«Οι 5 από τις 6 σημαντικότερες χώρες για τον τουρισμό μας, έχουν τη χειρότερη υγεινομική κρίση»

…σημείωσε ο πρόεδρος ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδος

“Οι xθεσινές εξαγγελίες αποτελούν τις προϋποθέσεις” για την σταδιακή επιστροφή του τουριστικού κλάδου στην κανονικότητα, αλλά “όλα αυτά θα πάρουν πάρα πολύ χρόνο”, καθώς η “κατάσταση που αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει με το εξωτερικό” εξήγησε στον Θέμα 104,6 και στους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη, ο Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Με φόντο τις αποφάσεις της Κομισιόν, όλα αυτά θα παίξουν ρόλο “για να υπάρξει έστω μια υποτυπώδης τουριστική σεζόν” επισήμανε ο κ. Βασιλικός, καθώς “το μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα έρθουν οι τουρίστες από το εξωτερικό”, παρότι “εμείς θα είμαστε έτοιμοι”, σημείωσε. Ο κ. Βασιλικός ανέφερε παράλληλα πως “αυτή τη στιγμή γίνονται πάρα πολλές συζητήσεις καθημερινά”, ενώ οι σχεδιασμοί που κάνουν τουριστικοί πράκτορες και αεροπορικές εταιρίες “μπορούν να αλλάξουν από μέρα σε μέρα”. Επιπλέον, στους ανασταλτικούς παράγοντες για τον ελληνικό τουρισμό ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος συμπεριέλαβε και το γεγονός ότι από τις 6 χώρες που έχουν τη χειρότερη απόδοση υγειονομικά (λχ. ΗΠΑ), οι 5 χώρες αποτελούν κύρια “πηγή πελατών για τη χώρα μας”.

Με αυτά τα δεδομένα, “δύο δουλειές έχουμε να κάνουμε φέτος: να διατηρήσουμε την πάρα πολύ καλή εικόνα που έχουμε και να χτίσουμε μια γέφυρα για τη σεζόν για την επόμενη χρονιά” περιέγραψε ο κ. Βασιλικός, σημειώνοντας πως “θα ανοίξουμε όσες μονάδες μπορούμε οι ξενοδόχοι¨. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος εστίασε στην ανάγκη να στηριχθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου. “Κάποιοι άνθρωποι δούλεψαν το Σεπτέμβριο πέρυσι και θα ξενοδουλέψουν το Μάιο του χρόνου” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός και συμπλήρωσε ότι “η μεγάλη παρακαταθήκη του ελληνικού τουρισμού είναι οι άνθρωποι του. Τουλάχιστον πρέπει να στηριχθεί αυτός ο κόσμος για να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να βοηθηθεί η χώρα”.

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις, “αυτή τη στιγμή δεν έχουν ολοκληρωθεί τα μέτρα” για τη στήριξη του κλάδου γνωστοποίησε ο κ. Βασιλικός, ο οποίος χαρακτήρισε ως “σωστές” τις αποφάσεις που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. “Θα χρειαστούν και άλλα μέτρα για τον τουρισμό” συμπέρανε ο ίδιος, καθώς ο εσωτερικός τουρισμός καλύπτει μόνο το 9-10% του συνολικού τζίρου του ελληνικού τουρισμού. “Αν όλα πάνε καλά, θεωρώ ότι μέσα στις επόμενες 2 -3 εβδομάδες θα είναι αρκετά ξεκάθαρα τα πράγματα” κατέληξε ο κ. Βασιλικός.

Comments are closed.