Μητσοτάκης: Τέλος με τις γιάφκες των μπαχαλάκηδων

Κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου – ΒΙΝΤΕΟ

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στην εκπομπή «Καλημέρα» και στον Γιώργο Αυτιά

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κυρίες και κύριοι, η ώρα είναι 9:11, εδώ είναι ο Πρωθυπουργός. Καλημέρα σας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα, κ. Αυτιά, σε εσάς και στους τηλεθεατές σας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σας ευχαριστώ θερμά. 16 Μαΐου ήσασταν εδώ, λίγο πριν τις εκλογές. Σας ζόρισα πάρα πολύ με φόρους τότε, αλλά σήμερα η συγκυρία και τα χθεσινά γεγονότα μάς οδηγούν σε ένα πρώτο δικό σας σχόλιο. Δηλώσατε χθες ότι θα τελειώσουμε με την εγχώρια τρομοκρατία. Φαίνεται σήμερα το πρωί έχουμε συνέχεια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Πού πάμε, κύριε Πρόεδρε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αργά, αλλά σταθερά, αποκαθίσταται ο νόμος και η τάξη στη χώρα, κ. Αυτιά. Θέλω να θυμηθείτε, όταν είχα έρθει στην εκπομπή σας προεκλογικά, είχα δεσμευτεί για τρία πράγματα: θα μειώσουμε τους φόρους, θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα δημιουργήσουμε νέες δουλειές και θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Ως προς το τρίτο -τα υπόλοιπα δύο θα τα συζητήσουμε στη συνέχεια- ήδη έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα.
Θέλω να συγχαρώ την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την πολύ μεγάλη επιτυχία, την οποία είχαν χθες, να εξαρθρώσουν ένα πολύ επικίνδυνο επιχειρησιακό βραχίονα της νέας ελληνικής τρομοκρατίας. Με σύστημα, με δουλειά, με «δεμένες» δικογραφίες οι άνθρωποι αυτοί θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Στη συνέχεια η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί.
Θέλω επίσης να επισημάνω ότι σήμερα το πρωί, το αναφέρατε και στο δικό σας ρεπορτάζ, λαμβάνει ήδη χώρα μια επιχείρηση εντός της ΑΣΟΕΕ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Τελειώνουμε με τις γιάφκες των μπαχαλάκηδων και των κατασκευαστών μολότοφ και των διακινητών εντός των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες: στους φοιτητές, τους εργαζόμενους, στους καθηγητές. Σε λίγο θα έχετε και παραπάνω πληροφορίες για την επιχείρηση αυτή -φαντάζομαι ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα και κάποιες φωτογραφίες- για να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες πολίτες τι συνέβαινε εντός των ελληνικών πανεπιστημίων.
Είχαμε δεσμευτεί ότι αυτά τελειώνουν και τελειώνουν. Τελειώνουν με σύστημα, με μέθοδο και οι παρεμβάσεις γίνονται όταν είμαστε, όπως είπε και ο αρμόδιος Υπουργός, απολύτως σίγουροι για την επιτυχία της κάθε επιχείρησης.
Θέλω επίσης να επισημάνω ότι 1.500 νέοι αστυνομικοί για τους οποίους είχα δεσμευθεί ότι θα προσληφθούν, ήδη ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους και οι πρώτοι θα βγουν στην Αθήνα εντός των επομένων εβδομάδων.
Επανασυστήθηκε ήδη η ομάδα ΔΕΛΤΑ, η οποία θα αρχίσει να επιχειρεί τις επόμενες μέρες με ελαφρά δίκυκλα. Είναι μια ομάδα ταχείας επέμβασης. Και δεν χρειάζεται παρά να πάτε μια βόλτα στην Αθήνα να δείτε έξω από τη Νομική τι συνέβαινε και τι συμβαίνει σήμερα. Να πάτε έξω από την ΑΣΟΕΕ να δείτε αν υπάρχει αυτό το άθλιο παραεμπόριο το οποίο έχει ήδη αντιμετωπιστεί.
Η Αθήνα αποδίδεται πίσω στους κατοίκους της. Και βέβαια όταν μιλάμε για ασφάλεια, επειδή μας ακούει σήμερα όλη η Ελλάδα, θέλω να γνωρίζετε ότι αντίστοιχες επιχειρήσεις καταπολέμησης του παραεμπορίου λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς. Αυτό είναι μια δέσμευση, ήταν μια δέσμευσή μου προεκλογική και μια πολιτική που δεν έχει -και θα το τονίσω αυτό- ταξικό πρόσημο. Δεν είναι ούτε δεξιά, δεν είναι ούτε κεντρώα, δεν είναι ούτε αριστερή πολιτική. Είναι υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει ασφάλεια στους πολίτες. Ασφάλεια ίσον ελευθερία. Αυτή η ασφάλεια αποκαθίσταται και πάλι στη χώρα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Οι επιχειρήσεις στην περιοχή των Εξαρχείων θα συνεχιστούν; Διότι εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ κάπου σας εγκαλεί για τις 100 πρώτες μέρες. Αυτό είναι απάντηση -το χθεσινό- στα όσα λέει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, θυμάστε ότι είχα πει ότι θα γίνουν παρεμβάσεις εντός των Εξαρχείων. Γίνονται συνέχεια παρεμβάσεις εντός των Εξαρχείων. Τελειώνουμε με καταλήψεις, αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο η αστυνομική παρέμβαση. Το ζήτημα είναι τα Εξάρχεια να αποκτήσουν και πάλι οικονομική ζωή. Γι’ αυτό και μετά από κάθε επέμβαση της αστυνομίας ακολουθεί ο Δήμος, βάφονται κτίρια, καθαρίζονται πεζοδρόμια. Και φιλοδοξώ με την εμβληματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου -η οποία αποτελεί για μένα το πιο σημαντικό έργο παρέμβασης, μεσοπρόθεσμο, στο κέντρο της Αθήνας- όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων των Εξαρχείων, να αποκτήσουν μια νέα δυναμική, μια νέα οικονομική ζωή. Έτσι ώστε το κέντρο της Αθήνας να μην είναι μια “μαύρη τρύπα”.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Θέλετε να πάμε στην οικονομία ή να κάνουμε ακόμα μια ερώτηση για το μεταναστευτικό, να τελειώσει ο κύκλος αυτού του ρεπορτάζ;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όπως θέλετε εσείς.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είπατε χθες και το κράτησα αυτό, η Ευρώπη δεν έχει σχέδιο για το μεταναστευτικό. Ο Ερντογάν απειλεί. Απειλεί ευθέως. Και ξαφνικά βρεθήκατε με ένα θέμα το οποίο ούτε το θέλατε να έρθει στα πόδια σας. Φαίνεται ότι πάμε σε κέντρα από ότι έμαθα, όπου όλοι αυτοί που λένε “πάω στην Ελλάδα” δεν θα ξέρουν ότι θα πίνουν καφέ στην πλατεία Λιονταριού στη Σάμο αλλά θα είναι μέσα σε ένα κέντρο και όσοι θέλουν πολιτικό άσυλο θα πηγαίνουν στην ευχή του Θεού και όσοι δεν δικαιούνται πολιτικού ασύλου θα πηγαίνουν πίσω. Το είπα καλά; Το σκέφτεστε κάπως έτσι το πράγμα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Αυτιά, είμαστε υποχρεωμένοι στην πολιτική να διαχειριζόμαστε το απρόοπτο. Πράγματι, η έξαρση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος στη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν κάτι απρόοπτο. Δεν είναι κάτι το οποίο είχαμε σχεδιάσει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν απαντάμε με έμφαση και με αποτελεσματικότητα σε αυτό το πρόβλημα. Απαντάμε σε εθνικό επίπεδο, απαντάμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως ξέρετε το θέμα αυτό το έθεσα μετ’ επιτάσεως στη Σύνοδο Κορυφής. Θα υπάρξει νέα πολιτική από την Ευρώπη και από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας θέλω να θυμίσω Αντιπρόεδρος είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς με συνολική εποπτεία και του χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα περιμένουμε ειδήσεις εδώ;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά μέχρι που η Ευρώπη να ξεκαθαρίσει…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα στέλνει ο άλλος…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ξέρουμε αν θα στέλνει. Ούτως ή αλλιώς τώρα μπαίνει ο χειμώνας οπότε οι ροές θα μειωθούν. Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει άλλη πολιτική από την προηγούμενη σε αυτό το ζήτημα. Γιατί έχουμε άλλη πολιτική; Πρώτον, γιατί αλλάξαμε το νόμο περί ασύλου. Και θέλω να καταλάβουν εδώ πέρα οι τηλεθεατές μας ότι με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο σχεδόν καμία αίτηση ασύλου δεν τελεσιδικούσε. Έμπαινε, δηλαδή, κάποιος στο σύστημα και δεν είχαμε ποτέ οριστική απόφαση. Σχεδόν όλοι χαρακτηρίζονταν ως ευάλωτοι, δήθεν επικαλούμενοι το αρκετά ασαφές μετατραυματικό στρες, άρα μπορούσαν να μεταφερθούν από τα νησιά μας στην επικράτεια. Και υπήρχε γενικά μία μεγάλη χαλαρότητα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τελειώσανε αυτά, έτσι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το σύστημα σφίγγει. Όποιος δικαιούται άσυλο θα το παίρνει γρήγορα. Όποιος δεν δικαιούται άσυλο θα επιστρέφει είτε στην Τουρκία, είτε στη χώρα προέλευσής του, σε συνεργασία και με την Ευρώπη. Και ναι, κ. Αυτιά, θα δημιουργηθούν κλειστά -ελεγχόμενα δηλαδή- προαναχωρησιακά κέντρα. Το πού και το πόσα, υπομονή λίγες ημέρες, θα υπάρχουν ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Το κρατώ αυτό, όπως κρατώ και τη σημαντική πληροφορία που μας δώσατε σήμερα ότι μέσω Σχοινά, μέσω Επιτρόπου, μέσω Ευρώπης, θα αλλάξει το πράγμα γιατί πολύ καφεδάκι πίνει η FRONTEX στο Αιγαίο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, να πω κάτι για αυτό…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ελάτε…..
