Η καραμανλική “πληγή” της πλατείας Ομονοίας

 

… η εξεταστική που δεν έγινε και ο Μπακογιάννης με τους χορηγούς

Περίπου δέκα φορές έχει αλλάξει τον τελευταίο ενάμιση αιώνα η πλατεία Ομονοιας… Ωστόσο οι δυο σημαντικές ημερομηνίες ήταν το 1930 οταν η πλατεία εγινε κυκλική και κατασκευάστηκαν περίπτερα για ανθοπώλες, και το 1960 οταν ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση της με το συντριβάνι.

Σήμερα η πλατεία Ομονοιας (στην τελευταία βερσιόν που αποκαλύφθηκε προχθές), απέκτησε μια μαρμάρινη πλακέτα στην πλευρά προς τη Σταδίου. Εκεί λοιπόν εκτός απο γενικές αναφορές για την κατασκευή και τη διάλυση των προηγούμενων συντριβανιών σε βάθος πενήντα χρόνων, δεν υπάρχει καμια άλλη χρονολογική επισήμανση… Οι γνωρίζοντες το αποδίδουν στην ταραγμένη πολιτική ιστορία της δεκαετίας του ’50 και του ’60 και κυριως στις αποστάσεις που θελει να κρατήσει η σημερινή διοίκηση απο την εποχή.

Τι συνέβη όμως τότε που αναγκάζει τη δημαρχία Μπακογιάννη να κρατά αποστάσεις; Τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του ’60 και συγκεκριμένα μετά την άνοδο στην εξουσία του Γεωργίου Παπανδρέου το 1964, πραγματοποιήθηκαν έρευνες για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή που οδήγησαν στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το κόστος ανάπλασης της πλατείας Ομονοιας και του συντριβανιού της, για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και για το φράγμα του Μόρνου.

Αν και δεν προχώρησε τελικά εκείνη η εξεταστική μετά από παρέμβαση Παπανδρέου… Πολύ αργότερα το 1992 (κυβέρνηση Μητσοτάκη) η παλιά πληγή του ’65 επανήλθε, αφού έπρεπε να αφαιρεθούν τα υδραυλικά στην πλατεία, για να ξεκινήσουν τα έργα του Μετρό. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση, ενώ είχαν ακουστεί διάφορα… Ωστόσο κατάφερε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις, τόσο του Προεδρικού Μεγάρου όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Και κάπως έτσι ο Μπακογιάννης σήμερα -σοφά, αναθέτει σε χορηγούς την ανάπλαση της πλατείας για να έχει το κεφάλι του ήσυχο!

Comments are closed.