Πλούτισε πλαστογραφώντας τον Ίψεν

Με έξι χρόνια φυλάκιση απειλείται ο Νορβηγός σεναριογράφος και ηθοποιός Γκέιρ Όβε Κβάλχαϊμ, που κατηγορείται ότι πλαστογράφησε έργα του θεατρικού συγγραφέα Χένρικ Ίψεν και του νομπελίστα Κνουτ Χάμσουν με σκοπό να ξεγελάσει συλλέκτες και να αποκομίσει μεγάλα ποσά από την πώλησή τους.
Ο Ίψεν και ο Χάμσουν θεωρούνται οι μεγαλύτεροι Νορβηγοί συγγραφείς όλων των εποχών και ο Κβάλχαϊμ φέρεται να το εκμεταλλεύτηκε αυτό για να πλουτίσει, όμως μία ομάδα έμπειρων παλαιοβιβλιοπωλών, σε συνεργασία με την εθνική βιβλιοθήκη της Νορβηγία, κατέληξαν στο συμπέρασμα τουλάχιστον 13 έγγραφα και αντικείμενα που ο Κβάλχαϊμ υποστήριζε ότι ανήκαν στους διακεκριμένους συγγραφείς (και πούλησε έναντι συνολικά 60.000 ευρώ) ήταν πλαστά, με αποτέλεσμα ο Νορβηγός σεναριογράφος να οδηγηθεί στα δικαστήρια, όπου και θα κριθεί η τύχη του τον Απρίλιο.
Οι ειδικοί φοβούνται πως τα πλαστά αντικείμενα είναι πολύ περισσότερα από τα 13 που έχουν επιβεβαιωθεί, καθώς ο Κβάλχαϊμ ήταν πολύ δραστήριος στην αγορά και φέρεται να είχε πουλήσει πολλά ακόμα παρόμοια αντικείμενα και έγγραφα. Ιndexonline

Comments are closed.