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί είναι σημαντικό. Η Ευρώπη χρειάζεται μία ενιαία πολιτική ασύλου. Είδατε ήδη ότι ο κ. Ζεεχόφερ, ο οποίος με επισκέφτηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Τι είπε δηλαδή; Ότι μπορούν να μεταφέρονται, να μετακινούνται αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν ολοκληρωθεί η αίτηση ασύλου. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση η οποία μας δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά να ελπίζουμε ότι δεν θα είμαστε πια εμείς οι μόνοι οι οποίοι θα χειριζόμαστε αιτήσεις ασύλου επειδή είμαστε στα σύνορα.
Και κάτι τελευταίο για το θέμα αυτό. Τα σύνορά μας θα φυλάσσονται. Φυλάσσονται και θα φυλάσσονται και στον Έβρο και στη θάλασσα. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι παραλάβαμε μία κατάσταση όπου το εθνικό σύστημα επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων, ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό για να βλέπουμε τι γίνεται στο Αιγαίο, καρκινοβατούσε εδώ και τέσσερα χρόνια.
Το Λιμενικό μας αποκτά θερμικές κάμερες. Θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πότε φεύγει μία βάρκα από τα τουρκικά παράλια και πιστεύω ότι και στο ζήτημα αυτό θα είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Πάμε στην οικονομία γιατί εδώ έχει ψωμί η ιστορία. Ήρθε το φορολογικό. Το καλοκαίρι μου είχατε πει για 10% μείωση του ΕΝΦΙΑ και φέρατε 22%. Όταν το άκουσαν οι δανειστές αυτό δεν είπανε; «Ωπ, τώρα τι κάνει ο Κυριάκος στην Ελλάδα; Τι κάνει ο Μητσοτάκης;». Πώς το περάσατε αυτό; Και βλέπω χθες ότι οι 120 δόσεις, γιατί αυτά συνδέονται, σας έφεραν 2,5 ΕΝΦΙΑ. Σας έφεραν περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σας δίνει ανάσες να προχωρήσετε σε νέες φοροελαφρύνσεις;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είχαμε από την πρώτη στιγμή, κ. Αυτιά, μία ξεκάθαρη στρατηγική. Είπαμε ότι εμείς δεν κάνουμε διαπραγμάτευση με τσαμπουκάδες. Ενημερώνουμε τους θεσμούς για το σχέδιό μας, κερδίζουμε αξιοπιστία, επιμένουμε όμως σε πτυχές της πολιτικής μας που αποτελούσαν κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις. Βλέπετε ότι αυτή η στρατηγική υλοποιείται ταχύτατα. Υλοποιείται βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού και ήδη έχουμε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε μεσοσταθμικά 22%…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και του χρόνου;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα έχουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ και του χρόνου. Και βέβαια μία δυνατότητα μέσα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να έχουμε και ένα πιο δίκαιο σύστημα, διότι ξέρετε καλά, το έχω πει…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τον δεύτερο ΕΝΦΙΑ λέτε, που μπήκε πρόσθετος;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτό. Αναφέρομαι σε πανάκριβες περιοχές της Ελλάδας που δεν πληρώνουν τίποτα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτοί θα πληρώσουν;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτοί θα πληρώσουν και πρέπει να πληρώσουν. Δεν μου λέτε, μία βίλα στη Μύκονο γιατί να πληρώνει ελάχιστο ΕΝΦΙΑ; Άρα, βεβαίως, θα υπάρχουν και στοχευμένες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, εκεί όμως που δικαιολογείται από τις αντικειμενικές αξίες. Θα είναι ένα μικρό υποσύνολο.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ειδήσεις μού δώσατε τώρα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά να έρθω πάλι, πριν έρθετε στην είδηση, θέλω να συγκρατήσετε λίγο τη συνολική πολιτική. Εμείς είπαμε μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ. Το είπαμε, το κάναμε, το κάναμε νωρίτερα από ό,τι είχαμε προγραμματίσει. Γιατί; Διότι με το που κερδίσαμε τις εκλογές, παρ’ ότι παραλάβαμε ένα μικρό δημοσιονομικό κενό για το 2019, πείσαμε τους πιστωτές μας ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας -η οποία ήδη δρομολογείται με μία σειρά από παρεμβάσεις που κάναμε- θα μπορούμε όχι απλά να πετύχουμε το στόχο του 3,5% για το 2019, αλλά να έχουμε και κάποιο υπερπλεόνασμα. Το πόσο δεν είμαι έτοιμος ακόμα να σας το πω, γιατί ξέρετε ότι μιλάω μόνο με στοιχεία, θα υπάρχει, όμως υπερπλεόνασμα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα υπάρχει;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα πάει σε ευπαθείς ομάδες που πραγματικά έχουν ανάγκη, για να το κλείσουμε αυτό; Το περιμένει ο κόσμος.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άνεργοι…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το δούμε. Δεν θα σας πω τίποτα πιο συγκεκριμένο.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να μη μου πείτε, απλά εγώ καταγράφω ότι θα δώσετε τα Χριστούγεννα κάτι στις ευπαθείς ομάδες.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί το λέω αυτό; Διότι θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις επιλογές μας. Ο σκοπός μου δεν είναι να κάνω ψηφοθηρική πολιτική, να δώσω λίγα σε πολλούς. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο. Και πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και στον τομέα αυτό μία συγκροτημένη πολιτική, πάλι βάσει σχεδίου και έχοντας όμως, το πιο σημαντικό, κ. Αυτιά, εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για τον Προϋπολογισμό του 2020. Διότι όλες οι μειώσεις φόρων που συμπεριλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο είναι μειώσεις φόρων για το 2020, είναι εγκεκριμένες μειώσεις φόρου, γι’ αυτό και συμπεριλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό. Από εκεί και πέρα εντός του 2020, εφόσον η οικονομία τρέξει, και θα τρέξει καλά, δεν έχω καμία αμφιβολία, θα εξετάσουμε τη δυνατότητα και της αξιοποίησης των κερδών των ομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας, των λεγόμενων SΜPs και ANFAs. Αλλά αυτά θα τα δούμε στο μέσο του 2020.
