Χεβρίν Χαλάφ: Η πολιτικός των Κούρδων εκτελέστηκε από άνδρες της φιλοτουρκικής πολιτοφυλακής

Γαζωμένο από σφαίρες το όχημα που τη μετέφερε – ΕΙΚΟΝΑ

Τουλάχιστον εννέα πολίτες, ανάμεσά τους και μια πολιτικός των Κουρδων, εκτελέσθηκαν χθες στην Συρία από φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές που συμμετέχουν στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η Αγκυρα κατά των κουρδικών δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Οι εννέα πολίτες εκτελέσθηκαν σε χωριστά περιστατικά νότια της μεθοριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ», σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται στέλεχος κουρδικού πολιτικού κόμματος και ο οδηγός της, σύμφωνα με το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, την πολιτική πτέρυγα της αραβοκουρδικής συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. «Μισθοφόροι που υποστηρίζονται από την Τουρκία, έβγαλαν την 35χρονη Χεβρίν Χαλάφ από το αυτοκίνητό της και την εκτέλεσαν στον δρόμο ανάμεσα στο Καμισλί και το Μανμπέζ», σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου. Στον οδηγό της επιφυλάχθηκε η ίδια τύχη. Η Χαλάφ ήταν ο γ.γ. του κόμματος της Μελλοντικής Συρίας. Ο Μουτλού Τιβίρογλου, ειδικός στην κουρδική πολιτική, χαρακτήρισε το θάνατό της μεγάλη απώλεια. «Είχε ταλέντο στη διπλωματία, πάντα συμμετείχε σε συναντήσεις με τους Αμερικανούς, τους Γάλλους, τις ξένες αντιπροσωπείες», είπε, σύμφωνα με τον Guardian.

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν δείχνουν το όχημα που μετέφερε τη Χαλάφ «γαζωμένο» από σφαίρες. Tην ίδια ώρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και αναφορές ισχυρίζονται πως η Χαλάφ δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο.

Την Τετάρτη, οι τουρκικές δυνάμεις και φιλοτουρκικές συριακές πολιτοφυλακές εξαπέλυσαν επίθεση στην βορειοανατολική Συρία για να απομακρύνουν από την τουρκοσυριακή μεθόριο τις δυνάμεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Τα μέλη των ομάδων αυτών είναι πρώην αντάρτες που πολεμούσαν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ. Ομως, με την εξέλιξη της σύρραξης και την αποδυνάμωση των ένοπλων ανταρτικών ομάδων, αυτές οι πολιτοφυλακές χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται πλέον από την Αγκυρα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν δύο βίντεο. Το πρώτο δείχνει δύο άνδρες ντυμένους με πολιτικά γονατισμένους στο έδαφος, την ώρα που ένας μαχητής δίπλα τους ανακοινώνει ότι αιχμαλωτίσθηκαν από αντάρτες της οργάνωσης Ahrar al-Sharkiya. Στο βίντεο αυτό, στο οποίο δεν φαίνεται η εκτέλεση, αναρτήθηκε στον λογαριασμό της οργάνωσης στο Twitter μαζί με μία φωτογραφία που δείχνει τους δύο αιχμαλώτους γονατισμένους. Στο δεύτερο βίντεο ένοπλος ανοίγει πυρ εναντίον ενός ανθρώπου ντυμένου με πολιτικά. Οι εκτελέσεις ανεβάζουν στους 38 τον αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης, 81 κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί κατά την διάρκεια των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών. Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων κατά την τουρκική επίθεση στην Συρία.

Πηγή lifo.gr

Comments are closed.