Το “καίτε” ή καίει κάποιους;

Μαμουζέλος

…μας ρωτάει ο Γιάννης Μαμουζέλος

Διάβασα το μάλλον αρνητικό ρεπορτάζ του Enimerosi 24 για την πολιτική κίνηση -Κόμμα που σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες κυοφορείται. Γιατί -δεν ξέρω πώς βγαίνει το συμπέρασμα- τού βάζετε προκαταβολικά πρόσημο “πολιτικού δεκανικού” και μάλιστα υπέρ της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη!

΄Έτσι, ως πολίτης που παρακολουθεί να ανησυχεί για την πορεία της χώρας, σκέπτομαι αν σπεύδετε να “κάψετε” προκαταβολικά στα μάτια του λαού αυτό που πιθανόν (ποτέ δεν είναι σίγουρες τέτοιες πρωτοβουλίες…) θα εμφανιστεί ή αν …καίει κάποιους άλλους η αγωνία για το “τί θα είναι, ποιοί θα μετέχουν, πού θα κλίνει ιδεολογικοπολιτικά κ.α.;”.

Σπεύδω να σημειώσω ότι δεν έχω καμιά ανάμιξη ή επαφή με την πρωτοβουλία αυτή, αλλά το ρεπορτάζ -σχόλιο φέρνει στο νου την παροιμία “ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε…”!

Δεν μπορεί όμως απ’ την μια πλευρά να λέμε ότι το παρόν πολιτικό μας σύστημα έχει γεράσει ή κλείσει τον κύκλο του, ότι θα ήταν ευχής έργο ή έστω επιθυμητό να αναδεικνύονταν νέα Κόμματα και πολιτικές ηγεσίες κι απ’ την άλλη να μειώνουμε την αξία ή τους στόχους κάθε προσπάθειας… Όταν μάλιστα συνεχώς αποτυγχάνουν οι όποιες προσπάθειες σύγκλισης ομόρων κομμάτων ή κινήσεων, που θα μπορούσαν να δώσουν ένα αποδεκτό και αξιόπιστο εκλογικά σχήμα στο χώρο της Κεντρο-αριστεράς ή της Σοσιαλδημοκρατίας.

Βέβαια οι προθέσεις και κινήσεις ορισμένων γνωστών προσώπων της πολιτικής μας σκηνής (που αναφέρει το ρεπορτάζ) δεν είναι κρυφές, όπως επίσης ότι δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν “νέοι και άφθαρτοι” στην πολιτική, όπως θα ήταν ιδανικά το προσδοκώμενο από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.

Μάλιστα, αν θέλει κανείς να κρίνει τις κινήσεις αυτές, θα μπορούσε να πει ότι κάποιοι του σημερινού “πολιτικού συστήματος”, που προσωρινά βρίσκονται έξω από το …παιχνίδι ή κινδυνεύουν να βγούν έξω απ’ το …γήπεδο, αναζητούν τρόπους να εξασφαλίσουν το μέλλον τους (διάβαζε εκλογή ως βουλευτές)!

Αλλά -ανεξάρτητα αν κάτι τέτοιο συμφέρει ή όχι τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ- από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει σε πρωταγωνιστικό ρόλο είτε αυτόνομα είτε ως ηγετικός πόλος συσπείρωσης (με οποιαδήποτε ηγεσία), ας αφεθούν να δράσουν όσοι νομίζουν πως έχουν κάτι να πουν και να προσφέρουν στις πολιτικές εξελίξεις…

Ούτως ή άλλως θα πρέπει και ιδεολογικό στίγμα να καταθέσουν και πολιτικούς στόχους και κυβερνητικό πρόγραμμα (έστω θεωρητικά) και να εκδηλωθούν πού στοχεύουν και πώς θα κινηθούν… Οπότε -επειδή δεν είναι καθόλου πιθανό να εμφανισθούν νέα πρόσωπα και πρωτογενή Κόμματα στην πολιτική σκηνή – ας περιμένουμε να ακούσουμε κάποιους παλιούς, σχετικά νέους ηλικιακά, σχετικά μη επιβαρυμένους πολιτικά… (Φυσικά δεν περιλαμβάνω τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Ευαγ. Βενιζέλο κ.α.).

Θα έχουμε όμως τη δυνατότητα να κρίνουμε “τί γυρεύει η αλεπού στο παζάρι…”… Κι όπως λέει και το γνωστό παιδικό τραγουδάκι θα μπορεί ο λαός (όπως ο γάιδαρος) ν’ απαντήσει “δεν σου λέω κυρ αλεπού τι δρόμο θε να πάρω, την πονηρή τη σκέψη σου τη ξέρω κυρά Μάρω”!

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Γιάννης Μαμουζέλος
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

Comments are closed.