Ορθώς οι πολίτες περιμένουνε και ορθώς τα νησιά έχουνε φτάσει στο αμήν

Ντόρα Μπακογιάννη: «Δεν συζητάμε με τον Αντώνη Σαμαρά εδώ και καιρό»

Ντόρα για το μεταναστευτικό

Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Αναφορικά με την εκλογή της κας Σακελλαροπούλου
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η εκλογή της κας Σακελλαροπούλου και η αποδοχή της επιλογής της κας Σακελλαροπούλου από την ελληνική κοινωνία δείχνει ότι πραγματικά γυρίζουμε σελίδα. Θα επιθυμούσα άρα πολύ να είχαμε φτάσει στο σημείο να παίζει ρόλο μόνο η διαδρομή της κας Σακελλαροπούλου, οι αποφάσεις της, το πώς ανέβηκε σκαλοπάτι –σκαλοπάτι στο Δικαστικό Σώμα και να μην ήτανε θέμα ότι είναι γυναίκα αλλά επειδή απέχουμε πάρα πολύ από εκεί το ότι είναι γυναίκα είναι πραγματικά μια νέα σελίδα και ένα μήνυμα για όλα τα νέα κορίτσια να πιστέψουν και εκείνες ότι ναι, τα όνειρά τους μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι έχει σημασία ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο η κα Σακελλαροπούλου
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θεωρώ την κα Σακελλαροπούλου πολιτικό πρόσωπο, όχι κομματικό, όχι κοινοβουλευτικό αλλά πολιτικό διότι οι αποφάσεις ιδιαίτερα του ΣτΕ είναι βαθύτατα πολιτικές. Δεν υπάρχουν αποφάσεις μη πολιτικές. Άρα θεωρώ ότι η κα Σακελλαροπούλου έχει ασχοληθεί με θέματα πάρα πολλά κατά τη διάρκεια της δικαστικής της διαδρομής τα οποία αφήσανε το δικό τους αποτύπωμα. Δεν έχει την εμπειρία την κοινοβουλευτική ναι αλλά έχει όμως άποψη πολιτική την οποία έχει καταθέσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ορισμένα πράγματα τα οποία αφορούν την καθημερινότητα ενός προέδρου Δημοκρατίας, επαφές με ξένους ηγέτες κλπ πάντοτε υπάρχει μια πρώτη μέρα καθ’οδόν δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ανταποκριθεί πλήρως σε αυτά της τα καθήκοντα.
Για το μεταναστευτικό ζήτημα
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ορθώς οι πολίτες περιμένουνε και ορθώς τα νησιά έχουνε φτάσει στο αμήν και κανένας πρέπει να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος που έχουν τα νησιά του Αιγαίου. Υπάρχουν περιοχές που οι μετανάστες είναι περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους. Η ΝΔ κληρονόμησε ως κυβέρνηση ένα πρόβλημα το οποίο ήταν στην κυριολεξία ένας τεράστιος κόμπος. 70 χιλ. αιτήσεις ασύλου οι οποίες δεν είχαν εξεταστεί, μια κατάσταση στη Μόρια και στα υπόλοιπα κέντρα απαράδεκτη και πάνω σε αυτό άρχισαν οι ροές να πολλαπλασιάζονται και να ανεβαίνουν πάρα πολύ. Άρα οι ροές όταν ήταν χαμηλές δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα οι ροές είναι πάρα πολύ μεγάλες και έχουμε μια πολύ βαριά κληρονομιά. Άρα προχωρεί σε μια τελείως διαφορετική πολιτική, μια πολιτική που λεει ότι καταρχήν ξεκαθαρίζω αυτούς οι οποίοι έχουν δικαίωμα ασύλου από αυτούς που δεν έχουν. Το κάνω με το γρηγορότερο δυνατό τρόπο αλλά και κουμπί να πατούσες είναι αδύνατον 70 χιλ. αιτήσεις να τις εκκαθαρίσεις μέσα σε μηδενικούς χρόνους. Αυξάνουμε τον κόσμο, τους αρμόδιους κλπ, καταργήσαμε στάδια για να μπορεί να βγαίνουν γρήγορα οι αποφάσεις αλλά παρά ταύτα θα πάρει κάποιο χρόνο. Το δεύτερο είναι η απόφαση ότι αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο μπαίνουν σε κλειστές δομές και από αυτές τις δομές γυρίζουν πίσω στη χώρα τους.
