Πρόθεση της κυβέρνησης να “ξεπαγώσει” την επιχορήγηση των εφημερίδων

 

… και να διορθώσει την ΚΥΑ που πήρε πίσω τον Δεκέμβριο

Αναμένεται να βγει από τον “πάγο” η απόφαση για την επιχορήγηση των εφημερίδων… Και το ερώτημα είναι πόσο σύντομα θα ενεργοποιηθεί ξανά η ΚΥΑ – διορθωμένη, προκειμένου να δώσει το φιλί της ζωής στον Τύπο, που διέλυσε ο κορωνοιός μετά από ό,τι είχε απομείνει από τη δεκαετή οικονομική κρίση!

Πάντως το σημαντικό είναι ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση και η κυβέρνηση φέρεται ανοιχτή να προχωρήσει το θέμα μετά την αναδίπλωση τον περασμένο Δεκέμβριο… Ώστε να στηριχθεί ο Τύπος που μετράει μόνο απώλειες, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και διαφημιστικών εσόδων.

Σημειώνεται ότι με την απόφαση που πήρε πίσω η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2019 προβλεπόταν η ενίσχυση με 7 εκ ευρώ 36 εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας των οποίων οι συνολικές πωλήσεις έφθαναν περίπου τις 500.000 φύλλα. Ωστόσο ορθώς η κυβέρνηση υποχώρησε και πήρε πίσω την απόφαση, αφού η μεγαλύτερη αστοχία ήταν η ενίσχυση με το ίδιο χρηματικό ποσό (των 200.000 ευρώ), εφημερίδων με 400 εργαζόμενους και εφημερίδων με ανύπαρκτη κυκλοφορία και ελάχιστους εργαζόμενους.

Τέλος θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση (που στη συνέχεια αποσύρθηκε), εκδόθηκε με βάση το Νόμο 4609/2019 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπε την οριζόντια ενίσχυση των εφημερίδων ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων, ή άλλων κριτηρίων… Την οποία υιοθέτησε η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να αναθεωρήσει… Μάλιστα κατήργησε και τον αποκλεισμό που υπήρχε για όσες επιχειρήσεις δεν διέθεταν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα!

Comments are closed.