«Καψώνια» Ερντογάν σε Τραμπ: Θα συναντηθεί τελικά με Πενς και Πομπέο

Παρά τις προηγούμενες αρνήσεις, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν θα δει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς και τον Μάικ Πομπέο, απεσταλμένους του Τραμπ στην Άγκυρα – Νωρίτερα είχε πει ότι θα δεχθεί συνάντηση μόνο με τον ίδιο τον Τραμπ – «Θρίλερ» με το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τελεσίγραφο στους Κούρδους: «Παραδώστε τα όπλα σας σήμερα»

Αλλαγή στάσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αν και είχε αρνηθεί, θα συναντηθεί τελικά με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που πηγαίνει στην Άγκυρα για να αποσπάσει κατάπαυση πυρός στη Συρία.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως ο Πενς και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δεν θα γίνουν δεκτοί, παρά μόνο από τους Τούρκους ομολόγους τους, «προσβλέπει να συναντήσει την αμερικανική αντιπροσωπεία», γνωστοποίησε μέσω του Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

Μάλιστα, είχε διαμηνύσει ότι θα συναντηθεί μόνο με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι… παλινωδίες του Τούρκου προέδρου όμως δεν έχουν να κάνουν με τις επαφές του με Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και με τα ταξίδια του σε Ρωσία και ΗΠΑ, με το πρώυο να πραγματοποιείται κανονικά και το δεύτερο να βρίσκεται στον «αέρα».

«Δεν υπάρχει κάποια αρνητική κατάσταση σε ό,τι αφορά το ταξίδι μου στη Ρωσία. Θα γίνει κανονικά, εκτός απροόπτου. Όσο για το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί μια κατάσταση που θα αξιολογηθεί, μετά τις συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες τους, οι οποίες θα έρθουν στην Τουρκία. Με προβληματίζουν όλες οι συζητήσεις που γίνονται στο Κογκρέσο και όσα λένε για μένα, την οικογένειά μου. Μας αντιμετωπίζουν με ασέβεια και δεν υπάρχει κάτι που να μπορώ να πω με ακρίβεια για το ταξίδι μου εκεί» δήλωσε ιο ίδιος, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Νωρίτερα, είχε απευθύνει τελεσίγραφο στους Κούρδους να παραδώσουν τα όπλα τους εντός της ημέρας. Είπε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών του κόμματος ΑΚP:

«Το Ισλαμικό Κράτος είναι ένα project που αναπτύσσεται, στηρίζεται οικονομικά, κατευθύνει χώρες και αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό μας σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζουμε καλά ποιος παίζει ρόλο σε αυτό.

Η επιλογή να γυρίσει το τουρκικό κράτος στο παρελθόν δεν υπάρχει και ποτέ δεν υπήρξε για εμάς. Κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, έχουμε σηκώσει σαν έθνος το λάβαρο του αγώνα. “Ελευθερία ή θάνατος”, δεν μας ταιριάζει κάτι άλλο.

Κανείς δεν μας πήρε ένα τηλέφωνο για να μας συλλυπηθεί για τους 20 άμαχους πολίτες που έχασαν τις ζωές τους και να μας ευχηθεί για τους 170 τραυματισμένους πολίτες από τα κουρδικά πυρά. Τους γνωρίζουμε όλους καλά, είναι αναξιόπιστοι.

Δεν περίμεναν από τον τουρκικό στρατό να φτάσει τόσο μακριά. Διαπίστωσαν πως το πράγμα άλλαξε και τώρα έχουν αρχίσει να το ψάχνουν περισσότερο.

Όσο για τις σφαγές αμάχων, η Τουρκία δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ τέτοια στην ιστορία της. Αν θέλετε να δείτε τέτοιες, τότε στραφείτε στο Αφγανιστάν, στο Αρακάν, στο Άνω Καραμπάχ ή στη Βοσνιά και στα Βαλκάνια. Τα μάτια για τους σφαγιασμένους άμαχους στην Τουρκία, όμως, έχουν τυφλωθεί, τα αυτιά δεν ακούνε…

Δεν θέλαμε ποτέ να μπούμε σε μια τέτοια κατάσταση, ωστόσο γνωρίζετε πως αύριο όλοι θα βρεθείτε αντιμέτωποι με παρόμοια προβλήματα. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος δεν σε στηρίζει στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. Θα το καταλάβετε όλοι πολύ καλά.

Συνεχίζουμε την επιχείρηση βήμα – βήμα, μέχρι σήμερα έχουμε καθαρίσει μιαμ περιοχή 220 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Δεν μπορούμε σαν χώρα, να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με μια τρομοκρατική οργάνωση, δεν ψάχνουμε για μεσολαβητή. Αυτοί που έχουν προστατεύσει τους τρομοκράτες όλα ταπροηγούμενα χρόνια, ας διαπραγματευτούν μαζί τους, εμείς δεν ακολουθούμε αυτό το μονοάτι.

Όταν αναδειχθεί μια νόμιμη κυβέρνηση στη Συρία, που θα αντιπροσωπεύει όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, τότε εμείς θα εγκαταλείψουμε πλήρως τις περιοχές, τις οποίες διευθύνουμε και παρέχουμε ασφάλεια. Εμείς χτίζουμε, ποτέ δεν διώχνουμε κόσμο.

Η σημερινή μας πρόταση προς τους τρομοκράτες είναι να αφήσουν κάτω τα όπλα και τις προμήθειές τους, να καταστρέψουν όλες τις παγίδες τους και να αφήσουν τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε σχεδιάσει.

Εξαιτίας της επιχείρησής μας στη Συρία, μας απειλούν με οικονομικές κυρώσεις. Ωστόσο, αυτές θα έχουν μικρότερες επιπτώσεις από τα αναμενόμενα. Όποιος έρθει στη χώρα μας ή μας τηλεφωνήσει για να συζητήσουμε για τη Συρία, θα είμαστε ξεκάθαροι απέναντί του, πολύ φιλικοί και πρέπει να είναι προετοιμασμένος να κάνει την κατάλληλη προσέγγιση στο θέμα. Διαφορετικά, θα έχει ξοδέψει άδικα χρόνο και ενέργεια.

Όταν οι τρομοκράτες εγκαταλείψουν τη ζώνη ασφαλείας, τότε η Πηγή Ειρήνης θα έχει τελείωσει.

Ξέρουμε πως δεν γίνεται να μην έχουμε θύματα, ωστόσο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο και την αλήθεια και να υπηρετούμε τη χώρα μας».
Πηγή protothema.gr

Comments are closed.