Προεδρικές οδηγίες για την 11/9

«Υπενθυμίζουμε ότι την 11η Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους έχασαν τη ζωή τους πολίτες από ενενήντα διαφορετικές χώρες και ότι από τότε η τρομοκρατία έχει χτυπήσει σε κάθε γωνιά του κόσμου. Αναφερόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο στην Αλ Κάιντα». Αυτές είναι μερικές από τις συστάσεις του Λευκού Οίκου προς κάθε αρμόδιο ενόψει των εκδηλώσεων για τη δέκατη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Υπογραφή: Μπαράκ Ομπάμα.
Ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να αποφευχθούν πατριωτικές υπερβολές, γκάφες απέναντι σε ξένους λαούς, κινήσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα στρατηγικά συμφέροντα και την ασφάλεια των ΗΠΑ. Οι «οδηγίες χρήσης» περιέχονται σε δύο εγκυκλίους. Η μία είχε παραλήπτη τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που εμπλέκονται με κάποιον τρόπο στις εκδηλώσεις. Η δεύτερη, τις αμερικανικές πρεσβείες και τα προξενεία ανά τον κόσμο.

«Ο τόνος της αφήγησης πρέπει να είναι θετικός και πρέπει να προβάλλεται προς το μέλλον» αναφέρεται στο έγγραφο του Λευκού Οίκου. «Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η 11η Σεπτεμβρίου δεν ήταν μόνο δική μας τραγωδία» προστίθεται. Οπως σημειώνει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ο αμερικανός πρόεδρος μάλλον δεν έχει ξεχάσει πόσο ευρεία ήταν η διεθνής αλληλεγγύη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και πόσο γρήγορα ανατράπηκε από τα ψέματα για τον Σαντάμ Χουσεΐν, τον πόλεμο στο Ιράκ, την παράφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές του Αμπού Γράιμπ.
«Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων – σημειώνει ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου σε θέματα εθνικής ασφάλειας Μπένζαμιν Ρόουντς – θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε ένα ευρύ ακροατήριο».
Ο δεκάλογος των οδηγιών είναι αρκετά πιο λεπτομερής στην εγκύκλιο που έχει παραλήπτη τις διπλωματικές αποστολές. «Εκείνη την ημέρα – αναφέρεται – τιμούμε τη μνήμη ανθρώπων που προέρχονταν από τουλάχιστον ενενήντα χώρες και έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Τιμούμε την αντίσταση οικογενειών και κοινοτήτων σε κάθε ήπειρο, στη Νέα Υόρκη και το Ναϊρόμπι, το Μπαλί και το Μπέλφαστ, τη Βομβάη και τη Μανίλα, τη Λαχώρη και το Λονδίνο». Η αναφορά σε αυτά τα μέρη δεν είναι καθόλου τυχαία. Πρόκειται για πόλεις που μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους υπέστησαν σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις: πρωτεύουσες δυτικών χωρών, αναπτυσσόμενες χώρες που δίνουν το «παρών» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας όπως η Ινδία, μεγάλες ισλαμικές χώρες όπως η Ινδονησία και το Πακιστάν. Το νόημα είναι ότι και άλλοι λαοί έχυσαν και συνεχίζουν να χύνουν αίμα και ότι η δέκατη επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου δεν πρέπει να περιοριστεί σε μια πατριωτική εκδήλωση.

ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ. Η οδηγία να «ελαχιστοποιηθούν οι αναφορές στην Αλ Κάιντα» βασίζεται σε ένα άλλο σκεπτικό: «Η Αλ Κάιντα αντιπροσωπεύει το παρελθόν, οι ειρηνικοί διαδηλωτές της Τύνιδας και του Καΐρου αντιπροσωπεύουν το μέλλον». Ουάσιγκτον καλεί Αραβική Ανοιξη. Πάντως, η πρόθεση του Λευκού Οίκου να έχουν καθαρά κοσμικό χαρακτήρα οι εκδηλώσεις και να μην εκπροσωπηθούν επισήμως οι θρησκευτικές Αρχές προκάλεσε τις διαμαρτυρίες διαφόρων Εκκλησιών.

(Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ)

Comments are closed.