Πού θέλω να καταλήξω: η Κυβέρνηση έχει σχέδιο, το φορολογικό μας ανακουφίζει, τους πιο αδύναμους, κινητοποιεί παραγωγικές δυνάμεις και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής έτσι ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε, όχι τους θεσμούς, αλλά να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στρέβλωση της ελληνικής κοινωνίας η οποία δεν μας επιτρέπει να εισπράττουμε από αυτούς οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν αυτά τα οποία οφείλουν στο κράτος.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κάνατε μία κίνηση η οποία από χθες έδειξε κάτι: Ακυρώσατε τον φόρο αλληλεγγύης στα ΑΜΕΑ άνω των 80%. Να υποθέσω ότι αυτός ο κακός φόρος εισφοράς αλληλεγγύης, που δεν ήταν αλληλεγγύης, και ο φόρος επιτηδεύματος μέχρι το 2023 που θα κάνετε εκλογές, θα έχουν σβήσει από τον χάρτη;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Αυτιά, το έχω πει μέσα στον μακροχρόνιο σχεδιασμό μας εντός της τετραετίας, προφανώς και συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση αυτών των δύο φόρων. Πιστεύω ότι μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία της κοινής γνώμης, ώστε να γνωρίζει ότι αυτά τα οποία σχεδιάζουμε είμαστε σε θέση να τα υλοποιήσουμε. Θεωρώ σημαντικό, μία γενικότερη παρατήρηση, κ. Αυτιά. Ξέρετε ότι εκλέχθηκα λέγοντας λιγότερα από αυτά τα οποία τελικά έκανα. Ξέρετε ότι και προεκλογικά μού είχε ασκηθεί μία κριτική -και μερικές φορές και εντός της Νέας Δημοκρατίας, «πες κάτι παραπάνω, πες κάτι παραπάνω για να μπορέσεις, ενδεχομένως, να εξασφαλίσεις την εκλογική νίκη». Εγώ είπα: «Όχι, θα κερδίσω με τους δικούς μου όρους λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες». Και οι πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν, μας έδωσαν 40%, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Εγώ αυτή την εμπιστοσύνη θα την τιμήσω και την αξιοπιστία, τη δική μου και της Κυβέρνησής μου, δεν πρόκειται ποτέ να τη θέσω σε κίνδυνο. Θα κάνουμε αυτά τα οποία λέμε. Αν κάπου έχουμε μία αστοχία, Κυβέρνηση είμαστε, θα βγούμε με ειλικρίνεια και θα πούμε: «Εδώ δεν μας βγήκε αυτό το οποίο θέλαμε να κάνουμε, ή εδώ έγινε κάποιο λάθος.».
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα το πείτε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και θα το πούμε. Δεν έχω καμία δυσκολία.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και οπού έχετε περιθώρια θα δώσετε παραπάνω.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και εκεί που έχουμε περιθώρια, το μέρισμα ανάπτυξης θα μοιραστεί με δίκαιο τρόπο. Επιμένω, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς. Μετά από 10 χρόνια κρίσης οφείλουμε αυτή η ανάπτυξη να είναι μία δίκαιη ανάπτυξη που θα αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Δεν θα δεχθώ, με άλλα λόγια, σε αυτή τη νέα ανάπτυξη η οποία έρχεται, να δημιουργηθούν νέα ρήγματα, νέες μεγάλες ανισότητες μεταξύ αυτών που έχουν και αυτών που δεν έχουν.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το κρατώ. Κύριε Πρόεδρε, super market πάτε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω λίγο καιρό να πάω, γιατί έχω πάει μία φορά από τότε που εκλέχθηκα Πρωθυπουργός.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αν σας έλεγε κάποιος σε πέντε βασικά είδη διατροφής, και θα κλείσω το θέμα το οικονομικό, τι έχει το ψυγείο μέσα; Πέντε βασικά είδη διατροφής, μηδενίστε το Φ.Π.Α.. Δείτε το οικονομικά. Πρόταση: Ποια είναι τα πέντε βασικά είδη διατροφής; Αυτό, αυτό και αυτό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Αυτιά, έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να μειώσουμε το Φ.Π.Α. σε δεύτερη φάση.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το κάνατε στα βρεφικά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το κάναμε στα κράνη, σημαντικό αυτό, στα βρεφικά για αυτονόητους λόγους, στα πλαίσια μιας συνολικής πολιτικής στήριξης της οικογένειας Μην ξεχνάμε και το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί στην Ελλάδα…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εφάπαξ θα δοθεί;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μου λένε διάφοροι: «Καλά, τώρα γεννήθηκε το παιδί δεν μπορείς να κάνεις κάτι»; Λέω: «Κάντε και άλλο, κάντε κι άλλο». Από 1/1 θα εξειδικευτεί το μέτρο με συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Είναι όμως μία δέσμευσή μας την οποία τηρούμε. Επιμένω και στα κράνη, διότι δίνω μεγάλη έμφαση στην οδική ασφάλεια. Βλέπετε ότι σε ορισμένα ζητήματα είμαστε κάθετοι στην εφαρμογή τους. Στα ζητήματα, παραδείγματος χάριν, του αντικαπνιστικού. Εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός και θα συνεχιστούν οι έλεγχοι. Και θέλω να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και όλοι οι μαγαζάτορες ότι από τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός θα εφαρμοστεί οριζόντια δεν υπάρχει το επιχείρημα για το μαγαζί «φεύγω από εδώ και πάω στο δίπλα μαγαζί», άρα έχει το μαγαζί απώλεια τζίρου γιατί κάποιος άλλος ανέχεται αυτό το οποίο δεν επιτρέπεται κάπου αλλού.
Πρέπει να εφαρμοστεί οριζόντια ο αντικαπνιστικός και πρέπει επιτέλους να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα. Έχουμε πολλούς θανάτους από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από ανθρώπους οι οποίοι δεν φοράνε κράνη. Θα είμαι κάθετα αυστηρός στο δίκυκλο, αλλά δίνω και ένα μικρό κίνητρο μειώνοντας το Φ.Π.Α. στα κράνη έτσι ώστε να κάνω πιο οικονομική την απόκτηση κράνους. Βλέπετε δηλαδή ότι παντού χρησιμοποιούμε μια πολιτική η οποία έχει κίνητρα και αντικίνητρα, «καρότο και μαστίγιο» αν θέλετε, που νομίζω ότι ταιριάζει και με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη δημόσια πολιτική.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κρατήστε το μηδενικό Φ.Π.Α. σε πέντε βασικά είδη διατροφής και θα με θυμηθείτε όταν έρθει η ώρα. Πάμε ασφαλιστικό. Α, έχουμε λοιπόν ΕΝΦΙΑ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν τελειώσαμε με το φορολογικό. Έχουμε τόσα με το φορολογικό να πούμε ακόμα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έχουμε ΕΝΦΙΑ που περιμένουμε μια νέα μείωση η οποία θα είναι αντίστοιχη. Αυτό το «καπελάκι» να μην πληρώσουν οι αγρότες για τα χωράφια αλλά να πληρώσουν αυτοί που έχουν ακίνητο που μπήκε το ’13, το ’14, αυτό νομίζω ότι μετά τις νέες αντικειμενικές μπορείτε να το δείτε πάλι, να ελαφρυνθεί λίγο ο κόσμος.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά να πούμε και ορισμένα πράγματα για το φορολογικό τα οποία είναι σημαντικά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πάμε στο φορολογικό τώρα. Αύξηση μισθού και σύνταξης από την αρχή του χρόνου λόγω της μείωσης των φόρων.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μείωση φόρου, εισαγωγική κλίμακα από το 22% στο 9%. Πρώτοι μεγάλοι ωφελημένοι οι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι δεν έχουν αφορολόγητο. 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Σημαντικές παρεμβάσεις στη φορολόγηση της επιχείρησης, 24% από 28%. Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% και μια σειρά από κίνητρα, δαπάνες οι οποίες εκπίπτουν.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Για την κατοικία.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι μόνο. Μέτρα που στηρίζουν τους εργαζόμενους. Κάρτες διαδρομών, υποστήριξη της σίτισης. Ένα συνολικό πακέτο στήριξης της επιχειρηματικότητας με τη μικρή μείωση και της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 95%.Γιατί επιμένω σε αυτό; Ο ιδιωτικός τομέας και η ιδιωτική οικονομία θα είναι η μηχανή της ανάπτυξης που θα δημιουργήσει τελικά θέσεις απασχόλησης. Αυτές οι μειώσεις φόρων δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφορούν σε κάθε ελληνική επιχείρηση, σε κάθε μικρομεσαίο επιχειρηματία ο οποίος μας ακούει σήμερα, πολλοί εκ των οποίων αμείβονται από τα μερίσματα -όπως ξέρετε- γι’ αυτό έχει και σημασία η μείωση του φόρου στα μερίσματα. Εμείς λέμε στους επιχειρηματίες: Εμείς κάνουμε αυτό το οποίο είπαμε. Μειώσαμε τη φορολογία, μειώνουμε και το διοικητικό βάρος, αποκαθιστούμε τη ρευστότητα στην αγορά. Τώρα ήρθε η σειρά σας να επενδύσετε στη χώρα. Να δημιουργήσετε θέσεις απασχόλησης, να φροντίσετε τους εργαζόμενους και να γίνετε συμμέτοχοι, όχι απλά συμμέτοχοι, η κινητήριος δύναμη, στην ανάπτυξη της Πατρίδας. Και αν κρίνω από τον δείκτη οικονομικού κλίματος -δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις, δεν με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, αλλά κοιτάω τους πραγματικούς δείκτες που αποτυπώνουν την εικόνα στην αγορά- έχουμε ένα σταθερά πολύ υψηλό δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης. Νομίζω ότι υπάρχει μια γενικότερη αισιοδοξία στον κόσμο. Ο κόσμος πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.
