Τσιάρας: Ο στόχος είναι να ανοίξουμε την πολιτική Δικαιοσύνη από την 1η Ιουνίου

Δικαιοσύνη

…εκκρεμούν τα ποινικά δικαστήρια που θα ανοίξουν μετά τις 15 Ιουνίου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Τα πήγαμε καλά και είναι κατι που διαπιστώνει όλη η ελληνική κοινωνία αφενός μεν με βάση τους πραγματικούς αριθμούς η Ελλάδα κατετάγη μεταξύ των χωρών με την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και βεβαίως είμαστε σχετικά χαρούμενοι γιατί είχαμε και σχετικά μικρό αριθμό κρουσμάτων και σχετικά μικρό αριθμό θανάτων. Άρα οι χειρισμοί της κυβέρνησης από μόνοι τους απέδειξαν ότι κινηθήκαμε στη σωστή κατεύθυνση. Και για το χώρο της Δικαιοσύνης λάβαμε μέτρα από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία αλλά βεβαίως και τα βήματα που κάνουμε επανόδου δείχνουν ότι γίνονται με ασφάλεια, με έναν προγραμματισμό. Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα από τις 27 Απριλίου και μετά που ανοίξαμε τις διαδικασίες για τα υποθηκοφυλακεία και τις αντίστοιχες λειτουργίες των Πρωτοδικείων και των Ειρηνοδικείων, μέχρι και πριν λίγες μέρες που ανοίξαμε τις διαδικασίες στη διοικητική Δικαιοσύνη χωρίς την παρουσία διαδίκων, τα βήματα τα οποία γίναν δείχνουν ότι γίναν μελετημένα, ότι γίναν με σχέδιο και θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Αν αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι πλέον υπάρχει εμφανώς χαμηλός δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού κυρίως γιατί μεταβαίνουμε σε μια περίοδο με υψηλότερες θερμοκρασίες και με πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες που «αποτρέπουν» τη μετάδοση του κορονοϊού θέλω να ελπίζω ότι η επόμενη περίοδος θα είναι μια καλή περίοδος που η πατρίδα μας θα επιστρέψει στη γνωστή της κανονικότητα και όλα θα κυλήσουν ομαλά από εδώ και πέρα.
Ερωτηθείς ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα στο χώρο της Δικαιοσύνης
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Υπάρχει μια επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες της και που αφορά στην περιγραφή των επόμενων βημάτων. Ήδη έχω προαναγγείλει ότι ο στόχος είναι να ανοίξουμε ουσιαστικά την πολιτική Δικαιοσύνη από την 1η Ιουνίου και εκκρεμούν τα ποινικά δικαστήρια που βεβαίως έχουμε πει ότι θα ανοίξουν μετά τις 15 Ιουνίου αλλά για να πάρουμε την όποια απόφαση με βεβαιότητα θα πρέπει να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας γιατί αν υποθετικά φτάσουμε στο τέλος του μήνα και η πανδημία έχει εξαλειφτεί ενδεχομένως 15 -20 Ιουνίου θα μπορούμε να ανοίξουμε τα ποινικά δικαστήρια, αν υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος ή η μικρή έστω αριθμητικά αναφορά κρουσμάτων θα το σκεφτούμε να πάμε στο τέλος Ιουνίου. …νομίζω ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε αυτή την απόφαση.
Για τους πλειστηριασμούς
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Το ζήτημα είναι ότι ούτως ή άλλως η προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν δεδομένη και η μη δυνατότητα πλειστηριασμών ήταν δεδομένη από την πρώτη ΚΥΑ που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, δηλαδή από τα μέσα Μαρτίου. Και βεβαίως και με βάση την ΚΥΑ που θα εκδώσουμε μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδος θα παραταθεί αυτή η προστασία. Ακόμη και με δεδομένο να ανοίξουν τα ασφαλιστικά μέτρα ή οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης την 1η Ιουνίου θα σας πω ότι για όλες αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ένας πολύ συγκεκριμένος χρόνος προκειμένου να εξελιχθεί μια διαδικασία μέχρι τον πλειστηριασμό. Αν λάβετε υπόψη σας ότι μέχρι 31/7 είναι προστατευμένη η πρώτη κατοικία με βάση την εξαγγελία του πρωθυπουργού, αν λάβετε υπόψη σας ότι τον Αύγουστο δεν γίνονται πλειστηριασμοί αντιλαμβάνεστε ότι η όποια συζήτηση ξεκινάει τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο και μετά. Αλλά έχουμε πει ότι είναι ένα θέμα το οποίο είναι ανοιχτό και βεβαίως εκκρεμεί η λήψη μιας απόφασης την οποία θα πάρουμε, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμούς, μιας και αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα ανοιχτό ζήτημα από την προηγούμενη κυβέρνηση και μια δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης που πρέπει οπωσδήποτε να την αναλύσουμε και να τη συζητήσουμε με την πλευρά των θεσμών προκειμένου να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση.