Για τις κλειστές δομές
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως έχουν αργήσει, έχουν αργήσει διότι τώρα ετοιμάζονται. Μια δομή δεν είναι κάτι εύκολο, είναι αρκετά δύσκολο πράγμα για να την κάνεις και να την κάνεις ανθρώπινη. Αλλά ο στόχος είναι αυτός για αυτό και βλέπετε και δημοσκοπικά στο σχέδιο της κυβέρνησης έχει υποστήριξη από την ελληνική κοινωνία. Βέβαια το στοίχημα είναι αυτό το σχέδιο να υλοποιηθεί. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε τώρα, να γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών. Εγώ «έφαγα» πολύ ξύλο όταν τοποθετήθηκα και είπα ότι δεν μπορεί να μη δείξουμε αλληλεγγύη προς τα νησιά μας, απαιτούμε την αλληλεγγύη των ευρωπαίων, και ορθώς την απαιτούμε και θα συνεχίσουμε να την απαιτούμαι και να ζητάμε τη συμμετοχή τους και όπως είδατε και ο κ. Μητσοτάκης και χθες από το Νταβός έκανε το ίδιο πράγμα. Από εκεί και πέρα όμως και εμείς πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη έναντι των Ελλήνων στα νησιά μας και να πούμε ότι ναι το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο έχει ετοιμάσει και διασκορπίσει σε όλη την Ελλάδα μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να υλοποιηθεί. Τι να κάνουμε δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις. Σε έναν ιδεατό κόσμο αυτό το πρόβλημα δεν θα το είχαμε η πραγματικότητα όμως είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το θέμα και για μακροπρόθεσμα διότι κατά τα ψέματα κάτι οι πόλεμοι, κάτι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ένα πρόβλημα το οποίο ήρθε για να λυθεί αύριο.
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς οι βουλευτές δεν έχουμε μόνο την υποχρέωση να κάνουμε προσπάθεια να εκλεγούμε, έχουμε την υποχρέωση να πούμε τις αλήθειες στον κόσμο και να σταθούμε όπως πρέπει και πολλά από αυτά είναι δύσκολα θέματα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει «καλή λύση» και αυτό όποιος με ακούει το ξέρει μέσα του πάρα πολύ καλά. Υπάρχει λιγότερο κακή λύση. Άρα η δουλειά μας είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο σωστά τη διανομή, όσο το δυνατόν πιο σωστά τις συνθήκες διαβίωσης, όσο μπορούμε πιο σωστά τη στήριξη των κοινωνιών.
Αναφορικά με τις ΜΚΟ
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχουν ΜΚΟ που κάνουν εξαιρετική δουλειά, μεγάλες ΜΚΟ οι οποίες προσφέρουν πάρα πολλά και μέσα σε αυτές υπάρχουν και τα λαμόγια. Χρέος δικό μας είναι να εξοντώσουμε τα λαμόγια διότι γύρω από τους πρόσφυγες έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων. Άνθρωποι δηλαδή από αυτούς οι οποίοι τους λένε πώς να καθυστερήσουν τις αποφάσεις μέχρι αυτους οι οποίοι ασχολούνται δήθεν για να τους διασώσουν κλπ αυτό πρέπει μετά βεβαιότητας να παταχθεί.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ζούμε σε μια περίοδο που παίζουμε ένα θέατρο σκιών, όλοι οι ευρωπαίοι με τους Τούρκους. Θεωρητικώς η Τουρκία ακολουθεί ενταξιακή πορεία, πρακτικώς δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο ούτε από πλευράς Ευρώπης ούτε από πλευράς Τουρκίας. Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να βγει να πει τα πράγματα με το όνομά τους. «Δεν υπάρχει περίπτωση ενταξιακής πορείας με την Τουρκία» άρα πάμε σε μια ειδική σχέση που πρέπει να υπάρξει μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δηλαδή μια συμφωνία ανάλογη του Brexit. Αυτή η συμφωνία θα έχει ένα μεγάλο πακέτο οικονομικό το οποίο ενδιαφέρει πάρα πολύ την Τουρκία και ένα δεύτερο πακέτο το οποίο είναι το κομμάτι το πολιτικό και της ασφάλειας. Εννοώ ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχτεί ορισμένους βασικούς κανόνες τους οποίους δεν έχει αποδεχτεί, γιατί η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει ούτε στο Δίκαιο της θάλασσας ούτε έχει δώσει στη δικαιοδοσία της Χάγης άρα μέσα σε αυτό το πακέτο υπάρχει και η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων δηλαδή των ελληνικών συνόρων. Αυτό είναι ένα σύνολο πολιτικής το οποίο πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη και προς τα εκεί κατά τη γνώμη μου πρέπει η Ευρώπη να πιεστεί διότι αυτή τη στιγμή έχουμε μεμονωμένες συζητήσεις χωρών με την Τουρκία. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να διαπραγματεύεται ο Ερντογάν με την κα Μέρκελ προσωπικώς, η οποία εκπροσωπεί τη Γερμανία και έχει τα θέματα της Γερμανίας στο μυαλό της και είναι άλλο πράγμα να διαπραγματευτεί ο Ερντογάν με τους εκπροσώπους 500 εκ. Ευρωπαίων. Τα συμφέροντα των ευρωπαίων θα υποστηριχτούν και θα υπηρετηθούν πολύ καλύτερα εάν πραγματικά ενωθούν.