Ξέρετε πολύ καλά ότι η μισή οικονομία είναι η ψυχολογία, είναι κλίμα. Και έχουν λόγο οι πολίτες να πιστεύουν σήμερα ότι η κρίση τελείωσε και ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Όλα αυτά μας βάζουν σε έναν ενάρετο κύκλο και σπάνε το φαύλο κύκλο μιας δεκαετίας και τριών μνημονίων. Αυτά τελείωσαν, τα αφήσαμε πίσω μας πια.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα σήμερα εδώ ο Πρωθυπουργός μου λέει: «Εγώ τελειώνω, δεν πρόκειται να αυξήσω φόρο». Αυτό συμπεραίνω. Σε εμένα δεν υπάρχει αύξηση φόρου, αυτό μου λέτε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι. Θα σας πω, τώρα αν υπάρχουν κάποιες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ σε πανάκριβες…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να τον πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ αυτοί που έχουν. Αν υπήρχε αύξηση φόρου θα το είχα βρει με τη μία γιατί εδώ ξέρετε…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, το νομοσχέδιό μας είναι εδώ και έχει και ένα ενδιαφέρον διότι και οι τίτλοι έχουν το ενδιαφέρον τους.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Για ποιο λέτε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο», αυτός είναι ο τίτλος του φορολογικού νομοσχεδίου. Είμαι σίγουρος ότι εσείς και οι άξιοι συνεργάτες το έχουν ήδη ξεψαχνίσει.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το έχουν ξεψαχνίσει ολόκληρο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι σίγουρος ότι έχετε βρει και αυτά τα οποία είχα πει στο παρελθόν για να δείτε αν είμαι συνεπής με αυτά τα οποία…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τα έδειχνα χθες. Είστε ανακόλουθος όμως ως προς τον ΕΝΦΙΑ, είπατε 10% και βάλατε 22%, αυτό μου λένε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είδα την εκπομπή σας χθες και θέλω να πω επίσης ότι αυτή είναι η αρχή. Θα ακολουθήσουν όπως σας είπα και άλλες μειώσεις φόρων.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Άρα λοιπόν βήμα-βήμα. Και κρατώ ότι οι δυο κακοί φόροι επιτηδεύματος και ο άλλος…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, ναι, η εισφορά αλληλεγγύης εντός της τετραετίας θα έχουμε τελειώσει με αυτούς τους φόρους.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κρατώ το κοινωνικό μέρισμα γιατί είναι καλή είδηση αυτή. Είναι η τρίτη φορά που δίνεται αυτό το χρόνο κοινωνικό μέρισμα. Δόθηκε πέρυσι τα Χριστούγεννα, το Πάσχα λόγω εκλογών και τώρα. Δεν θα είναι το ίδιο βέβαια, έτσι δεν είναι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε ότι το μέρισμα κανονικά έπρεπε να δοθεί στο τέλος του χρόνου. Επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να το δώσει τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές μπας και καταφέρει με κάποιο τρόπο να περιορίσει το εύρος της ήττας. Απλά το λέω γιατί ξεχνάμε εύκολα σε αυτή τη χώρα.
Πάρα ταύτα, επειδή θα έχουμε υπεραπόδοση, όπως σας είπα, και εντός του 2019, αυτό το μικρό αλλά όχι αμελητέο υπερπλεόνασμα θα το διανείμουμε με έμφαση στους πιο αδύναμους.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το κρατώ, το κρατώ. Άρα, όλο αυτό το πράγμα λέει «Στηρίξτε με, δώστε θέσεις εργασίας, σας ρίχνω τους φόρους, εσείς όμως θα δίνετε μισθούς, θα δώσετε δυνατότητες νέων θέσεων για να είμαστε …». Αυτό λέτε, έτσι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι μόνο αυτό. Και θα φροντίζετε τους εργαζομένους σας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να τους πληρώνετε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να τους πληρώνετε, να μην δηλώνετε -για να έρθουμε τώρα δια της πλαγίας οδού και στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά- να μην τον έχετε με 4ωρο και να δουλεύει 8ωρο. Γι’ αυτό στη ρύθμιση που έφερε ο Γιάννης Βρούτσης προσαυξήσαμε την υπερωρία της μερικής απασχόλησης, ακριβώς για να δώσουμε κίνητρο να πάμε από τη μερική στην πλήρη. Διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά -εσείς είστε έγκυρος στο οικονομικό ρεπορτάζ- ότι το πρόβλημά μας είναι η υποδηλωμένη εργασία.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εκεί, λοιπόν, θα είμαστε αμείλικτοι. Έχουμε πια και τεχνολογικά συστήματα και τη νέα ΕΡΓΑΝΗ, η οποία έρχεται, να εντοπίσουμε τους εργοδότες οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και κλέβουν το κράτος. Αυτές οι πρακτικές, όταν είμαι τόσο θετικός με την επιχειρηματικότητα, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Εκεί θα είμαστε δύο φορές πιο αυστηροί.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σαφής. Ασφαλιστικό. Ήσασταν εδώ προ των εκλογών. «Τι θα κάνετε, κύριε Πρόεδρε, με τις αποφάσεις των δικαστηρίων;», η απάντηση ήταν «Θα τη σεβαστώ». Το λέω έτσι γιατί είναι καταγεγραμμένο και σε βίντεο και στα χαρτιά και παντού. Αυτό όμως σημαίνει, κύριε Πρόεδρε, ότι και η επικουρική θα αυξηθεί, θα αυξηθεί και η κύρια και ό,τι είχε κόψει ο νόμος Κατρούγκαλου από 4 Νοεμβρίου και μετά έρχεστε να πείτε «Εγώ σας το οφείλω, σας το δίνω».
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας είδα, είδα ότι διαβάσατε και ρεπορτάζ εφημερίδων σήμερα. Αυτά τα οποία έχουμε πει θα γίνουν και θα γίνουν από τις αρχές του έτους. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα εκεί.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σωστό. Ερώτημα: η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι οδηγός για τον Μητσοτάκη; Διότι το Συμβούλιο Επικρατείας καταδικάζει ένα νόμο ο οποίος καταδίκαζε τους Έλληνες. Εδώ τι γίνεται;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμείς πού ασκήσαμε κριτική στο νόμο Κατρούγκαλου; Ασκήσαμε κριτική ακριβώς στα δύο σημεία τα οποία επισήμανε και το Συμβούλιο της Επικρατείας και έβγαλε το νόμο αντισυνταγματικό. Ασκήσαμε κριτική στη λογική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή ότι εδώ πέρα έχεις ένα νόμο ο οποίος αδικεί τελικά αυτούς οι οποίοι έχουν πολλά χρόνια εργασίας, άρα πρέπει να ξαναδούμε τους συντελεστές αναπλήρωσης.
Και ασκήσαμε, επίσης, κριτική στην αδιανόητη σύνδεση των εισφορών με το δηλωθέν εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Λοιπόν, αυτά και τα δύο κατέπεσαν. Άρα, δικαιωθήκαμε απόλυτα και στην πολιτική μας κριτική. Όταν σας έλεγα, εδώ πέρα, ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί, ήρθε και τον κατήργησε ουσιαστικά το ίδιο το δικαστήριο.
