Προβολή γαλλικού ντοκιμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο στη ΓΓΕΕ

Προβολή ντοκιμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο στη ΓΓΕΕ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο TV5 MONDE και την ΕΡΤ Α.Ε, της avant-première προβολής στην Ελλάδα του ντοκιμαντέρ για την παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο γυρίστηκε στο πλαίσιο της εκπομπής Secrets d’ Histoire του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2.

Την έναρξη της εκδήλωσης σηματοδότησε  το θερμό καλωσόρισμα των παρευρισκομένων από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και Προβολής, Αικατερίνη Λάμπρου. Εν συνεχεία, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της ΕΡΤ Α.Ε., Παναγιώτης Τσολιάς και ο Διευθυντής Marketing του TV5 MONDE, Arnaud Genestine, ενώ προβλήθηκε βιντεομήνυμα  του παρουσιαστή του ντοκιμαντέρ και της εκπομπής Secrets d’Histoire, Stephane Bern.

Ο κ. Κρέτσος εξήρε την αγαστή συνεργασία μεταξύ της ΕΡΤ Α.Ε. και του ΤV5 MONDE, η οποία θεμελιώθηκε όταν με την πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και την υποστήριξη του Γραφείου του TV5 MONDE στην Αθήνα, στις 18 Μαρτίου 2016, τα δύο δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα υπέγραψαν μία σημαντική συμφωνία συνεργασίας. Ο κ. Τσολιάς με τη σειρά του μνημόνευσε αυτή τη σημαντική υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας, την πρώτη μεγάλη της ΕΡΤ Α.Ε. μ’ ένα φορέα παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως το TV5 MONDE, απόρροια της οποίας αποτελεί και η παραγωγή του ντοκιμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Στην καλύτερη ποιότητα των δημοσίων προγραμμάτων που δημιουργούνται υπό το πρίσμα της συμπαραγωγής ΕΡΤ Α.Ε. και TV5 MONDE αναφέρθηκε ο κ. Genestine. Συμπαραγωγές, όπως το ντοκιμαντέρ του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό και τη θετική εικόνα της Ελλάδας στην Γαλλία και παγκοσμίως, αλλά και την γαλλοφωνία στην Ελλάδα. Αυτό άλλωστε αποτέλεσε κι ένα από τα κίνητρα του φιλέλληνα παρουσιαστή, κ. Bern, όπως αναφέρθηκε στο βιντεομήνυμά του: η κατανόηση της ελληνικής κουλτούρας από το γαλλικό κοινό.

Στη συνέχεια έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ, το οποίο επιχείρησε να συνθέσει το μωσαϊκό των γεγονότων της ζωής και του έργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκθέτοντας τις απόψεις Ελλήνων και Γάλλων ιστορικών και αρχαιολόγων. Παρουσιάζοντας τις αρετές αλλά και τις αδυναμίες από την παιδική του ηλικία μέχρι και τον πρόωρο θάνατό του, διαμορφώνεται η εικόνα του κοσμοπολίτη Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όρια και τις αντιλήψεις της εποχής, εισήγαγε την ιδέα της παγκοσμιοποίησης, της δημιουργίας ενός νέου κόσμου βασισμένου στην ελληνική ιδεολογία αλλά με μείξεις λαών, κουλτουρών, θρησκειών, ηθών και εθίμων.

Γόνος εύπορης αριστοκρατικής οικογένειας, ο Μέγας Αλέξανδρος εδραίωσε την εξουσία του βασιλιά πατέρα του, Φίλιππου Β’ της Μακεδονίας, ενοποίησε τα ελληνικά βασίλεια και κατέκτησε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, πετυχαίνοντας με τον στρατό του τη μία νίκη πίσω από την άλλη. Ίδρυσε 70 πόλεις ‘Αλεξάνδρειες’ ενώ τμήματα από 26 σημερινές χώρες, όπως π.χ. Ελλάδα, Αίγυπτο, Αφγανιστάν, Ιορδανία, Ισραήλ, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Καζακστάν, Πακιστάν, Συρία, Τατζικιστάν, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν και άλλες, αποτελούσαν εκτάσεις της αχανούς αυτοκρατορίας του.

Ο ξαφνικός και πρόωρος θάνατός του την 11η Ιουνίου του 323 π.Χ., όντας μόλις 33 χρονών, ενδυνάμωσε τον μύθο του στην ιστορία. Η τοποθεσία του τάφου του αγνοείται, ενώ ο ίδιος ο Αλέξανδρος αποτέλεσε διαχρονικό πρότυπο για πολλούς μεταγενέστερους στρατηγούς και ηγεμόνες.

Comments are closed.