Ζητούσαν «συνένοχο» στην παραβίαση του Συντάγματος

της Ιωάννας Καλαντζάκου – Τσατσαρώνη

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί με την ίδια περιφρόνηση προς το Σύνταγμα και τους θεσμούς, με την οποία πορεύτηκε επί τεσσεράμισι χρόνια

Μετά το συντριπτικό μήνυμα των ευρωεκλογών, στις οποίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει να προσδώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, ο κ.Τσίπρας εξαναγκάστηκε να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αντί όμως να ακολουθήσει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και την πολιτική ηθική, που επιβάλλει τον περιορισμό της κυβέρνησης στα τρέχοντα διαχειριστικά έργα, επέσπευσε την επιλογή νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεσμεύοντας αθέμιτα την επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το υπουργικό συμβούλιο που θα αναδειχθεί από αυτήν.

Στην απαράδεκτη αυτή κίνηση, που κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας χαρακτήρισαν κατάχρηση και καταδολίευση του Συντάγματος, η κυβέρνηση επιχείρησε μάλιστα να εμπλέξει και την Aξιωματική Aντιπολίτευση, προτείνοντας δια του Yπουργού Δικαιοσύνης τη συναινετική επιλογή της δικαστικής ηγεσίας από τα δύο κόμματα. Για λόγους εντυπώσεων, δηλαδή, η κυβέρνηση ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία να συμπράξει και αυτή στην παραβίαση του Συντάγματος!

Πράγματι, όπως επισήμαναν έγκριτοι νομικοί, εφόσον η κυβέρνηση τελεί υπό παραίτηση και αναμένεται η διάλυση της Βουλής πριν από τις 30 Ιουνίου, όταν λήγει η θητεία των απερχομένων Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η επιλογή των διαδόχων τους πρέπει να γίνει από το υπουργικό συμβούλιο που θα έχει την εμπιστοσύνη της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα προκύψει από τις εκλογές.

Σεβόμενη το Σύνταγμα και τους θεσμούς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε παρά να αρνηθεί οποιαδήποτε παραβίαση της επιβεβλημένης αυτής διαδικασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως, ουδέποτε επέδειξε σεβασμό προς τους θεσμούς, ενώ επιδίωξε εξαρχής να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, την ανεξαρτησία της οποίας χαρακτήριζε «θεσμικό εμπόδιο». Γι’ αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την πρόταση της Ν.Δ. να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα και να απεξαρτηθεί η επιλογή των επικεφαλής των ανωτάτων Δικαστηρίων από την Εκτελεστική εξουσία. Την ίδια επιθυμία ελέγχου της Δικαιοσύνης εκδηλώνει η κυβέρνηση και τώρα, που βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου. Προφανώς επειδή εξελίσσονται δικαστικές διαδικασίες με έντονη πολιτική φόρτιση και μάλιστα κατά τρόπο που έχει ήδη πυροδοτήσει διαμαρτυρίες για απόπειρα κυβερνητικών παρεμβάσεων στα δικαστικά όργανα.

Το 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τις ευρωεκλογές με διαφορά 3,8% και ενώ η τότε κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ είχε ορίζοντα κυβερνητικής θητείας άλλων δύο χρόνων (που διεκόπη πρόωρα λόγω της κατάχρησης του θεσμού εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ), ο κ.Τσίπρας είχε ζητήσει πρόωρες εκλογές και είχε «προειδοποιήσει», κατά το γνωστό άκομψο ύφος του, τον τότε πρωθυπουργό κ.Α. Σαμαρά να μη διορίσει διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και επίτροπο της χώρας στην Ε.Ε. χωρίς τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ!!

Σήμερα κάνει το αντίθετο. Και αυτή τη φορά δεν πρόκειται απλώς για μία ακόμη ανακολουθία του κ.Τσίπρα με σχέση με όσα έλεγε στο παρελθόν, αλλά για μία κίνηση πολιτικά αθέμιτη και προσβλητική για τους Έλληνες ψηφοφόρους και την εμφατική ετυμηγορία τους στις κάλπες της 26ης Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέρχεται με το ίδιο έλλειμμα πολιτικού ήθους με το οποίο κυβέρνησε. Και δικαιώνει όσους ισχυρίζονται ότι επιθυμεί να εξαντλήσει κάθε περιθώριο παρέμβασης στη Δικαιοσύνη – ίσως επειδή φοβάται ότι θα έχει …υποθέσεις στο μέλλον.

* Η Ιωάννα Καλαντζάκου – Τσατσαρώνη είναι Δικηγόρος – τ. Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών – Υποψήφια βουλευτής Ν.Δ – Βόρειος Τομέας , Β’ Αθηνών
Πηγή protothema.gr

Comments are closed.