Εμείς, λοιπόν, θα προσαρμοστούμε σε αυτές τις αποφάσεις αλλά να σας πω και κάτι; Οι αποφάσεις είναι σωστές. Άρα δεν είναι μία αναγκαστική προσαρμογή σε μία απόφαση του δικαστηρίου. Ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι από τη στιγμή που υπήρξε σύνδεση του εισοδήματος με το ύψος των εισφορών, κατέρρευσαν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Λοιπόν, αυτό το σύστημα…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αλλάζει.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα αλλάξει. Δεν θα μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες, ούτε σε αριθμούς. Θα έχετε σύντομα ανακοινώσεις. Θα πάμε σε ένα σύστημα το οποίο θα είναι απλό και δίκαιο. Και αυτό το οποίο τελικά μετράει, στο σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης, είναι τι μένει στην τσέπη του ελεύθερου επαγγελματία…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να είναι στο συν.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όλοι -το τονίζω- όλοι, θα είναι κερδισμένοι και σημαντικά κερδισμένοι.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το έδειξα πριν από λίγη ώρα. Δηλαδή ενώ πρώτα πληρώνανε 2.200 φόρο, τώρα θα πληρώνουν 900. Θα αυξηθεί λίγο η κατώτατη εισφορά από 180 ευρώ, θα πάει στα 220, σταθερή μέχρι τα 10.000 ευρώ για όλους.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μην δίνετε νούμερα ακόμα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όχι, να σας πω κάνω πολλά χρόνια το ασφαλιστικό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μην δίνετε ακόμα νούμερα. Το συνολικό όφελος όμως…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όταν τελειώνει η ημέρα θα είναι συν;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα είναι σημαντικά… Και κάτι ακόμα. Αυτές οι εισφορές, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ο κόσμος έχει μία, μερικές φορές και το καταλαβαίνω αυτό, ειδικά οι νέοι…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα έχουμε πολλές κλίμακες;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το δούμε. Θα είναι ένα πολύ απλό σύστημα. Επιμένω στην απλότητα. Αλλά το πρόβλημα ποιο είναι; Ότι εδώ πέρα, ειδικά ο νέος, θεωρεί ότι η εισφορά είναι περίπου πεταμένα λεφτά. Πρέπει να αποκαταστήσουμε συνολικά την εμπιστοσύνη και την ασφαλιστική συνείδηση.
Και επειδή έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Υπουργό Εργασίας, έχει πολύ μεγάλη εμπειρία ο Γιάννης Βρούτσης στα θέματα αυτά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ένα απλό σύστημα θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα για τον ΕΦΚΑ. Δεν έχω αμφιβολία ότι από τη στιγμή που θα γίνει αυτή η αποσύνδεση, ένας από τους κύριους λόγους που υποδηλώνονταν εισοδήματα από τους ελεύθερους επαγγελματίες είχε να κάνει και με αυτό. Αυτός θα εκλείπει πια. Σε συνδυασμό και με τη χαμηλή φορολόγηση θα δούμε αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων. Γι’ αυτό δεν έχω καμία αμφιβολία.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εγώ, πάντως βάζω στοίχημα ότι μέχρι τα 10.000 ευρώ θα είναι ένα σταθερό ποσό: «Κύριοι, δώστε τώρα. Και από εκεί και πάνω ό,τι δώσεις θα πάρεις».
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ό,τι δώσεις θα πάρεις, αυτό είναι πολύ σημαντικό, και αν κερδίζεις πολλά θα σου δώσουμε τη δυνατότητα να δώσεις πολλά για να πάρεις πολλά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σαφής. Σαφής. Λοιπόν, πάμε, Πρόεδρε, καημός μεγάλος, απλήρωτες συντάξεις. Θα έρθουν Χριστούγεννα, δύο φορές είχαν τάξει ότι θα τις πληρώσουν τις συντάξεις, παρέλαβε πόσες χιλιάδες συντάξεις, θα έρθουν γιορτές, έχει δουλέψει 30 χρόνια, έχει πληρώσει τις εισφορές του και δεν έχει πού να γείρει το κεφάλι του. Πού θα φάει, πού θα μείνει, τι θα πληρώσει….
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι μεγάλο πρόβλημα. Θα κινηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη εκκρεμότητα την οποία παραλάβαμε. Θέλω να τονίσω ότι με άοκνες προσπάθειες του Υπουργείου και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου -γιατί θέλω πάντα να αποδίδω τα εύσημα όχι μόνο στην πολιτική ηγεσία αλλά και στους άξιους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι βάζουν πλάτη σε ένα σύστημα δαιδαλώδες, γραφειοκρατικό, χωρίς τεχνολογική υποστήριξη για να μπορούμε να είμαστε στοιχειωδώς εντάξει στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους πολίτες- θυμάστε ότι λύσαμε το ζήτημα των συντάξεων χηρείας…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Με τις γυναίκες.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εδώ πέρα ήμουν και είχα δεσμευτεί ότι θα το λύσουμε. Το λύσαμε σε τρεις μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι το έλυσε αλλά δεν έχει λύσει τίποτα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έχουμε ένα υπόλοιπο γιατί δεν διαβάζουν τα συστήματα, που και αυτό πρέπει να το δουν στο Υπουργείο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να πω και κάτι ακόμα, είναι σημαντικό.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αν ήμουν στο Υπουργείο θα είχα ένα ράντσο και δεν θα έβγαινα από εκεί αν δεν έλυνα το θέμα, να το ξέρετε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι οι άνθρωποι όλοι δουλεύουν πολύ σκληρά. Αναφερθήκατε σε κάτι το οποίο είναι σημαντικό, θέλω να το πω. Ενιαίος αριθμός για κάθε Έλληνα πολίτη. Λοιπόν η μεγάλη πρωτοβουλία του Κυριάκου του Πιερρακάκη στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε συνδυασμό με τη νέα ταυτότητα, ο διαγωνισμός θα βγει εντός του επόμενου μήνα Αν δεν έχουμε ένα αριθμό ο οποίος θα μας προσδιορίζει απέναντι στο κράτος και για όλες μας τις συναλλαγές, τον οποίο θα τον έχουμε από την ημέρα που θα γεννηθούμε, από την ημέρα της γέννησης, είναι αδύνατο να εξασφαλίσουμε τη βασική διαλειτουργικότητα. Θα καταλήξουμε τελικά σε ένα πολύ απλό σύστημα. Αν έχεις δώσει μια φορά οποιαδήποτε πληροφορία στο Δημόσιο, το Δημόσιο έχει την ευθύνη το ίδιο να την βρίσκει, και να μη σου ζητάει να την ξαναδώσεις. Με μία ψηφιακή κάρτα, η οποία θα μπορεί να σε πιστοποιεί ότι είσαι αυτός, θα μπορείς να κάνεις μία σειρά από ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο.
