“Παγώνουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων μέχρι τέλη Αυγούστου”

 

Κώστας Τσιάρας στον Αθήνα 9.84

Ειδήσεις για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, τη λειτουργία των δικαστηρίων λόγω κορωνοιού, την ψηφιακή δικαιοσύνη και την αποσυμφόρηση των φυλακών, έβγαλε η σημερινή συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στον Αθήνα 9,84 και τον Αρη Τόλιο.

«Δεν θα γίνονται διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης στο διάστημα από 15 Ιουλίου, μέχρι τις 31 Αυγούστου, λόγω της παράτασης του δικαστικού έτους μέχρι τις 15 Ιουλίου και έναρξης της νέας περιόδου από 1ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας.
Μέχρι τις 31 Ιουλίου υπάρχει αναστολή της όποιας αναγκαστικής εκτέλεσης και μέσω των ΚΥΑ, από την έναρξη της πανδημίας. Ανοιχτό παράθυρο στην ίδια κατεύθυνση, έχει αφήσει και η δέσμευση του Πρωθυπουργού για μη διενέργεια πλειστηριασμών μέχρι την ίδια ημερομηνία.
Είμαστε σε διαρκή και ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς με στόχο να μη βρεθούν οι πολίτες κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, υπό τη δαμόκλειο σπάθη ενός πλειστηριασμού για την πρώτη κατοικία».

*Για τη λειτουργία των δικαστηρίων

«Παρά την αναστολή πολλών λειτουργιών και διαδικασιών στο χώρο της Δικαιοσύνης -λόγω κορωνοιού- δεν έπαψαν να εξετάζονται ζητήματα που αφορούν είτε στην παρέλευση του 18μηνου, είτε υποθέσεις, οι οποίες θα συμπλήρωναν 18μηνο έως τον Ιανουάριο του 2021.
Στα ποινικά δικαστήρια υπάρχει, από τη φύση λειτουργίας τους, μεγάλος συγχρωτισμός. Στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, όπως και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το ΣτΕ, οι διαδικασίες-ήδη- δεν απαιτούν παράσταση διαδίκων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουν τα Πολιτικά, Αστικά δικαστήρια, από 1ης Ιουνίου.
Το ζήτημα μελετά ειδική επιτροπή υπό τον Υφυπουργό και τον Γ.Γ. του Υπουργείου, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, Δικηγορικών Συλλόγων και δικαστών, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοιού.
Η Δικαιοσύνη μπόρεσε να κρατηθεί στο ύψος των περιστάσεων, υπηρετώντας το Κράτος Δικαίου και σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Μερίμνησε να μην υπάρξουν παραβιάσεις χρόνου και δικονομικών προθεσμιών, με κίνδυνο την παραγραφή αδικημάτων ή κακουργημάτων.»

*Για την ψηφιακή Δικαιοσύνη

«Τα μεγάλα Πρωτοδικεία ήδη εκδίδουν ορισμένα πιστοποιητικά χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών. Την ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να είναι δυνατή η έκδοση -μέσω ΚΕΠ- όλων των απαιτούμενων πιστοποιητικών, στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ομως, επιφυλάσσομαι, δεδομένων των διαφορετικών δυνατοτήτων κάθε Πρωτοδικείου, αλλά και της αναμενόμενης ολοκλήρωσης της δεύτερης φάση του συστήματος. Εργαζόμαστε πάντως, ώστε να εκδίδονται όλα τα πιστοποιητικά με αυτό τον τρόπο, γεγονός που συνιστά σημαντική εξέλιξη στις συναλλαγές πολιτών- δικαιοσύνης, αλλά και στη κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.»

*Για την αποσυμφόρηση των φυλακών

«Οι φυλακές ανήκουν στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η επιβολή ποινών και η πολυπρόσωπη παρουσία στο χώρο των σωφρονιστικών καταστημάτων, δημιουργεί ζητήματα, τα οποία ειδικά στην περίοδο της πανδημίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα.
Μελετάται η “εξάλειψη” ποινών, για υποθέσεις φυλάκισης έως και ενός έτους. Επίσης, υπάρχει σχέδιο για αποσυμφόρηση των φυλακών, δεδομένων των προβλημάτων που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Στις φυλακές δεν υπήρξε κρούσμα κορωνοιού λόγω της έγκαιρης παρέμβασης και του προγραμματισμού της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Comments are closed.