Άκαρπη η προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ

Η πρόταση Βούτση και οι αντιδράσεις

Άκαρπη απέβη η σημερινή προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ, καθώς η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν κατάφερε να συμφωνήσει στη σύσταση του συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Άκαρπη η προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προχώρησε τη διαδικασία της ψηφοφορίας, αφού η πλειοψηφία των μελών της Διάσκεψης είχε απορρίψει νωρίτερα το αίτημα αναβολής που είχαν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Νίκος Βούτσης είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν συμφωνεί με το αίτημα της αντιπολίτευσης για αναβολή.

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και για τη θέση του αντιπροέδρου τον καθηγητή Γιώργο Πλειό.

Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτάθηκαν οι:

– Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης
– Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου
– Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά
– Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα
– Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος
– Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης

Η πρόταση αυτή, όμως, δεν συγκέντρωσε τα απαιτούμενα 4/5, με μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να ψηφίζουν υπέρ. «Όχι» ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και η Χρυσή Αυγή ενώ «παρών» οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και τη Ένωσης Κεντρώων.

«Αν ζητείτο αναβολή ώστε τα κόμματα να συνυπολογίσουν κάποια πράγματα σε σχέση με την πρόταση και αυτή να ωριμάσει, πιστεύω ότι θα ήμασταν υποχρεωμένοι, να αφουγκραστούμε ώστε να δοθεί αυτή η ολιγοήμερη παράταση ώστε κάθε κόμμα να έρθει περισσότερο ενημερωμένο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω λόγο για παράταση στο όνομα της δικαστικής πτυχής, γιατί κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτη υποχρέωση τους να πάρουν την απόφασή τους. Η Δικαιοσύνη στο δικό της μέρος παίρνει τις αποφάσεις της και είναι σεβαστές. Δεν πρέπει να τα μπλέξουμε αυτά τα πράγματα».

Ο Νίκος Βούτσης παρατήρησε ακόμη ότι έχουν αρχίσει να δημιουργούνται έννομα αποτελέσματα από το νόμο, και συνεπώς «μέσα σε αυτή την κανονικότητα, το να πούμε εμείς αναβάλουμε, με μια αμηχανία ως πολιτικό σύστημα περιμένοντας τις εξελίξεις, θα ήταν λάθος σήμα».

«Σας καλούμε να μην κάνετε την ψηφοφορία, γιατί παίρνετε την ευθύνη να πάει άγονη μια διαδικασία που θα μπορούσε να είναι γόνιμη στην επόμενη συνεδρίαση, όταν τα θεσμικά θέματα δεν θα είναι μετέωρα», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Να εκφωνήσετε την πρόταση σας αλλά προηγείται η πρόταση για την αναβολή», σχολίασε ο Σπύρος Λυκούδης.

Η πρόταση της αναβολής απορρίφθηκε από πλειοψηφία.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.