Πιστεύω ότι όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο αυτό θα μιλάμε για μία πραγματική επανάσταση, και ξέρετε ότι προσέχω τα λόγια μου. Μία πραγματική επανάσταση στις σχέσεις του πολίτη με το κράτος.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Ο Πιερρακάκης λέει σήμερα στην Μακεδονία το κράτος, στο κινητό σας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και έχει δίκιο.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή, ακριβώς. Θα μπορεί.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και έχει δίκιο. Γίνεται μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά βάσης. Ξέρετε, είμαστε τέσσερις μήνες Κυβέρνηση και φιλοδοξούμε να κυβερνήσουμε για τέσσερα χρόνια. Για τέσσερα χρόνια σε πρώτη φάση και από εκεί και πέρα, εκλογές το ’23.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εκλογές το ’23; Κανονικά;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Είμαστε Κυβέρνηση τετραετίας. Θα κυβερνήσουμε για 4 χρόνια, αλλά θέλω να αναλογιστούν οι πολίτες αυτά που έχουμε πετύχει στους τέσσερις μήνες, τα οποία είναι σημαντικά. Έχουμε βάλει τα θεμέλια για να αλλάξουμε την Ελλάδα συνολικά. Δεν αφορά αυτό μόνο την οικονομία κ. Αυτιά. Το σχέδιό μας είναι πολύ ευρύτερο. Αφορά όλους τους τομείς.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αφορά και άλλους τομείς.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί; Δεν κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στην Παιδεία; Δεν κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στην Υγεία; Δεν κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στη δημόσια ασφάλεια; Δεν κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον; Γιατί επιμένω τόσο καιρό στο περιβάλλον; Έχουμε κάνει τόσες συνεντεύξεις. Θυμάστε ότι όταν μιλούσα από το 2004…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Καθαρά αυτοκίνητα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νέος Βουλευτής. Θα έρθω σε αυτό.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Νέα γενιά καθαρών αυτοκινήτων.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα έρθω και σε αυτό. Εκεί…
Κος ΑΥΤΙΑΣ: Και κίνητρα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Τα βασικά κίνητρα, πια. Πρέπει να αλλάξει ο στόλος ας. Η ηλεκτροκίνηση είναι μια πραγματικότητα η οποία έρχεται. Οι βουλευτές της Αθήνας θα αποκτήσουν υποχρεωτικά ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί να έχει ο βουλευτής Αθηνών αυτοκίνητο; Δεν το κατάλαβα; Να μην έχει, να πηγαίνει με το Μετρό ή να πηγαίνει με το ταξί ή με το δικό του.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε πρώτη φάση, ξέρετε ότι εγώ είχα αποστεί του δικαιώματος…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το θυμάμαι τότε και είχατε υποστεί και κριτική.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: …για συμβολικούς λόγους, θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό όμως, ότι από τη στιγμή που υπάρχουν αυτοκίνητα, τα αυτοκίνητα πρέπει να είναι ηλεκτρικά. Θα έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για το πώς θα μετατρέψουμε γρήγορα το στόλο μας και κίνητρα τα οποία θα δώσουμε για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μείωση φόρων και τελών και λοιπά κύριε Πρόεδρε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα υπάρχει μια συνολική παρέμβαση από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Ξέρω ότι υπάρχει και έκθεση αυτοκινήτων η οποία από ότι καταλαβαίνω έχει και πολύ κόσμο και πολλές φορές ξέρετε η αγορά αυτοκινήτων είναι πρόδρομος δείκτης του πώς αισθάνεται κάποιος για την οικονομία. Αλλά είναι δεδομένο ότι έχουμε έναν γερασμένο στόλο ο οποίος πρέπει να ανανεωθεί και πρέπει να ανανεωθεί κατά προτίμηση με αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών. Το ίδιο θα κάνουμε και με τα λεωφορεία μας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα, δεύτερη είδηση.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τα λεωφορεία μας, χρειαζόμαστε περίπου 1.000 λεωφορεία, στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά λεωφορεία.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τα κίνητρα από 1/1 κύριε Πρόεδρε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το δούμε. Θα ανακοινώσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο -γιατί αυτό θέλει προσοχή διότι η αγορά είναι κάτι δυναμικό- δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω πριν είμαστε απολύτως έτοιμοι.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Άρα σε αναμονή για αυτή την εξέλιξη. Λέγαμε προηγουμένως ότι ο πολίτης θα βλέπει στο κινητό διάφορα στοιχεία του κράτους. Εσείς στο κινητό μπορείτε να δείτε την απόδοση των υπουργών σας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς, το σύστημα ΜΑΖΙ, το οποίο είναι ένα πληροφοριακό…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πώς βλέπετε ότι πάει ένα καλά ο άλφα, ο βήτα κλπ.; Πώς το βλέπετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι δύσκολο. Συμφωνούμε με τον Υπουργό σε μια σειρά από στόχους. Οι στόχοι αυτοί καταγράφονται, οι στόχοι αυτοί έχουν μια σειρά από δράσεις, οι δράσεις έχουν χρονοδιαγράμματα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και όταν βλέπω στο σύστημα -το οποίο αυτή τη στιγμή τώρα το δοκιμάζουμε αλλά έχω προφανώς όλη την πληροφόρηση την οποία θέλω- ότι υπάρχει καθυστέρηση σε κάποια δράση, από πράσινο γίνεται κίτρινο, κάποια στιγμή γίνεται κόκκινο…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και μετά δρόμο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ε, όχι. Το ζήτημα δεν είναι ποιος παίρνει δρόμο, το ζήτημα είναι να μπορούμε να παρακολουθούμε όλες τις πτυχές του κυβερνητικού έργου.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ωραία και αν πει «το έκανα Πρόεδρε» και δεν το έχει κάνει και λέει υπερβολικά πράγματα, πως το τσεκάρει ο Μητσοτάκης αυτό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης σε κάθε υπουργείο έχει «αντένες» και γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι γίνεται στην πραγματικότητα.
Και το ζήτημα δεν είναι να ψηφιστεί ένας νόμος. Είναι να εφαρμοστεί, εκεί είναι που χωλαίνουμε. Δεν ανταποκρίνεται εύκολα το σύστημα σε τέτοιου είδους αλλαγές. Το ερώτημα για εμένα δεν είναι γιατί εφαρμόσαμε αυτό το σύστημα, είναι πώς κυβερνούσαν κάποιοι τόσο καιρό χωρίς να έχουν ένα τέτοιο σύστημα. Διότι μου φαίνεται αδιανόητο, όταν διαχειρίζεσαι μια πολύ περίπλοκη εργασία που είναι το να κυβερνάς μια χώρα, να μην έχεις πρόσβαση στην απαραίτητη πληροφορία και ένα στοιχειώδες σύστημα παρακολούθησης του έργου των υπουργών.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Πώς βλέπετε, καθώς η ώρα περνάει ένα-δυο ειδήσεις ιδιαίτερα σημαντικές και νομίζω ότι πρέπει να απαντήσετε εσείς. Γιατί λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλετε να κουκουλώσετε την υπόθεση αυτή η οποία είναι σε εξέλιξη, η υπόθεση Novartis, σκάνδαλο Novartis πείτε το όπως θέλετε. Εσείς δεν μασάτε τα λόγια σας, το λέτε ευθέως. Γιατί το λέει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα αυτά τα οποία βλέπουμε στη Βουλή, κ. Πρόεδρε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα ρωτήσετε τους αρμοδίους. Εγώ αυτό το οποίο ξέρω ότι είναι ότι αυτή η υπόθεση αφορά τη Βουλή. Έχετε προσέξει ότι έχω αποφύγει να ανακατευτώ σε αυτή την υπόθεση διότι θέλω να έχω απόλυτο διαχωρισμό της νομοθετικής από την εκτελεστική εξουσία. Είναι βαριά η αρμοδιότητα της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Αλλά εγώ κάνω το εξής ερώτημα: Εδώ και δύο εβδομάδες ο κ. Φρουζής ο οποίος περιμένει στη Βουλή να καταθέσει. Ποιος θέλει τελικά και ποιος δεν θέλει να καταθέσει ο κ. Φρουζής και να μάθουμε την αλήθεια;
Φαντάζομαι ότι την Τρίτη, μεθαύριο δηλαδή, δεν θα έχουμε άλλα εμπόδια και θα αντιληφθούν και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν συνεχίσουν αυτές τις πρακτικές κωλυσιεργίας ότι θα είναι ξεκάθαρο ποιος δεν θέλει να ακούσουμε, τελικά, ποια είναι η αλήθεια.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Τώρα, τράπεζες, Ελληνικό, πρώτη κατοικία, είναι 3-4 θεματάκια μαζί με το οικονομικό. Ζήτησαν οι τράπεζες, «ελάτε να ρυθμίσετε διότι ο νόμος είναι σκληρός».
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς απλοποιήσαμε την πλατφόρμα. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπήρχε μια πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας και τελικά είχαν ολοκληρωθεί δέκα αιτήσεις, ήταν αστεία…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Πού πάμε λοιπόν εκεί;
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα έχουμε ανακοινώσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και συνολικά, βέβαια, θα δώσουμε στη δημοσιότητα εντός του επόμενου δεκαημέρου αυτό το σχέδιο το οποίο αποκαλούμε σχέδιο «Ηρακλής». Είναι πολύ τεχνικά αυτά τα ζητήματα, είναι όμως ένα εργαλείο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να μπορούν γρήγορα να ξεφύγουν από το βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Και η βασική δουλειά τους είναι να χρηματοδοτούν την οικονομία και να έχουμε αυτό που λέμε μια πιστοληπτική επέκταση.
Να το πω με απλά λόγια: αν δικαιούσαι ένα δάνειο να μπορείς να πηγαίνεις στην τράπεζα και να το παίρνεις με λογικό επιτόκιο. Γι’ αυτό και η μείωση των επιτοκίων έχει σημασία.
Ξέρετε ότι για πρώτη φορά το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδος έπεσε κάτω από το επίπεδο της Ιταλίας. Είμαστε στο 1/3 από εκεί πού βρισκόμασταν πριν από εννέα μήνες. Αυτό δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση, η οποία αυτή τη στιγμή μπορεί και ξεπληρώνει τα δάνεια του ΔΝΤ. Αφορά τελικά και τις ελληνικές επιχειρήσεις, ξεκινώντας από τις μεγάλες και τελικά και τις μικρές. Όλοι ωφελούνται όταν το κόστος δανεισμού πέφτει γιατί το χρήμα γίνεται πιο φθηνό.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ερώτημα: Χρειαζόταν ο Μητσοτάκης να τους καλέσει και να τους πει «Κοιτάξτε να δείτε, αυτές οι υπερβολικές επιβαρύνσεις που έχετε βάλει τελειώνουν».
