Ενίσχυση των Πανεπιστημίων με διδακτικό προσωπικό και κίνητρα για ανάσχεση του brain drain

…ζητά ο Αμυράς

Την ανάγκη ενίσχυσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με θέσεις μελών Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Σχολών Επιστημών Υγείας ζητά ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς με Ερώτησή του στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας τα διδακτικά κενά των Πανεπιστημίων, καθώς και την ανάγκη ανάσχεσης του φαινομένου brain drain με την επάνοδο Ελλήνων επιστημόνων για αξιοποίησή τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Ο βουλευτής τονίζει ότι τα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ,ΤΕΙ) αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης σε διδακτικό προσωπικό λόγω των επερχόμενων συνταξιοδοτήσεων πολλών μελών ΔΕΠ, καθώς και των ελάχιστων προκηρυσσόμενων νέων θέσεων των τελευταίων ετών. Πρόσφατα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισήμανε «.. την κρισιμότητα της άμεσης προκήρυξης των κενωθεισών θέσεων μελών ΔΕΠ κατά το 2019, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης με θέσεις μελών ΔΕΠ των Σχολών Επιστημών Υγείας για την αντιμετώπιση των διδακτικών κενών στις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης…”(1085/30-4-2020).
Ο Γιώργος Αμυράς ζητά να μάθει τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την κάλυψη των διδακτικών κενών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας και την απορρόφηση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής μόρφωσης και κατάρτισης ως μέλη Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, καθώς η απώλειά τους υποβαθμίζει την ίδια χώρα που επένδυσε στη γνώση τους.
«Το φαινόμενο του brain drain πήρε διαστάσεις μαζικής φυγής στις τάξεις των νέων γιατρών της χώρας μας με τον αριθμό να ξεπερνά τις 18.000. Αν αναλογιστεί κανείς το κόστος σπουδών για το ελληνικό Δημόσιο ενός φοιτητή Ιατρικής, το οποίο εκτιμάται στα 10.000 ευρώ τον χρόνο, συν το κόστος των φροντιστηρίων, των ενοικίων, των εξόδων που πληρώνει μια ελληνική οικογένεια για να σπουδάσει το παιδί της, θα καταλήξει στο εξής αποτέλεσμα του φαινομένου brain drain: H χώρα μας ξοδεύει ένα τεράστιο ποσό επενδύοντας στους επιστήμονές της για να αποδώσει τελικά έτοιμους επαγγελματίες γιατρούς σε άλλα συστήματα υγείας», τονίζει ο Γιώργος Αμυράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 18.05.2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη ενίσχυσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με θέσεις μελών ΔΕΠ των Σχολών Επιστημών Υγείας»
Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης σε μέλη Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Τμήματα των ΑΕΙ και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) καλούνται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη λειτουργία τους με πολλά μαθήματα να μην μπορούν να καλυφθούν διδακτικά λόγω των επερχόμενων συνταξιοδοτήσεων πολλών μελών διδακτικού προσωπικού, καθώς και των ελάχιστων προκηρυσσόμενων θέσεων μελών ΔΕΠ των τελευταίων ετών.
Πρόσφατα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισήμανε «.. την κρισιμότητα της άμεσης προκήρυξης των κενωθεισών θέσεων μελών ΔΕΠ κατά το 2019, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης με θέσεις μελών ΔΕΠ των Σχολών Επιστημών Υγείας για την αντιμετώπιση των διδακτικών κενών στις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης…”(1085/30-4-2020).
Την τελευταία δεκαετία πολλοί Έλληνες γιατροί, πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων, αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό, καθώς η χώρα μας δεν μπορούσε να τους απορροφήσει. Ωστόσο, η έλλειψη ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και βασικών κλινικών ειδικοτήτων απαραίτητοι για την έγκαιρη ταυτοποίηση ασθενών αναδείχθηκε έντονα στο πρόσφατο διάστημα της πανδημίας του COVID 19.
Το φαινόμενο του brain drain πήρε διαστάσεις μαζικής φυγής στις τάξεις των νέων γιατρών της χώρας μας με τον αριθμό να ξεπερνά τις 18.000. Αν αναλογιστεί κανείς το κόστος σπουδών για το ελληνικό Δημόσιο ενός φοιτητή Ιατρικής, το οποίο εκτιμάται στα 10.000 ευρώ τον χρόνο, συν το κόστος των φροντιστηρίων, των ενοικίων, των εξόδων που πληρώνει μια ελληνική οικογένεια για να σπουδάσει το παιδί της, θα καταλήξει στο εξής αποτέλεσμα του φαινομένου brain drain: H χώρα μας ξοδεύει ένα τεράστιο ποσό επενδύοντας στους επιστήμονές της για να αποδώσει τελικά έτοιμους επαγγελματίες γιατρούς σε άλλα συστήματα υγείας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Θα προχωρήσετε στην άμεση ενίσχυση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με θέσεις μελών ΔΕΠ των Σχολών Επιστημών Υγείας;
2. Ποιος ο προγραμματισμός του υπουργείου για την ανάσχεση του φαινομένου brain drain και την επάνοδο Ελλήνων επιστημόνων για αξιοποίησή τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας;
3. Θα προχωρήσουν άμεσα οι προκηρύξεις των μελών ΔΕΠ που έχουν συνταξιοδοτηθεί τον Αύγουστο του 2019;
4. Ποιος ο προγραμματισμός για τις προκηρύξεις των μελών ΔΕΠ που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν τον Αύγουστο του 2020;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων

Comments are closed.