Αναφορικά με το χθεσινό νομοσχέδιο
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι η πρώτη φορά που μιλάω για το νομοσχέδιο το οποίο θα πάμε να παρουσιάσουμε το απόγευμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει ενσωματώσεις ευρωπαϊκών οδηγιών, που η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να κάνει αυτό το συγκεκριμένο βήμα, και οι οποίες εκκρεμούσαν από το 2018. Είναι ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία σε επίπεδο υπουργείων Δικαιοσύνης, και είναι μια τροποποίηση νόμου η οποία αφορά ουσιαστικά την ευρωπαϊκή εισαγγελία και τον συγκεκριμένο θεσμό ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει μια επόπτευση συνολικά σε σχέση με ζητήματα δικαίου που αφορούν στις χώρες της ΕΕ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά τακτοποιητικά άρθρα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε παθογένειες από το παρελθόν. Ενδεχομένως αυτό που συγκεντρώνει ενδιαφέρον είναι ότι κάποια πλημμελήματα τα οποία προβλέπουν ποινές όπως και 12 μήνες θα μπορέσουν να παραγραφούν ακριβώς για να υπάρχει αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, και είναι ένα αίτημα που μου έχει τεθεί από τους ανωτάτους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Είναι κάτι το οποίο κάθε 4-5 χρόνια επαναλαμβάνετε άρα δεν μιλάμε για κάτι το οποίο είναι πρωτότυπο, ειδικά αυτή την περίοδο που ξέρουμε ότι έχει φορτωθεί με όγκο δουλειάς η ελληνική Δικαιοσύνη, που υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη κατά κάποιο τρόπο διαδικασία , που μας το ζητάει ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε! νομίζω ότι κάνουμε το αυτονόητο. Από αυτή την εξαίρεση «εξαιρούνται» πολλά αδικήματα, υπάρχουν νομίζω 9 άρθρα του ποινικού κώδικα τα οποία είναι στην εξαίρεση αυτής της συγκεκριμένης περίπτωσης. Όλες οι παραβάσεις των μέτρων για τη διάδοση του κορονοϊού εννοείται ότι εξαιρούνται αλλά βεβαίως υπάρχουν και άλλα ζητήματα που δεν μπορούν να ενταχθούν σε μια διαδικασία ρύθμισης που στην πραγματικότητα σβήνει ποινές. Είναι ήσσονος σημασίας αδικήματα αυτά που παραγράφονται, είναι αυτά που δημιουργούν όγκο και πολύ δουλειά στο χώρο των δικαστηρίων δεν νομίζω ότι πρέπει να μπει σε μια λογική ιδιαίτερης κριτικής. Βεβαίως θα περιμένω και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν . …Ξεκινάμε το απόγευμα με πολύ ανοιχτό πνεύμα και πολύ ανοιχτή διάθεση προκειμένου να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ούτως ώστε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πέρα από την ανάγκη υιοθέτησης κοινοτικών οδηγιών ή το μνημόνιο το οποίο περιέχει, ουσιαστικά, να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε ζητήματα ή παθογένειες που έρχονται από το παρελθόν και που ξέρουμε ότι απασχολούν συνολικά το χώρο της Δικαιοσύνης.
Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο ώστε να προχωρήσει στην ψηφιακή εποχή η Δικαιοσύνη
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες που έθεσα όταν βρέθηκα στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, το πώς θα κάνουμε τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή. Νομίζω ότι ειδικά αυτή η περίοδος μας βοήθησε, ενδεχομένως με έναν πιο γρήγορο τρόπο σε σχέση με τα βήματα τα οποία είχαμε οργανώσει, να μπούμε σε μια εποχή ψηφιακή για τη Δικαιοσύνη. Ήδη υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών που εκδίδονται με ψηφιακό τρόπο αλλά βεβαίως προγραμματίζεται μέχρι το τέλος του μήνα, με στενή συνεργασία με τον υπουργό ψηφιακής Διακυβέρνησης, να υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης πολλών «δικαστικών» πιστοποιητικών από τα ΚΕΠ. Είναι μια μεγάλη καινοτομία, το κέρδος το οποίο δημιουργεί στο χώρο των δικαστηρίων κυρίως σε ότι αφορά την αποφόρτιση είναι τεράστιο. Θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα μας δοθεί η ευκαιρία και με το νέο διαγωνισμό για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρησης πολιτικών και ποινικών υποθέσεων, που αφορά σε όλα τα Πρωτοδικεία της ελληνικής Περιφέρειας, να προχωρήσουμε στη ψηφιακή εποχή για τη Δικαιοσύνη με μηχανογράφηση και πρακτικές οι οποίες θα φέρουν την ελληνική Δικαιοσύνη πολύ κοντά σε μια πραγματικότητα που ζουν αρκετές εξελιγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Comments are closed.