“Δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα συνεχίζεται η επιδημία”

 

… και πρέπει να μείνουμε αυστηρά προσηλωμένοι στα μέτρα

Ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νικόλας Σύψας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Ν.ΣΥΨΑΣ: Είναι νωρίς για να θριαμβολογούμε, θα κάνουμε τον απολογισμό μας στο τέλος της επιδημίας αφού περάσει και ο Μάιος. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση που είναι ανοδική η πορεία, πολύ ελαφρά ανοδική άρα δεν έχει τελειώσει ο κίνδυνος, συνεχίζει να υπάρχει. Βέβαια ο κίνδυνος επιδεινώνεται από το Πάσχα που είναι μπροστά μας όπου υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει μια ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση. Άρα δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα, συνεχίζεται η επιδημία και πρέπει να μείνουμε αυστηρά προσηλωμένοι στα μέτρα που έχουμε λάβει και μέχρι τώρα ταέχουμε πάει πάρα πολύ καλά, δεν είναι τώρα ο καιρός να τα χαλάσουμε.
Αναφορικά με την εκκλησία
Ν.ΣΥΨΑΣ: Η Εκκλησία τα έχει πάει πολύ καλά μέχρι τώρα, έχει συνεργαστεί και έχει βοηθήσει πάρα πολύ τη συνολική προσπάθεια και νομίζω ότι πρέπει να συνεχιστεί να το κάνει. Νομίζω ότι πρέπει τις ακολουθίες να τις παρακολουθούμε από το σπίτι μας και την Ανάσταση να την κάνουμε στο μπαλκόνι μας.
Αναφορικά με τη χρήση των μασκών
Ν.ΣΥΨΑΣ: Οι μάσκες σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τα βασικά μέτρα ασφάλειας που είναι 2 μέτρα απόσταση από τους υπόλοιπους, δεν αγγίζω τίποτα πλένω τα χέρια μου και δεν αγγίζω το πρόσωπό μου. Η μάσκα μπορεί να είναι συμπληρωματική όταν ενδεχομένως πάμε στο super market ή μπαίνουμε στο λεωφορείο, όπου δηλαδή υπάρχει συγχρωτισμός υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι μάσκες οι οποίες πωλούνται στο εμπόριο και δεν θα είναι ιατρικές γιατί τις ιατρικές τις θέλουμε για τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα υπάρξει και δεύτερο κύμα επιδημίας
Ν.ΣΥΨΑΣ: Κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθεί ο ιός αλλά το πιθανότερο είναι αν δούμε τις παλαιότερες πανδημίες αλλά και το πώς συμπεριφέρονται οι υπόλοιποι κορονοϊοί πιστεύω ότι το Φθινόπωρο ενδεχομένως να έχουμε μια επανάκαμψη της επιδημίας αλλά σε πολύ πιο ήπιο βαθμό με την έννοια ότι θα έχουμε πολλούς πολίτες οι οποίοι θα έχουν αντισώματα, θα είμαστε πιο έτοιμοι σαν κοινωνία. Επομένως ενδεχομένως και το Σεπτέμβριο να υπάρξουνε μέτρα αλλά δεν θα είναι της εντάσεως που είναι τώρα. Θα είναι πολύ πιο ήπια και θα είναι κυλιόμενα και περιοδικά.
Αναφορικά με τα test για τον κορωνοϊό
Ν.ΣΥΨΑΣ: Είναι ελάχιστα τα test τα οποία έχουν ελεγχθεί και θεωρούνται αξιόπιστα, εννοώ ότι έχουν ελέγχει από μεγάλους οργανισμούς και έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας. Επομένως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, νομίζω ότι και στην Ελλάδα θα βγάλουμε οδηγίες για το ποια τα test μπορούμε να εμπιστευόμαστε. Προς το παρόν οι πολίτες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι πουλάνε test που δεν έχουν αξιολογηθεί .
Αναφορικά με τις θεραπείες για τον κορωνοϊό
Ν.ΣΥΨΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία όμως έχουμε ελπίδες για τουλάχιστον δύο φάρμακα, υπάρχουν μεγάλες κλινικές μελέτες οι οποίες τελειώνουν. Το ένα είναι η ρεμντεσιβίρη και το άλλο ενδεχομένως να είναι η χλωροκίνη, αν οι μελέτες είναι καλές τότε θα έχουμε στη διάθεσή μας τα φάρμακα αυτά, μέσα στο καλοκαίρι πιστεύω και θα είναι μια ελπίδα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τουλάχιστον εκατό διαφορετικές φαρμακευτικές ουσίες στον κόσμο οι οποίες δοκιμάζονται σε πάρα πολλές κλινικές μελέτες σε όλο τον πλανήτη.

Comments are closed.