Nick Cave: Σ’ αυτήν την απομόνωση εμφανίζεται η ίδια η ουσία μας

…και μας ρωτά τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι

O Nick Cave γράφει για τον νέο μας κόσμο που μοιάζει με «πλοίο φάντασμα» αλλά και για την φρίκη που ένιωσε με «την πιο τρομακτική εκτέλεση του ‘Imagine’ που ηχογραφήθηκε ποτέ»

Στο πιο πρόσφατο κείμενο του – με εικονογράφηση το παρακάτω ζωγραφικό έργο – που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Red Hand Files, ένα φόρουμ συνομιλίας με τους θαυμαστές του, ο Nick Cave απαντά στο ερώτημα «Τι κάνουμε τώρα;», και μας καλεί να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην τρέχουσα περίσταση με τα λόγια και τις απόψεις μας, σχολιάζοντας επίσης τον «πανικό» που του προκάλεσε η διαβόητη πλέον εκτέλεση του ‘Imagine’ από διάφορους celebrities πριν μερικές μέρες…

Το Red Hand Files ήταν πάντα ένας χώρος στον οποίο μπορούσα να συνεισφέρω αμφιλεγόμενες απόψεις, θρησκευτικούς διαλογισμούς, επισφαλείς συμβουλές και υπαρξιακά γεροπαραληρήματα, ελπίζοντας ότι συγχρόνως προωθώ την ιδέα της καλοσύνης και της συμπόνιας. Τέτοιου είδους αναστοχασμοί όμως μοιάζουν να προέρχονται πλέον από άλλους, πιο προνομιούχους καιρούς, όταν είχαμε ακόμα αρκετό οξυγόνο για να αερολογούμε και να παίζουμε.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει, είμαστε αντιμέτωποι με έναν κοινό εχθρό – αδιάφορο, αμερόληπτο, αναίσθητο και αμέτρητης ισχύος – και δεν είναι πια καιρός για αφηρημένες έννοιες. Τώρα είναι ο καιρός που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα λόγια και τις απόψεις μας.

Μια φίλη αποκάλεσε τον νέο μας κόσμο «πλοίο φάντασμα» – και ίσως δεν έχει άδικο. Πρόσφατα έχασε ένα πολύ αγαπητό της πρόσωπο και είναι σε θέση να αναγνωρίζει το δυσοίωνο προαίσθημα ενός κόσμου που πρόκειται να συντριβεί αλλά και την προσπάθεια που θα χρειαστεί για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, ως άτομα και ως κοινωνία. Εν καιρώ θα μας δοθεί η επιλογή είτε να υποχωρήσουμε στις προηγούμενες εκδοχές μας είτε να κατανοήσουμε την κοινή μας πορεία ως άνθρωποι, παντού στον κόσμο.

Στην διαδικασία αυτή της απομόνωσης, κάνει την εμφάνισή της η ίδια μας η ουσία – αυτό που είμαστε προσωπικά και αυτό που είμαστε ως κοινωνικό σύνολο – και μας ζητά να αποφασίσουμε τι θέλουμε να διατηρήσουμε στον εαυτό μας και στον κόσμο μας και τι να διώξουμε για πάντα.

Στην πορεία, αυτά τα ερωτήματα θα εξελιχθούν σε ζητήματα μείζονος σημασίας, δεν είναι όμως της παρούσης. Τώρα είναι η στιγμή να ακούσουμε αυτούς που βρίσκονται σε πιο αρμόδια θέση από μας και να ακολουθήσουμε υπεύθυνα τις οδηγίες, όσο κι αν αυτό μας δυσκολεύει ή μας ξεβολεύει, καθώς βαδίζουμε στο άγνωστο. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον θόρυβο που προκαλούμε – ειδικά όσοι εκφέρουν «δημόσιο λόγο» – και να μην παριστάνουμε τους ειδικούς.

Μέσα από όλη αυτή τη φασαρία και τους τόνους πληροφόρησης και παραπληροφόρησης, τον λόγο και τον αντίλογο, την επίρριψη ευθυνών, τις μακάβριες προφητείες και αυτή την πιο τρομακτική εκτέλεση του ‘Imagine’ που ηχογραφήθηκε ποτέ, προκύπτει ένα απλό μήνυμα: πλένετε τα χέρια σας και (όσο μπορείτε) μένετε σπίτι.

Με αγάπη, Nick

Το κείμενο μεταφρασμένο είδαμε στη Lifo

εδώ στα αγγλικά, όπως ανέβηκε στην ιστοσελίδα Red Hand Files

Comments are closed.