Δένδιας: Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα

Ο υπ. Εξωτερικών για τον ισχυρισμό περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις και για το πώς διαμορφώθηκε το σκηνικό στον Έβρο

Η συνέντευξη στον Σκάι στον Γιώργο Αυτιά

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δένδιας. Καλημέρα κ. Υπουργέ.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα σε εσάς και στους τηλεθεατές σας
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Καλημέρα και σας ευχαριστώ. Υπουργέ, τι συνέβη στον Έβρο; Προσέξτε, εσείς και ο Υπουργός Άμυνας, είστε εσείς τώρα σήμερα και βγήκε ανακοίνωση χτες από το Υπουργείο Άμυνας, τι πραγματικά συνέβη στον Έβρο. Ισχύει ότι υπάρχει κατάληψη ελληνικού εδάφους;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Αυτιά, θα σας εξηγήσω με δυο κουβέντες τι έχει γίνει. Τα πράγματα έχουν ως εξής: η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες -μετρήσεις στην πραγματικότητα- για την κατασκευή, επέκταση, προέκταση του φράχτη στον Έβρο.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Τουρκία μας επέδωσε διακοίνωση με την οποία ζητούσε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες κατασκευής αυτού του φράχτη, αυτού του έργου. Επ’ αυτού η Ελλάδα, ως όφειλε, απάντησε αρνητικά. Είπαμε στους Τούρκους ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά επί ελληνικού εδάφους και κατά συνέπεια δεν έχουμε κανένα λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε. Κατόπιν, παρατηρήθηκε κινητικότητα από τουρκικής πλευράς σε ένα σημείο όπου είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή αυτού του φράχτη. Κατόπιν αυτού, του Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον εδώ Πρέσβη της Τουρκίας, απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού. Αυτή είναι η πραγματικότητα όσον αφορά το έδαφος.
Ερχόμαστε όμως σε μια άλλη δυσάρεστη πραγματικότητα που δεν έχει να κάνει…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μισό. Όταν λέτε «κινητικότητα» αυτό που έγραψαν οι βρετανικές εφημερίδες…
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ακριβώς, εκεί θα ερχόμουν τώρα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είχαμε Τούρκους -όπως λένε οι βρετανικές εφημερίδες- 15 της Αστυνομίας και 10 του Στρατού της Τουρκίας, που πέρασαν σε ελληνικό έδαφος; Ισχύει αυτό;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ θα ερχόμουν τώρα κ. Αυτιά. Η αγγλική εφημερίδα «SUN» υιοθέτησε ισχυρισμό περί κατάληψης από Τούρκους 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους. Και το χειρότερο είναι ότι αυτό τον απολύτως ψευδή ισχυρισμό τον υιοθέτησε κατ’ αρχήν ελληνικό ακροδεξιό κόμμα, τον οποίο τον επανέλαβε και μετετράπη σε στοιχείο διαλόγου στην ελληνική δημόσια ζωή μέσω διαφόρων προσώπων στα διάφορα τηλεοπτικά Μέσα.
Υπερακόντισε δε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του υπό μορφή δήθεν ερωτήσεως σε εμένα, με ερώτησε εάν ο Ελληνικός Στρατός υπεχώρησε από ελληνικό έδαφος ενόψει της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Κύριε Αυτιά, σε αυτά δεν παίζει κανείς. Ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων.
Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι στις υπαρξιακές ανησυχίες κάθε ακροδεξιού Κόμματος και στις δημοσκοπικές ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οφείλουμε να είμαστε μετρημένοι και να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ ερώτημα: ποιος ηγείται της διπλωματίας στο ΣΥΡΙΖΑ;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό. Εμείς ρωτήσαμε συγκεκριμένα, επειδή μου το λέτε, ποιος υπογράφει αυτό το απαράδεκτο ερώτημα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ποιος το υπογράφει;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επ’ αυτού απάντηση δεν πήραμε. Γιατί όταν υποβάλλεται, η απάντηση είναι του Γραφείου Τύπου. Το Γραφείου Τύπου δεν έχει ταυτότητα. Ρωτήσαμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ «την απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση, το απαράδεκτο αυτό ερώτημα ποιος το υπογράφει; Ποιος έχει την πολιτική ευθύνη να ρωτάει στη χώρα μας αν υποχώρησε ο Ελληνικός Στρατός ενόψει της τουρκικής –προσέξτε- στρατοχωροφυλακής;». Η ανοησία πια, υπερβαίνει κάθε όριο.
Ξαναλέω: έχουμε καταφέρει τον τελευταίο χρόνο σαν πολιτικό σύστημα να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια. Δεν είναι δυνατό να θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα για να σκοράρουμε κάποιους ελάχιστους μικροκομματικούς πόντους εσωτερικά.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες, είναι φανερό αυτό. Επανειλημμένως το έχω εξηγήσει κατ’ ιδίαν και στα αρμόδια πρόσωπα των Κομμάτων και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και στο πλαίσιο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με την οποία θα ξανασυναντηθούμε την Τρίτη μαζί με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να γίνουν παιχνίδι των μικροκομματικών συμφερόντων τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Τα έχουμε πληρώσει στην ιστορία μας επανειλημμένα. Από το ’97 και μετά πληρώνουμε φόρο στην μικροκομματική ανοησία. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Η Ελλάδα, αν θέλετε όλος ο Ελληνισμός, έδωσε κ. Υπουργέ ένα στίγμα αυτοπεποίθησης. Κυριάρχησε στον Έλληνα ότι η Ελλάδα στον Έβρο έχει μια ισχυρή γραμμή. Ρωτάω τον Υπουργό Εξωτερικών της πατρίδας μου: η αποφασιστικότητα που δείξαμε την Καθαρή Δευτέρα που δεν επιτρέψαμε να περάσει κουνούπι, είναι η ίδια κ. Υπουργέ;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Αυτιά, ουδείς διαχρονικά, ουδεμία Ελληνική Κυβέρνηση και σε αυτό θέλω να είμαι σαφής, επέτρεψε την απώλεια εθνικού εδάφους. Ούτως ή άλλως ουδείς δύναται. Είναι συνταγματική μας υποχρέωση η προστασία του εθνικού εδάφους. Υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο στο Σύνταγμα, το άρθρο 27 που δίνει συγκεκριμένες δυνατότητες σε κάθε Κυβέρνηση. Καμία Κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό. Είναι εντυπωσιακό όμως, πως ως Κυβερνήσεις εκτελούν το εθνικό καθήκον, ως αντιπολιτεύσεις όμως ρέπουν προς ανοησίες του τύπου που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες περί κατάληψης εθνικού εδάφους από ξένη δύναμη.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τούρκος πάτησε το πόδι του σε ελληνικό έδαφος, είτε στρατιώτης είτε …
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχει συγκεκριμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας χτες, κ. Αυτιά. Συγκεκριμένη, είναι το πολύ 15 λέξεις για να τελειώνουμε με τις δημόσιες ανοησίες. Ξαναλέω: τα εθνικά συμφέροντα δεν μπορούν να γίνουν το αντικείμενο του μικροκομματικού διαλόγου.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και βέβαια η δική μας θέση είναι: προχωράμε τον φράχτη κανονικά όπως είχαμε προγραμματίσει.