Κουτσούμπας: Δεύτερες εκλογές τις αποκλείω κατηγορηματικά καλοκαιριάτικα

Δημήτρης Κουτσούμπας

 

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Δημήτρη Τάκη.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Αναφερόμενος στη συμφωνία για τα ενεργειακά στην Κρήτη
Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Εμάς μας προβληματίζουν τρία βασικά ζητήματα σε αυτή την συμφωνία με τη νέα εκχώρηση των υδρογοναθράκων από το ΣΥΖΙΡΑ στην EXON-TOTAL- ΕΛΠΕ. Το πρώτο ζήτημα είναι ότι είναι υποκριτικοί οι όροι της εκχώρησης, εμείς φοβούμαστε ότι για το λαό μας θα είναι μια ακόμη κλοπή ενός πολύτιμου ενεργειακού πόρου το οποίο θα χαθεί διά παντώς για το ελληνικό κράτος. Αυξάνονται τα κέρδη της Αμερικανογαλλοελληνικής κοινοπραξίας, είναι προκλητικοί συνολικά οι όροι της εκχώρησης. Το δεύτερο ζήτημα που μας προβληματίζει είναι ότι και μέσω αυτής της εκχώρησης γίνεται βαθύτερη η εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια και του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και της Ευρώπης και έχουμε αυτό το κουβάρι των αντιθέσεων στην περιοχή που δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσει. Δηλαδή φοβούμαστε ότι οδηγεί για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών ακόμα και σε συνολικότερες πολεμικές εμπλοκές στην περιοχή. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και για την τοπική οικονομία της Κρήτης. Ξέρουμε ότι είναι πολλοί ισχυροί οι κίνδυνοι σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτά είναι ζητήματα που μας προβληματίζουν και τα θέτουμε στον ελληνικό λαό.
Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του ΚΚΕ το θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων
Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Φυσικά και πρέπει να αξιοποιούνται και οι ενεργειακοί πόροι, φυσικά θα πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία του ελληνικού λαού της χώρας μας και από αυτή τη σκοπιά επεσήμανα ότι ουσιαστικά θα έχουμε κλοπή του ενεργειακού πόρου. Θα χαθεί δια παντώς από την Ελλάδα από αυτή τη σκοπιά υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός. Ένα σχέδιο επιστημονικό, κεντρικό μιας οικονομίας όπου πραγματικά ο λαός θα βρίσκεται στην εξουσία και στη διακυβέρνηση του τόπου, όπου πραγματικά θα υπάρχουν ισότιμες ανταλλαγές, ειρηνικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, και εμπορικές και οικονομικές και πολιτικές και πολιτιστικές με όλα τα κράτη του κόσμου και κυρίως με τους λαούς και τα κράτη της περιοχής …προς τα εκεί πρέπει να βαδίσουμε.
Ερωτηθείς για το ποσοστό αριστερών ψηφοφόρων που πηγαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ
Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Υπάρχει ένα πολύ μικρό τμήμα, εγώ πιστεύω ότι είναι αμελητέο, και το οποίο συνεχώς υποχωρεί τις τελευταίες μέρες που έχει αυτό το αντι-δεξιό σύνδρομο, να μη βγει η Δεξιά η κακιά, να βγει μια πιο προοδευτική κυβέρνηση. Είναι το γνωστό που έχουμε ζήσει στο παρελθόν, βέβαια αυτή η κατηγορία συμπολιτών μας όταν μιλάμε μαζί τους, και για αυτό λεω ότι αυτό έχει αντιστραφεί και θα αντιστραφεί εντελώς, κατανοούν επίσης ότι τη δεξιά πολιτική και το δρόμο στη ΝΔ ξανά την άνοιξε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Την άνοιξε ο κ. Τσίπρας ακολουθώντας δεξιά πολιτική ο ίδιος 4 ½ χρόνια τώρα βέβαια μιλώντας εν ονόματι της Αριστεράς.
Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Μάλλον βρίσκεται σε σύγχυση και σε αμηχανία συνολικά ο κ. Τσίπρας γιατί ο ίδιος ταυτίστηκε μόνος του με τις δεξιές αντιλαϊκές πολιτικές όταν ψήφιζε το 3ο μνημόνιο μαζί με τους υπόλοιπους και εφάρμοσε επίσης τα υπόλοιπα δύο μνημόνια δίνοντας το δικαίωμα και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι και απογοητεύοντας ένα προοδευτικό αριστερό δημοκρατικό κόσμο.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι Μητσοτάκης –Τσίπρας είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος
Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Αν ως νόμισμα εννοούμε αυτό το σάπιο, διεφθαρμένο εκμεταλλευτικό σύστημα που επικρατεί σήμερα βεβαίως είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτό υπηρετούν αυτό διαχειρίζονται και μάλιστα ο Τσίπρας έκανε πάρα πολύ καλά τη δουλειά, καλύτερα και από τη ΝΔ για αυτό πήρε και τα εύσημα και των Αμερικάνων και της ΕΕ και των ονομαζόμενων θεσμών της Τρόικα και του ΣΕΒ. Το ΣΕΒ λεει μπράβο καταφέρατε πάνω από το 60% των απαιτήσεών μου να το υλοποιήσετε μένει το υπόλοιπο όποιος και αν βγει θα το υλοποιήσει είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ. Η ΝΔ στη συνέλευση του ΣΕΒ είπε «θα υλοποιήσω και το υπόλοιπο 38%» όλα ωραία και καλά, αδελφάκια είμαστε. Άλλωστε η μνημονιακή αντιλαϊκή πολιτική συνολικά έχει μπει στις ράγες της ήδη από τη σημερινή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, δηλαδή οι εφαρμοστικοί νόμοι και των τριών μνημονίων που τους ψήφησαν θα είναι εδώ δεν λεει κανείς θα τους καταργήσει και όλες οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης
Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεύτερες εκλογές τις αποκλείω κατηγορηματικά καλοκαιριάτικά. Δεν τις θέλει ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ.Τσίπρας δεν τις θέλει ούτε ο ΣΕΒ, δεν τις θέλει ούτε η ΕΕ ούτε η ΕΚΤ και οι υπόλοιποι θεσμοί. Είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, που φαίνεται ότι έχει παγιώσει μια μεγάλη διαφορά είτε δεν είναι αυτοδύναμη και χρειαστεί να συνεργαστεί με κάποιους έχει πρόθυμους. Ήδη για αυτό έχει μιλήσει το ΚΙΝΑΛ ότι θα δώσει ψήφο ανοχής αν χρειαστεί, εάν είναι κάποια από αυτά τα μικρά κόμματα μιας χρήσης μέσα στη Βουλή επίσης πρόθυμοι θα είναι. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι είναι έτοιμος να δώσει ψήφο ανοχής και να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ ή με το ΣΥΡΙΖΑ και πάει λέγοντας.
Ερωτηθείς αν την επόμενη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να αλλάξει ρόλο και να παίξει το αντιμνημονιακό κόμμα
Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: «Αντιμνημονιακό κουστούμι» θα πρόκειται για τσίρκο. Ούτε ο ίδιος τα πιστεύει, έχει φύγει από αυτή την κατάσταση, αξιοποίησε απλώς εκείνη τη μεγάλη δυσαρέσκεια και την οργή και την κινηματική λογική «μνημόνιο –αντιμνημόνιο» εκείνη την περίοδο και την προσεταιρίστηκε. Πλέον κανείς δεν τα πιστεύει αυτά ούτε οι ίδιοι τα πιστεύουν, έχουν δρομολογήσει θεωρούν ότι με τους θεσμούς αυτούς, με το σύστημα αυτό, με όλα να είναι τα καλά παιδιά του συστήματος άλλωστε για αυτό και έχουν προσεταιριστεί και κορυφαία στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που είχαν ηγηθεί τέτοιων αντιλαϊκών πολιτικών στο παρελθόν. Άρα την επόμενη μέρα αυτό που θα έχει σημασία δεν είναι η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο, δεν θα έχει σημασία επίσης και ποιο κόμμα θα είναι συμπληρωματικό σε μια νέα κυβέρνηση από τα κόμματα μιας χρήσης, το βασικό δίλημμα είναι να είναι δυνατός ο λαός και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενισχυθεί το ΚΚΕ.