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η δουλειά μου δεν είναι να παρεμβαίνω…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αλλά;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έκανα μία επισήμανση. Συζητήσαμε πολλά θέματα σε αυτή τη σύσκεψη, έκανα και μία επισήμανση για μία σειρά από προμήθειες που θεωρώ ότι ήταν άδικες και ζήτησα από τις τράπεζες να επανεξετάσουν την πολιτική τους, όπως και το έκαναν.
Ταυτόχρονα, και παντελώς ανεξάρτητα από την Κυβέρνηση, θέλω να το τονίσω αυτό, υπάρχει και μία έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν τη γνωρίζαμε και δεν έπρεπε ποτέ να τη γνωρίζουμε και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί, εφόσον το κρίνει, εφόσον έχει καταγγελίες, εφόσον έχει βάσιμο λόγο, να παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε αγορά και να εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές που τελικά ζημιώνουν τους καταναλωτές.
Απεδείχθη πόσο δίκιο είχαμε όταν αντικαταστήσαμε την προηγούμενη ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, άμεσα. Φέραμε μία ηγεσία από το εξωτερικό. Επέλεξα έναν άνθρωπο που δεν τον είχα γνωρίσει ποτέ στη ζωή μου αλλά γνώριζα ότι είναι ένας ακέραιος άνθρωπος με τεράστια εμπειρία στο δίκαιο του ανταγωνισμού. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα λειτουργήσει, και θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητη Αρχή. Ούτε η κυβέρνηση πρόκειται να γνωρίζει τι θα κάνει και προφανώς ούτε και οι εμπλεκόμενες εταιρείες.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Ελληνικό. Το Ελληνικό το περιμένουν όλοι. 70.000 θέσεις εργασίας. Θα αναπνεύσει ο μισός ελληνικός πληθυσμός συν το κλίμα που θα δημιουργηθεί. Τι προβλέπετε, αν υπάρχουν άλλα εμπόδια και -θα το πολύ απλά- όπως λένε και στο χωριό μου, η τσάπα πότε θα μπει; Η πρώτη μπουλντόζα πότε θα μπει;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ό,τι είπαμε το κάναμε. Εκδώσαμε τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις με πολλή δουλειά. Προς τιμήν του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Νίκου Παπαθανάση, βάλανε πάρα πολύ μεγάλο κόπο στο να εκδοθούν αυτές οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Ο διαγωνισμός για το καζίνο τρέχει και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα πολύ σύντομα. Η εταιρεία προχωρά σε μία μεγάλη αύξηση κεφαλαίου για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το έργο, που καταλαβαίνω ότι θα πάει πολύ καλά γιατί υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Και προφανώς από τις αρχές του ’20 περιμένουμε τώρα από την εταιρεία να κάνει αυτό το οποίο έχει δεσμευτεί και να ξεκινήσει το έργο και το έργο θα ξεκινήσει. Όμως δεν είναι το μόνο έργο το οποίο ξεκινάει στην Ελλάδα σήμερα. Έχουμε μια σειρά από σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις. Έχουμε μια πολύ σημαντική επίσκεψη αύριο και θα ήθελα να πω δύο κουβέντες γι’ αυτή, του Κινέζου Προέδρου. Θα τον δω για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες. Έρχεται στην Ελλάδα. Διευρυμένες συζητήσεις, πολλές ενδιαφέρουσες συμφωνίες οι οποίες υπογράφονται.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Φέρνει δύο τράπεζες ή μία;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δύο καινούργιες τράπεζες έρχονται στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου και η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα εγκαθίστανται πια στην Ελλάδα. Αλλά έχουμε και μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες που ανοίγουν την αγορά της Κίνας στα ελληνική προϊόντα. Μην το ξεχνάμε αυτό. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά αυτή τη στιγμή στον κόσμο και ήταν μια αγορά αρκετά κλειστή. Ήδη η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας για την προστασία των γεωγραφικών προσδιορισμών δίνει τεράστιες ευκαιρίες στη φέτα μας, στο ούζο μας, στα λάδια μας…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Στα ελληνικά προϊόντα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στα ελληνικά προϊόντα να μπορέσουν να μπουν στην αγορά της Κίνας. Τώρα το μπαλάκι περνάει στους παραγωγούς. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα δώσετε κίνητρα να βγουν μπροστά;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και βέβαια έχουμε δύο πολύ ενδιαφέρουσες συμφωνίες. Μια αφορά τα ακτινίδια, τα ελληνική ακτινίδια, που πια αίρονται όλοι οι περιορισμοί για την αγορά της Κίνας. Μια αφορά τον κρόκο Κοζάνης που είχαμε μία εκκρεμότητα, ο οποίος είναι περιζήτητος στην Κίνα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Προχωράει….
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας λέω και μικρά παραδείγματα που αφορούν όμως τομείς στη χώρα οι οποίοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι λύθηκε το ζήτημα της ζάχαρης την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τευτλοπαραγωγοί θα πληρωθούν φέτος και του χρόνου και για πρώτη φορά υπάρχει ξεκάθαρος ορίζοντας για το πώς μια χρεοκοπημένη επιχείρηση μπορεί να αναβιώσει και να κρατήσει ζωντανό ένα σημαντικό κομμάτι του πρωτογενούς τομέα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ο Γεωργιάδης τα έχει στο χέρι του αυτά και τα τρέχει;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η συγκεκριμένη επένδυση αφορά, ναι, μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι όλοι ξυπνάμε νωρίς το πρωί και κοιμόμαστε αργά το βράδυ.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να ρωτήσω κάτι; Έτυχε βραδιά που ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης ζορίστηκε πολύ ως Πρωθυπουργός και είπε «Ώπα, εδώ τώρα, Κυριάκο, πρέπει να μείνεις ξυπνητός», είτε λέγεται ελληνοτουρκικά, είτε οτιδήποτε άλλο. Με το χέρι στην καρδιά, αν θέλετε το λέτε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω τα μεγάλα ζόρια ήταν στις φωτιές του καλοκαιριού, γιατί είναι μία κρίση την οποία έπρεπε να διαχειριστούμε. Νομίζω ότι κάναμε καλή δουλειά. Δημόσια τα ευχαριστώ μου και πάλι στον Νίκο Χαρδαλιά, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για ό,τι έχει γίνει. Ξαναχτίζουμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας από την αρχή κι αυτές είναι πολύ σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται. Αλλά αυτό το οποίο θα σε κρατήσει ξύπνιο είναι πάντα η κρίση της στιγμής. Είναι το απρόοπτο. Αλλά επειδή γενικά έχω καλό ύπνο -και θεωρώ τον ύπνο απαραίτητο έστω και αυτόν τις ώρες, τις λίγες ώρες που κοιμόμαστε για να μπορούμε να είμαστε φρέσκοι την επόμενη μέρα- λίγα πράγματα διαταράσσουν τον ύπνο μου.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σωστό. Ο Ερντογάν πόσο σας αφήνει άυπνο;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση και με πίστη στις δυνατότητές μας. Θέλουμε ειλικρινή σχέση με την Τουρκία, υπάρχουν συμπεριφορές οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και τα έχουμε ξεκαθαρίσει αυτά. Παρά ταύτα επιμένω ότι με την Τουρκία πρέπει να μιλάμε σε όλα τα επίπεδα και θα μιλάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας θα είναι ανοιχτοί, έστω και αν σε πολλά σημεία διαφωνούμε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία θα μπορούσαμε να δούμε. Τρία παιδιά έτσι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τρία.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τρία. Λένε οι πολύτεκνοι ότι υπάρχει τεκμήριο στο αυτοκίνητο. Δηλαδή αν έχει κάποιος τέσσερα και πέντε παιδιά πήραν μεγάλο αυτοκίνητο να βάλουν μέσα τα παιδιά και είναι τεκμήριο το αυτοκίνητο. Μπορείτε να το δείτε κύριε Πρόεδρε; Δείτε το κύριε Πρόεδρε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχει μια λογική, έχω μια πάντα…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έμαθα κάτι.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω μια ευαισθησία στις πολύτεκνες οικογένειες. Εξάλλου προέρχομαι και εγώ, εγώ είμαι τρίτεκνος, προέρχομαι από πολύτεκνη οικογένεια.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Βεβαίως, όπως και στα ΑΜΕΑ που ακυρώσατε το φόρο αλληλεγγύης.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για τα ΑΜΕΑ δεν είναι μόνο αυτό. Είναι το πρώτο βήμα σε μια συνολική πολιτική. Έχω θέσει την πολιτική μας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες υπό την εποπτεία μου, τη συντονίζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης ως Υπουργός Επικρατείας. Γιατί; Διότι είναι οριζόντιες πολιτικές που αφορούν πολλά υπουργεία.
