Σκυλακάκης: Δεν θα χρειαστεί να πειράξουμε το «μαξιλάρι»

…του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Η κατάσταση σε ότι αφορά τα ταμειακά μας διαθέσιμα είναι ικανοποιητική με την έννοια ότι έχουμε έναν προγραμματισμό. Ο προγραμματισμός μας λεει ότι δεν θα χρειαστεί να πειράξουμε το «μαξιλάρι» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και ότι τα ταμειακά μας διαθέσιμα θα αρχίσουν από τα μέσα Ιουλίου, όταν θα αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω από την ΕΕ τα λεφτά μέσω ΕΣΠΑ που δίνουμε ως βοήθεια για τον κορονοϊό, θα αρχίσουν και πάλι να ενισχύονται σταδιακά. Είμαστε με βάση αυτό που έχουμε σχεδιάσει στο σενάριο μας για την ύφεση την οποία θα περάσουμε και τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε και το κλειδί είναι να βγει αυτό το αισιόδοξο σενάριο, αυτό θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από τον τουρισμό…
Αναφορικά με το ύψος της ύφεσης
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Η Κομισιόν μιλάει για 9,7, εμείς μιλάμε για ένα εύρος ύφεσης από 4,7 μέχρι 7,9 ξεκινώντας βεβαίως από μια ύφεση 10 με 13% επί της οποίας επιδρούν τα μέτρα τα οποία θα λάβουμε. Η Κομισιόν δεν έχει λάβει υπόψη της στα μέτρα που θα λάβουμε τα μέτρα ρευστότητας. Τα 7 δις που θα κινητοποιηθούν με 2 δις εγγυήσεις που δίνουμε στο τραπεζικό σύστημα, μετρητά δηλαδή που δίνουμε ως εγγύηση, αυτά θα αρχίσουν από τέλος Μαΐου και πρέπει να μπουν σταδιακά στην οικονομία μέχρι το Φθινόπωρο. Και δεν έχει λάβει υπόψη της ότι ανοίγουμε με λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που στην αρχή είχε προβλέψει. Σε κάθε περίπτωση όλες οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή έχουν σημαντική αβεβαιότητα που συνδέεται με την υγειονομική αβεβαιότητα. Παρ’ όλες τις αβεβαιότητες η δική μας πεποίθηση είναι ότι η ελληνική οικονομία επειδή τα πήγαμε καλύτερα υγειονομικά, και αυτό λεει και η εμπειρία από την τελευταία παγκόσμια πανδημία, την Ισπανική γρίπη, όποιοι έκαναν καλή υγειονομική αντιμετώπιση λόγω ψυχολογίας της οικονομίας τότε μπόρεσαν και αντιμετώπισαν και οικονομικά καλύτερα το θέμα.
Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτή η πλατφόρμα, έχουν εγκριθεί κοντά στις 80 χιλιάδες και υποβάλλουν οι επιχειρήσεις αίτηση και πληρώνονται. Ήδη χθες πληρώθηκαν 55 εκ. σε 8 χιλιάδες επιχειρήσεις, κάποιες χρειάζονται ένα δεύτερο έλεγχο αλλά θα πληρωθούν και αυτές από τις 10 χιλιάδες που έβαλαν χθες, και σήμερα θα μπουν μέχρι να εξαντληθεί ο αριθμός των αιτήσεων της πρώτης φάσης. Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλλει στην πρώτη φάση αλλά και αυτές που υπέβαλλαν θα ξαναμπούνε στη δεύτερη φάση που θα καλύπτει και τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, με τους τζίρους τους, έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα τι έχει συμβεί σε κάθε επιχείρηση για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τυχόν αδυναμίες της πρώτης φάσης ή και απροθυμία των επιχειρήσεων να μπουν. Τώρα που βλέπουν ότι είναι ένα κατ’ εξοχήν ευνοϊκό μέτρο πιστεύω ότι στη δεύτερη φάση θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και η συμμετοχή αυτή συνεπάγεται άμεση μεταφορά ποσών.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Είναι ένα θέμα που εξετάζεται. Θα ανακοινωθούν τα μέτρα για την εστίαση τις επόμενες μέρες, πάντως πολύ νωρίτερα από το άνοιγμα των καταστημάτων έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν τις αποφάσεις τους οι επιχειρηματίες.
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Ο λόγος που κρατήσαμε δυνάμεις είναι ακριβώς ότι βρισκόμαστε και έχουμε την ανάγκη να πετύχουμε βοήθεια και για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αν έχουμε δεύτερο κύκλο πανδημίας με δεύτερο lockdown κλπ αυτό θα είναι μιας πολύ σοβαρή εξέλιξη η οποία θα απαιτήσει και μια άλλη δραστηριοποίηση, κινητοποίηση από ευρωπαϊκής πλευράς. Θα είναι μια δύσκολη εξίσωση για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και για εμάς προφανώς. Ας ελπίσουμε ότι και υγειονομικά αλλά και από πλευράς συμπεριφορών θα πετύχουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία αν ξαναέρθει μαζικά το Φθινόπωρο, χωρίς να χρειαστούμε lockdown.
Για τις δηλώσεις του κ.Ρεγκλιν
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Ο κ. Ρέγκλιν είπε ότι δεν θα υπάρχει κάποια έκτακτη δέσμευση, θα υπάρχουν οι συνήθειες δεσμεύσεις που υπάρχουν στις περιπτώσεις που παίρνεις χρήματα από τον ESM. Που σημαίνει ότι δεν θα είναι κάποιου είδους μνημόνιο θα είναι όμως κάποιου είδους ενισχυμένη εποπτεία σαν αυτή που ήδη έχουμε. Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή αντίδραση η γνώμη μου είναι ότι το ταμείο, το Recovery Fund, θα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ευρώπη. Πιστεύω ότι η Ευρώπη για λόγους πολιτικούς που έχουν να κάνουν και με τον κίνδυνο του λαϊκισμού που σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που ελλοχεύει από αυτές που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό αλλά και με την ενίσχυση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων σε κάποιες μεγάλες χώρες του Βορρά, υπάρχει μια ευκαιρία η Ευρώπη να κάνει ένα άλμα ενοποιητικό σε αυτή τη φάση μέσω αυτής της κρίσης. Αισιοδοξώ, όχι πολύ, πάντα συμβιβασμός θα είναι αλλά πιστεύω ότι θα είναι ένας συμβιβασμός πέραν αυτών που είχαμε συνηθίσει για τα ευρωπαϊκά πράγματα τα τελευταία χρόνια.

Comments are closed.