Δελτία ειδήσεων καναλιών: Αισθητή η απουσία του MEGA

Mega ειδήσεις

Του Θάνου Πασχάλη

Εχουν δίκιο τελικά αυτοί που έχουν πει ότι τα ξεχωριστά πράγματα έρχονται μια φορά στη ζωή… Ετσι ήρθε το Mega, ενημερωτικό και ψυχαγωγικό και ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά με τα υπόλοιπα κανάλια, ως ο απόλυτος κυρίαρχος. Διάβασα χθες τα ποσοστά θεαματικότητας των δελτίων ειδήσεων των καναλιών… Συμπέρασμα; Ισοϋψή στα ποσοστά θεαματικότητας με διαφορές μιας ποσοστιαίας μονάδας και δυστυχώς ισοϋψή και στο περιεχόμενο. Κανένα δεν ξεχωρίζει.

Το Mega ξεχώρισε στον ενημερωτικό τομέα στον οποίο όμως και “αυτοκτόνησε” μετά το 2010 λόγω της άκρατης φιλομνημονιακής και διαπλεκόμενης στάσης του. Μέχρι τότε απείχε παρασάγγας, από πλευράς αποδοχής του κοινού, από τα υπόλοιπα δελτία ειδήσεων κερδίζοντας τις περισσότερες φορές την πρωτιά έναντι των ανταγωνιστών του με διαφορά και στα ποσοστά θεαματικότητας αλλά κυρίως σε επίπεδο αναγνώρισης από το τηλεοπτικό κοινό. Και ιδού γιατί:
1) κέρδισε την εμπιστοσύνη του κοινού καθώς θεωρούνταν αξιόπιστο και έγκυρο στις ειδήσεις και τα ρεπορτάζ που μετέδιδε και όντως ήταν. 2) είχε πολιτική και κοινωνική παρεμβατικότητα, διαμορφώνοντας την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Ωστόσο όσοι αποκτούν εξουσία και δύναμη την καταχρώνται… Αυτό έπαθε και το Mega προκαλώντας, δικαίως τη μήνιν της κοινωνίας με τη φιλομνημονιακή και διαπλεκόμενη στάση του επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη χρεοκοπία σε κοινωνικές ομάδες αντί στα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία 30 χρόνια τη χώρα… Eίναι το ατόπημα και μαζί και το στραβοπάτημα που κουβαλά στις πλάτες του, προκαλώντας τη δικαιολογημένη καχυποψία ενός μεγάλου μέρους του κοινού. Την καχυποψία αυτή θα την κουβαλά θέλοντας και μη και το νέο Mega. 3) παρήγαγε πρωτόλεια θέματα και ρεπορτάζ σε όλους τους τομείς, από το πολιτικό, το οικονομικό, το ελεύθερο, το αστυνομικό και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ με αποτέλεσμα πολλά βράδια να προπορεύεται των δελτίων ειδήσεων των υπολοίπων καναλιών τα οποία απλώς κάλυπταν την τρέχουσα επικαιρότητα. 4) είχε οργάνωση, υπήρχε συλλογικότητα από πάνω έως κάτω, και είχε το καλύτερο έμψυχο υλικό σε ρεπόρτερ, οπερατέρ, παραγωγούς κλπ 5) η ιεράρχηση των θεμάτων ήταν η πρέπουσα, απέφευγε το δήθεν και τον εντυπωσιασμό, τα ρεπορτάζ ήταν ουσίας και όχι φαντεζί, τα περισσότερα μάλιστα είχαν άψογη αισθητική με σεβασμό στον τηλεθεατή.

Αυτά και πολλά άλλα και χωρίς να υποτιμώ τις προσπάθειες των συναδέλφων στα άλλα κανάλια, ή και τις κατά καιρούς επιτυχίες τους. Ακόμη και σήμερα που αρκετοί προσπαθούν να ξεχωρίσουν… Ισως με λάθος τρόπο (κατά κύριο λόγο με τον εντυπωσιασμό και τον λαικισμό). Ποιο είναι το χειρότερο όλων που συμβαίνει σήμερα; Το ένα δελτίο ειδήσεων να κυνηγά την ουρά του άλλου και όλα μαζί να αντιγράφουν και να παίζουν αποβραδίς με ολίγη σάλτσα τα θέματα που βλέπει και διαβάζει κανείς καθημερινά στο ίντερνετ. Το οποίο, ως γνωστόν, κατακλέβει κατά κόρον ειδήσεις και ρεπορτάζ από το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ). Τηλεοπτική δημοσιογραφία το μεγαλείο σου!

Comments are closed.