“Το συγκεκριμένο κομμάτι της Συρίας ήταν σταθεροποιημένο εδώ και καιρό”

Ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Αναφορικά με τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία
Κ.ΦΙΛΗΣ: Είναι μια παράδοξη για μένα κατάσταση υπό την έννοια ότι το συγκεκριμένο κομμάτι της Συρίας ήταν σταθεροποιημένο εδώ και καιρό, από τη στιγμή δηλαδή που κυρίως το κουρδικό στοιχείο είχε καταφέρει να εκδιώξει τους τζιχαντιστές και να εγκαθιδρυθεί σε αυτό το σημείο που βρίσκεται στα ανατολικά και τα βορειοανατολικά του Ευφράτη δεν υπήρχε αστάθεια, δεν υπήρχε κάποιος κίνδυνος ασφαλείας τον οποίο καλούνται σήμερα οι Τούρκοι με τις επιχειρήσεις τους να διορθώσουν. Το πρόβλημα ήταν καθαρά για την Τουρκία το γεγονός ότι υπήρχανε κουρδικές πολιτοφυλακές οι οποίες συνδέονται οργανικά με το PKK και με τους Κούρδους της Τουρκίας, αυτούς για κάποιο λόγο κατάφερε να πείσει τους συμμάχους τους η Τουρκία ότι συνιστούν κίνδυνο για την εθνική της ασφάλεια και αυτή τη στιγμή οι σύμμαχοι της Τουρκίας έκαναν πίσω, είτε μιλάμε για τη Ρωσία και το Ιράν είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ έκαναν πίσω και άφησαν στην Τουρκία ελεύθερο χώρο. Δεν νομίζω όμως ότι αυτός ο ελεύθερος χώρος είναι χωρίς προϋποθέσεις. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες πρόνοιες και δεν ξέρω κατά πόσο η Τουρκία θα καταφέρει να εκπληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει έναντι των δυνάμεων που ουσιαστικά της έδωσαν το ελευθέρας για να επιχειρήσει.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα ακολουθήσει τουρκική κατοχή στο κομμάτι της Συρίας που εισέβαλε ο τουρκικός στρατός
Κ.ΦΙΛΗΣ: Δεν είναι εύκολο διότι και οι Ρώσοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο ουσιαστικά θέτει σε αμφισβήτηση και παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία της Συρίας και οι Ρώσοι όπως και οι Ιρανοί δεν τα έδωσαν όλα για τον Άσαντ για να τον έχουν υπό την κηδεμονία των Τούρκων.

Comments are closed.