Έχω μία ηθική υποχρέωση απέναντι στη Μαρίκα Μητσοτάκη. Την αισθάνομαι πολύ έντονα διότι ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος έδωσε πάρα πολλά για να αντιμετωπίσει κυρίως τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, που έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο αλλά δεν τα έχουμε ακόμα εξαλείψει πλήρως. Η χώρα θα αποκτήσει μια σύγχρονη πολιτική γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν να προσφέρουν τόσα πολλά στην ελληνική κοινωνία.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έμαθα κάτι και θέλω να κλείσω με αυτό. Αληθεύει ότι θα δώσετε κίνητρα σε επιχειρήσεις ώστε να δίνουν δωρεάν εισιτήριο στον εργαζόμενο το πρωί, να του δίνουν παροχές και ούτω καθεξής;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπάρχει στο φορολογικό.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τι θέλουμε; Θέλουμε δαπάνες επιχειρήσεων που στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας να εκπίπτουν από το φόρο. Άρα έχουμε μέσα, ένα συνολικό πλαίσιο, από μια σειρά από δαπάνες στήριξης του κόσμου της εργασίας όπου δίνουμε στην ουσία στην επιχείρηση ένα κίνητρο να κάνει το κάτι παραπάνω για τους εργαζόμενους.
Υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία θα έρθουν στην πορεία, γιατί μια φορολογική μεταρρύθμιση εξελίσσεται. Θα υπάρξει και δεύτερη παρέμβαση στα φορολογικά με ακόμα περισσότερα κίνητρα σε αυτή την κατεύθυνση.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Κλείνω με ένα θέμα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Συμπεριλαμβανομένων και κινήτρων για να μπορέσουν οι εταιρίες να δώσουν μετοχές στους εργαζομένους τους.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό είναι καινούργιο στοιχείο. Μετοχές στους εργαζόμενους;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να αισθάνεται δηλαδή συνιδιοκτήτης ο εργαζόμενος;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα υπάρχουν και τέτοια κίνητρα. Κάντε λίγο υπομονή.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό είναι πολύ καλό μέτρο και σας το λέω με πλήρη γνώση γιατί γίνεται στην Ευρώπη. Πρόεδρε, πάμε για γυναίκα Πρόεδρο και εκτός της Νέας Δημοκρατίας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τώρα, αυτά είπαμε ότι θα τα κουβεντιάσουμε σε άλλη ευκαιρία.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τώρα, ένα λεπτό. Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει βγάλει καλούς πολιτικούς.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Αυτιά, είστε εξαιρετικός δημοσιογράφος αλλά ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι όταν έχω αποφασίσει να μην μιλήσω για ένα θέμα, όσο και αν με πιέσετε, δεν θα σας πω απολύτως τίποτα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Οσονούπω είμαστε, λοιπόν, έτσι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω δώσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το βασικό αυτή τη στιγμή, είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Όλη η μεθεπόμενη εβδομάδα στη Βουλή είναι αφιερωμένη στην Ολομέλεια στο να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης. Είναι μία περιορισμένη αναθεώρηση αλλά δεν το επιλέξαμε εμείς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι επιτέλους αποσυνδέεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.
Είναι μια σημαντική θεσμική κατάκτηση. Υπάρχει και μία σειρά ακόμα από σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις. Η αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος, ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Το είχα ζητήσει, αν θυμάστε καλά, το 2006.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ως βουλευτής Β’ Αθηνών.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ολοκληρώνουμε με μεγάλη καθυστέρηση αυτή τη θεσμική υποχρέωση την οποία έχουμε, που εξασφαλίζει την ίση μεταχείριση των πολιτικών με όλους τους Έλληνες πολίτες. Θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση με μία εβδομαδιαία συζήτηση που θα ξεκινήσει τη μεθεπόμενη Δευτέρα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Είστε με κάτι δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση; Υπάρχει κάτι που λέτε «Αυτό πρέπει να λυθεί αυτό το μήνα, αυτή την εβδομάδα. Τελειώνετε». Δηλαδή είστε κάθε μέρα τσιμπούρι πάνω από τον Υπουργό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Αυτιά, βλέπω πολύ περισσότερα προβλήματα. Κάθε μέρα η δουλειά μου είναι να βλέπω και να εντοπίζω προβλήματα. Πάρα πολλά είναι τα προβλήματα και δεν θα κουραστώ να το λέω ότι δεν άλλαξε δια μαγείας η Ελλάδα μέσα σε τέσσερις μήνες. Και είμαι πολύ ρεαλιστής.
Θα κυνηγάω και θα λύνω μικρά και μεγάλα προβλήματα όσο μου το επιτρέπει η δυνατότητά μου, ο χρόνος μου και όπου κρίνω. Ξέρετε, δεν είμαι της άποψης να το αφήσω αυτό στον Υπουργό ή στον Υφυπουργό. Προφανώς και έχουμε ένα σύστημα αλλά αν κρίνω ότι κάπου πρέπει να παρέμβω, θα παρέμβω ο ίδιος.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σας ευχαριστώ θερμά αν και σήμερα θα μπορούσατε να τρέχετε στον Μαραθώνιο αλλά ήρθατε εδώ, στον μαραθώνιο της ενημέρωσης.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξέρετε, είναι πολύ ωραίο ότι έχουμε το Μαραθώνιο. Χαιρετίζω αυτό το κίνημα των δρομέων, των ποδηλατών, του μαζικού αθλητισμού. Είναι πολύ σημαντικό.
Δεν σας κρύβω ότι μου λείπει αυτό. Έτρεχα παλιά στα 5 χιλιόμετρα. Επέλεξα ως Πρωθυπουργός να μην το κάνω. Ίσως κάποια στιγμή επαναξιολογήσω την απόφασή μου διότι είναι μια καταπληκτική εμπειρία ο Μαραθώνιος της Αθήνας, είτε τρέχει κανείς στο Μαραθώνιο, είτε τρέχει τα 5 ή τα 10 χιλιόμετρα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σας ευχαριστώ. Θα κάνω μια αντιστοίχιση των όσων μου είχατε πει πριν τις εκλογές με αυτά που μου είπατε τώρα και κρατώ σημειώσεις ελπίζοντας ότι το επόμενο εξάμηνο θα τα ξαναπούμε, με τον καινούργιο χρόνο πάνω στα θέματα της κοινωνίας.
Κράτησα φόρους, κράτησα συντάξεις, κράτησα όλα αυτά τα θέματα τα οποία έχουν ενδιαφέρον. Παρεξέκλινα της πορείας, δεν βάλατε κανέναν όρο «ρώτα με αυτό ή κάνε οτιδήποτε» και το λέω, έχω να το λέω αυτό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μας ενδιαφέρει πάνω από όλα η κοινωνία. Το μυαλό μας είναι πάντα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Η ευημερία την οποία δημιουργούμε θα είναι μια ευημερία που πρέπει να την καρπωθούν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες και 10 χρόνια ήταν πολλά. Πονέσαμε πολύ ως χώρα, υποφέραμε, φτώχυνε η χώρα συνολικά. Ήρθε η ώρα να ατενίσουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με αισιοδοξία.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σας ευχαριστώ θερμά. Καλή σας μέρα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, εγώ ευχαριστώ κ. Αυτιά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτά λοιπόν, φίλες και φίλοι, βγήκανε πάρα πολλές ειδήσεις που αφορούν την οικονομία, τον απλό πολίτη, την οικογένεια και όλα αυτά τα οποία τώρα πια θα πρέπει να επεξεργαστούμε για να τα δούμε και στην πράξη.
Σας ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη σας και ευχαριστώ πάλι κύριε Πρόεδρε για τα όσα σήμερα στον οικονομικό τομέα ιδίως μου δώσατε ως συνέχεια αυτής της σκυταλοδρομίας της ενημέρωσης. Να είστε καλά, ευχαριστώ. Γεια σας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ, καλημέρα.

Comments are closed.