Ερωτηθείς αν στόχος του ΚΚΕ είναι η τρίτη θέση
Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Οπωσδήποτε όσο πιο ψηλά αυτό θα ήταν το καλύτερο για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα γιατί το ΚΚΕ έχει να προσφέρει πάρα πολλά πράγματα στον ελληνικό λαό.
Ερωτηθείς αν «φοβάται» τον κ.Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό
Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Εμείς φοβόμαστε όλους αυτούς που έχουν μαυρίσει τη ζωή μας και μέσα σε αυτους είναι και το κόμμα της ΝΔ αλλά είναι και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πλέον. Έχουν μπει στο ίδιο κάδρο της εξαπάτησης του λαού, της πίεσης του λαού, του ματώματος του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός χάνει πάρα πολλές οικονομικές κατακτήσεις και δικαιώματα που είχε τα προηγούμενα χρόνια, έχει φτάσει στο αμήν και δεν μπορούν αυτοί πλέον να διαχειρίζονται τις τύχες τους και για αυτο λέμε στο λαό «μη δίνεις καμιά λευκή επιταγή, μην έχεις καμιά εμπιστοσύνη σε κανέναν τους».
Ερωτηθείς αν το 2015 είχαν προσεγγιστεί από το ΣΥΡΙΖΑ
Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Όχι καμία προσέγγιση είτε ως κόμμα είτε προσωπική, αυτό που γινόταν ήταν μόνο ο δημόσιος λόγος κι όπως θυμόμαστε όλοι ούτε προεκλογικά μιλούσε για κυβέρνηση της Αριστεράς απευθυνόμενος στο ΚΚΕ. Μάλιστα το βράδυ των εκλογών όταν με πήρε τηλέφωνο ήταν για να μου ανακοινώσει ότι αύριο ορκίζεται και έχει συμφωνήσει ήδη με τον Καμμένο, πράγμα που το είχε συμφωνήσει πριν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ερωτηθεις για τον κ. Βαρουφάκη
Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε κόμματα και διάττοντες αστέρες όπως είναι ο κ. Βαρουφάκης, το γνωστό golden boy, που ως υπουργός Οικονομικών έστρωσε το δρόμο για το 3ο μνημόνιο, ήταν ουσιαστικά ο εμπνευστής της κοροϊδίας του ελληνικού λαού. Ήταν η λογική που μας οδήγησε στα μνημόνια και στην πλήρη ενσωμάτωση και βέβαια έφερε την απογοήτευση και την ήττα στη συνείδηση του ελληνικού λαού, αυτή τη μοιρολατρία. Είναι επανάληψη της καρικατούρας του πρώτου εξαμήνου του ΣΥΡΙΖΑ και του προεκλογικού ΣΥΡΙΖΑ που εμφανιζόταν αριστερός μοιράζοντας δεξιά και αριστερά ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις καλλιεργώντας αυταπάτες. Αυτός είναι ο Βαρουφάκης, ένας τυχοδιώκτης, άνθρωπος του Σόρος, άνθρωπος του συστήματος. Δεν είναι αντισυστημική η ψήφος στο Βαρουφάκη είναι η πλέον συστημική ψήφος αυτό το γνωρίζουν πλέον και οι πέτρες. Είναι επικίνδυνη αυτή η ψήφος σε αυτό το κόμμα… όλες οι πολιτικές του θέσεις, οι απόψεις του για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα είναι άκρως επικίνδυνα.

Comments are closed.