Λυκούδης: Ίσως η καλύτερη λύση, πρόωρες εκλογές…

Σπύρος Λυκούδης

Καταψηφίζω την κυβέρνηση, δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης

Ο βουλευτής συνεργαζόμενος με το ΠΟΤΑΜΙ, Σπύρος Λυκούδης,  μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Νωρίς» με το δημοσιογράφο Γιώργο Χουδαλάκη.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Ερωτηθεις ποια είναι η τοποθέτησή του μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού
Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Είναι απολύτως λογικό αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να πει ένας στοιχειωδώς σοβαρός άνθρωπος κάτι διαφορετικό, ήρθε και σε αντίθεση βέβαια με όλα όσα διέρρεαν τις προηγούμενες μέρες τα πολιτικά του στελέχη από το Μαξίμου ότι μπορεί η κυβέρνηση ακόμα και μειοψηφούσα να προχωρήσει σε πολιτικές πρωτοβουλίες ή στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών χωρίς να υπάρχει η δημοκρατικής της νομιμοποίηση στη Βουλή. Είπε το αυτονόητο ότι αν αποδειχθεί ότι δεν  έχω πλειοψηφία θα πάω να τη βρω στη Βουλή διεκδικώντας ψήφο εμπιστοσύνης και αν δεν βρω τις 151 ψήφους θα πάω σε εκλογές. Νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να πει τίποτα διαφορετικό, αυτό είναι το λογικό που θα μπορούσε να πει.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός έχει βρει μια νέα πλειοψηφία και ενδεχόμενα να προχωρήσει σε εκλογές
Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Μπορεί να έχει βρει, μπορεί να μην έχει βρει και να διερευνά το τοπίο ή να έχει τις πολιτικές του συνεννοήσεις ακόμα και με τον κ. Καμμένο παρά τα όσα λεει ο κ. Καμμένος. Δεν ξέρω, εγώ δεν μπορώ ως πολιτικός έλεγχος να κάνω τον Ηρακλή Πουαρό, να ψάχνω να βρω τι έχει πίσω από το μυαλό του, εγώ ξέρω αυτό που είναι αυτονόητο ότι αν χάσεις την κυβερνητική πλειοψηφία μέσα στη Βουλή έναν τρόπο έχεις να λειτουργήσεις από εκεί και πέρα ή να την ξαναβρείς αυτό είναι το δεύτερο καταρχήν θα έπρεπε να επιδιώξεις άλλου τύπου επιλογή …αυτό που προκύπτει αβίαστα και λογικά είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Εγώ ήμουνα και είμαι πάντα εναντίον των πρόωρων εκλογών αλλά έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο τώρα ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν  να παρέμβει ο λαϊκός παράγοντας.
Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Αυτό που είναι το αστείο μέχρι τώρα είναι η επιχειρούμενη επί μέρες τώρα προσπάθεια να πεισθεί ο ελληνικός λαός και όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί παράγοντες ότι μπορεί μία κυβέρνηση χωρίς την πλειοψηφία στη Βουλή να λειτουργεί και να κυβερνά διότι της επιτρέπει το σύνταγμα εξ αντικειμένου και της το επιτρέπει από την ώρα που ο αντίπαλος δεν μπορεί να τη ρίξει.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Το θέμα να λυθεί η εκκρεμότητα με τη γειτονική χώρα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και επιχειρήθηκε με αυτή τη συμφωνία να λυθεί και κατά τη γνώμη μου σε θετική κατεύθυνση αλλά εξίσου σοβαρό είναι το ότι δεν μπορεί ένα πολιτικό κλίμα στη χώρα διαμορφωμένο με αυτό τον τρόπο όπως είναι σήμερα να αγνοήσει ότι πρέπει να λύσει ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας και νομιμότητας και μετά να δει τα υπόλοιπα.
Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο, εγώ ο οποίος έχω τοποθετηθεί θετικά απέναντι στη συμφωνία ότι την τελική μου στάση και τη ψήφο μου στο θέμα θα την προσδιορίσω όταν θα έχω ολόκληρο το πολιτικό τοπίο ανοιχτό και θα ξέρω τι γίνεται.
Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση του στην ενδεχόμενη πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση
Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Καταψηφίζω δεν το συζητάω, εγώ είμαι  αντιπολιτευόμενος βουλευτής σέβομαι και το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και όλα τα άλλα κόμματα διότι λειτουργούν στο πλαίσιο μιας συνταγματικής νομιμότητας αλλά από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι καταψηφίζω την κυβέρνηση, δε δίνω ψήφο εμπιστοσύνης και επομένως είναι προσδιορισμένη η στάση μου.
Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Νομίζω ότι και η ίδια η συμφωνία των Πρεσπών παρά το θετικό της χαρακτήρα θα αρχίζει να πάσχει εσωτερικά εάν δεν λειτουργήσει μέσα σε ένα περιβάλλον απολύτως νομιμοποιημένο δημοκρατικά και η καλύτερη νομιμοποίηση είναι αυτή την ώρα η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.

Comments are closed.