Αναφορικά με την προσφυγή στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ είμαι υπέρ της άποψης του διαλόγου, είμαι υπέρ της πάγιας πολιτικής την οποία υποστηρίζουν και τα τρία μεγάλα κόμματα δηλαδή ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η προσφυγή στη Χάγη με την έννοια ότι από την ώρα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, κάποιας μορφής απόφαση πρέπει να ληφθεί και αυτή δεν μπορεί να είναι παρά βασισμένη στο διεθνές δίκαιο. Βλέπετε ότι χθες το νομικό τμήμα της Βουλής της Γερμανίας έβγαλε μια βαρυσήμαντη απόφαση για το Σύμφωνο Λιβύης-Τουρκίας, και το λεω αυτό γιατί αυτοί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι επηρεάζουν απευθείας και το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας άρα αυτό είναι μια μείζονος σημασίας απόφαση η οποία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Το διεθνές δίκαιο λεει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, τι λεει ο κ. Τσαβούσογλου; Ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, έχει λοιπόν άδικο ο κ. Τσαβούσογλου άρα αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το διεκδικήσουμε. Εμείς για να συμφωνήσουμε έχουμε μια βάση πάνω στην οποία συμφωνούμε η οποία λέει ότι θα πάμε για την υφαλοκρηπίδα και κατά προέκταση για την ΑΟΖ. Αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική δεν σημαίνει ότι θα γίνει αύριο. Ακούω τα επιχειρήματα όλων εκείνων οι οποίοι φοβούνται την οποιαδήποτε προσφυγή στη Χάγη θα ήθελα όμως να ακούσω ποια είναι η εναλλακτική πρόταση. Υπάρχει μια λογική, η οποία υποστηρίζεται από αρκετούς, σε αυτή τη χώρα που ονομάζεται η «πολιτική της αδράνειας και της στασιμότητας», δεν κάνω τίποτα και αφήνω να περάσουν τα χρόνια που είμαι υπεύθυνος και φορτώνω το πρόβλημα μετά στον άλλο η πραγματικότητα όμως είναι ότι στην εξωτερική πολιτική η πολιτική της αδράνειας μεγιστοποιεί τα προβλήματα και δεν τα επιλύει.
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν λεω ότι η προσφυγή είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Όπως η Τουρκία θέτει τα δικά της θέματα έτσι θέτουμε και εμείς τα δικά μας, η διαφορά μεταξύ των μεν και των δε είναι ότι εγώ ξέρω ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Για τη Συμφωνία Τουρκίας –Λιβύης
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τα συμφέροντα των χωρών στο τέλος εξυπηρετούνται από το αν υπάρχει ειρήνη και αποδοχή των δεδομένων άρα για τη Λιβύη είναι πάρα πολύ σημαντικό η όποια συμφωνία κάνει να είναι μια συμφωνία που να είναι βιώσιμη. Αυτή η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη και το ξέρουν πάρα πολύ καλά οι Λίβυοι και για αυτό και αντιδρούν στο εσωτερικό της Λιβύης με τέτοια ένταση.
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει καμία καταπάτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Το μήνυμα έχει πάει σε όλους, το ξέρουν όλοι, η απόφαση αυτή είναι απόφαση ολόκληρης της ελληνικής δημοκρατίας και όλου του ελληνικού λαού.
Ερωτηθείσα αν βλέπει αποκλιμάκωση της κατάστασης
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν το ξέρω, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να κάνουμε προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Comments are closed.