Νέα ήττα για τον Τζόνσον

Δεν πέρασε τη συμφωνία για το Brexit και πιέζεται να ζητήσει παράταση

Νέα φάση αβεβαιότητας για το Brexit, καθώς το βρετανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τροπολογία που υποχρεώνει τον Τζόνσον να καταθέσει ολόκληρη τη νομοθεσία για την αποχώρηση, προτού θέσει προς έγκριση τη συμφωνία που πέτυχε με την Ε.Ε.

Νέα κοινοβουλευτική ήττα υπέστη ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, καθώς δεν κατάφερε να «περάσει» τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με την Ε.Ε. για το Brexit.
Στην ιστορική συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου που συνεκλήθη για να ψηφίσει επί της συμφωνίας εξόδου από την Ε.Ε., τελικά υπερψηφίστηκε τροπολογία των αντιπάλων του Τζόνσον, η οποία προβλέπει ότι η συμφωνία με την Ε.Ε. δεν θα τεθεί προς έγκριση μέχρι να είναι έτοιμα όλα τα νομοθετικά κείμενα υλοποίησης της συμφωνίας, και να εγκριθούν από τη Βουλή των Λόρδων και εκείνη των Κοινοτήτων.
Την τροπολογία είχε καταθέσει ο πρώην συντηρητικός βουλευτής Όλιβερ Λέτουϊν, ο οποίος έχει εκδιωχθεί από το κόμμα από τον Τζόνσον.
Εάν ο Τζόνσον φέρει στο Κοινοβούλιο τη νομοθεσία και καταφέρει να την περάσει, τότε ίσως έχει μια πιθανότητα να επιτύχει την αποχώρηση της Βρετανίας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Εάν όμως αποτύχει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους, τότε τα πράγματα περιπλέκονται και όλα είναι πλέον ανοιχτά, από το να υπάρξει παράταση στο Brexit, κάτι που ίσως να οδηγήσει σε νέα πολιτική κρίση, μέχρι να φτάσουμε στην ημερομηνία εξόδου της 31ης Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.
Ύστερα από την υπερψήφιση της τροπολογίας Λέτουιν ο Τζόνσον έχει νομικά την υποχρέωση να ζητήσει παράταση απο την Ε.Ε., αλλά ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα το πράξει.
Εάν επιχειρήσει να παρακάμψει την νομική αυτή υποχρέωση, μπορεί η υπόθεση να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ενώ εάν τελικά ζητήσει παράταση, θα πρέπει να εγκριθεί με ομοφωνία από τους ηγέτες της Ε.Ε., τη στιγμή που ήδη ο Γάλλος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν θα πρέπει να εγκριθεί παράταση.

Από την πλευρά της Ε.Ε. εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, δήλωσε ότι εναπόκειται πλέον στη Βρετανία να ενημερώσει την Ε.Ε. Για τις επόμενες κινήσεις της «το ταχύτερο δυνατόν». «Επαφίεται στη βρετανική κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε σε ένα τουίτ η Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λίγο μετά την ήττα που υπέστη ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιό του.

Η τροπολογία Λέτουιν χαρακτηρίστηκε «κοινοβουλευτική παγίδα» η οποία στήθηκε από τους αντιπάλους του Τζόνσον, με στόχο μια περαιτέρω καθυστέρηση στην επίτευξη του Brexit. Μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας Λέτουϊν, η ψηφοφορία για την ίδια τη συμφωνία δεν έχει νόημα.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι εάν υπάρχει ο χρόνος να υιοθετηθούν όλες οι νομοθετικές και τεχνικές λεπτομέρειες υλοποίησης της συμφωνίας για το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία ή εάν θα αναγκαστεί ο Τζόνσον να ζητήσει παράταση μέχρι να συμβεί αυτό.
Ο ίδιος ο Τζόνσον, πάντως, μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας Λέτουϊν δήλωσε ότι: «Δεν θα διαπραγματευτώ παράταση με την Ε.Ε. και ο νόμος δεν με υποχρεώνει να το κάνω». Είπε επίσης ότι το αποτέλεσμα για την τροπολογία ήταν οριακό και ότι πιστεύει ότι η συμφωνία για το Brexit θα υπερψηφιστεί με σημαντική διαφορά την επόμενη εβδομάδα.
Η τροπολογία Λέτουϊν πέρασε με πλειοψηφία 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) και προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.
Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου που ενεργοποιεί την αποχώρηση.
Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.
Ο Γκοβ προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ‘no deal’ (μη συμφωνία) είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει πως η συμφωνία για το Brexit την οποία εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες αποτελεί έναν «νέο τρόπο να πάμε μπροστά» τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαιρετίζοντας «μια νέα καλύτερη συμφωνία τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ» ο Συντηρητικός πρωθυπουργός είχε καλέσει τους βουλευτές να «ενωθούν και να ενώσουν τη χώρα» και να εγκρίνουν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ψηφοφορία «ιστορική ευκαιρία» να «υλοποιήσουμε το Brexit» και να «επιτρέψουμε στη χώρα να πάει μπροστά» τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ακόμη πως οποιαδήποτε αναβολή του Brexit θα ήταν «δαπανηρή και καταστροφική».

«Μια νέα αναβολή θα ήταν άχρηστη, δαπανηρή και καταστροφική», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, 12 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία διαζυγίου.

Η Βουλή των Κοινοτήτων, που συγκαλείται για πρώτη φορά Σάββατο μετά τον πόλεμο στα Φόκλαντς το 1982, ξεκίνησε τη συνεδρίασή της στις 08:30 ώρα Γκρίνουιτς.

Αν η συμφωνία αποχώρησης εγκριθεί, θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε περίπτωση που απορριφθεί, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωνε πάντα ότι προτιμά μια έξοδο χωρίς συμφωνία από μια νέα παράταση, καθώς το Brexit έχει ήδη παραταθεί δύο φορές. Όμως ένας νόμος που έχει ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο τον υποχρεώνει να ζητήσει μια παράταση τριών μηνών από την ΕΕ ώστε να αποφευχθεί μια «μη συμφωνία».
Πηγή: protothema.gr

Comments are closed.