότητα του γεγονότος… σίγουρα έχει την αξία του… η οποία πρέπει να μετρηθεί στις σωστές της διαστάσεις. Μένει λοιπόν να δούμε τι θα γίνει σε επίπεδο πραγματικής κοινωνίας, διότι τα κόμματα και οι παράγοντες της κοινωνικο-πολιτικής ζωής, γνωρίζουμε εκ των προτέρων πώς θα αντιδράσουν!

Θα επιχειρήσουν να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και μάλλον θα τα καταφέρουν λόγω των συσχετισμών… Το κυβερνητικό σκαρί όμως είναι ισχυρό να αντέξει τους κραδασμούς; Θα βουλιάξει το καράβι ή θα χάσει τον προσανατολισμό του για λίγο και θα καθυστερήσει να φανεί η Ιθάκη;

Comments are closed.