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Προφανώς. Δεν υπόκειται στον έλεγχο της Τουρκίας η ενέργεια της Ελλάδας επί του εθνικού της εδάφους. Γι’ αυτό και επιδώσαμε την πρώτη διακοίνωση στην Άγκυρα, ακριβώς για να τους πούμε ότι δεν θα τους δώσουμε λογαριασμό για το τι κάνουμε στο έδαφός μας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, να πάμε λίγο στον τουρισμό γιατί έμαθα ότι αυτό το θέμα, ο κορωνοϊός φεύγει αλλά ο Erdogan μένει, δυστυχώς και πάει φιρί-φιρί. Και βλέπω σήμερα και το άρθρο του Αλέξη Παπαχελά με τους Τούρκους και το Αιγαίο και λέει κ. Υπουργέ: «Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει να πέσει στην παγίδα μιας ανεξέλεγκτης έντασης τώρα, κάτι στο οποίο αποσκοπεί η Άγκυρα». Έχει λόγους η Άγκυρα να ξύνει πληγές στον Έβρο και στο Αιγαίο.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι προφανές από μια σειρά γεγονότων ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει την ένταση και πιθανόν τη στρατιωτικοποίηση των εντάσεων που παρατηρούνται. Η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. Αυτό να είναι σαφές. Το έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους, όπως έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους ότι οφείλουν να λειτουργούν ως μια σύγχρονη χώρα. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, η λογική των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα έχει προ πολλού περάσει.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σαφής.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό φαίνεται από τον τρόπο που πολλά κράτη, και κράτη που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν σύμμαχοι της Ελλάδας, αντιδρούν στον τρόπο των τουρκικών ενεργειών, κ. Αυτιά. Η τελευταία πενταμερής, που εκτός από εμάς και την Κύπρο ήταν παρούσα η Γαλλία, τα Εμιράτα και η Αίγυπτος, χώρες που, επί της αρχής, δεν τους χωρίζει τίποτε με την Τουρκία, υιοθέτησαν ένα ανακοινωθέν ευθέως καταδικαστικό των τουρκικών ενεργειών …
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Για τη Λιβύη.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δείχνει πως μπορούμε να έχουμε συμπαρατάξεις και ακροατήρια απέναντι στην παρανομία. Το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λειτουργεί ως μια σύγχρονη χώρα, να αφήσει την πολιτική των κανονιοφόρων και να έρθει να συζητήσει με την Ελλάδα στο απαραίτητο πνεύμα του 21ου αιώνα, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου. Αυτό διέπει τις συζητήσεις και αυτό επιλύει τις διαφορές στον αιώνα μας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μείνετε μαζί μας. Μετά το διάλειμμα θέλω να σας ρωτήσω για τον τουρισμό, διότι κάνατε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, τεράστια η δύναμη του Υπουργείου Εξωτερικών προς την κατεύθυνση να ολοκληρώσουμε τον κύκλο της κουβέντας μας. Διάλειμμα και επιστρέφουμε.
[…] Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε, ξεκινάει η τουριστική περίοδος. Από αύριο θα μπορείτε να πάτε σε οποιοδήποτε μέρος της πατρίδας μας. Φαίνεται ότι τα πράγματα με την εστίαση πάνε καλύτερα, έχουμε όλους τους δικούς μας ανθρώπους που θα μας πουν τα «πώς» και τα «γιατί» και τώρα θέλω να πάρω τη δήλωση από τον Υπουργό, ποια είναι τα πρώτα ταξίδια που θα κάνει, για να ξεκινήσουν πάλι οι πτήσεις. Ελάτε κ. Υπουργέ να κλείσουμε, εσείς είστε Κερκυραίος στην καταγωγή, αγαπάτε ιδιαίτερα τον τουρισμό.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχει γίνει, κ. Αυτιά, μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον τουρισμό. Γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της βιομηχανίας μας, της τουριστικής μας βιομηχανίας της οικονομίας μας.
Κατ’ αρχήν ξεκινώντας από τον Πρωθυπουργό ο οποίος έχει κάνει και διμερείς και πολυμερείς επαφές. Προχθές μίλησε σε τηλεδιάσκεψη με τον κ. Borisov, με τον Πρόεδρο της Σερβίας, με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας στην προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ασφαλής ζώνη ώστε να μπορούν τουρίστες από αυτές τις χώρες να έρχονται στην Ελλάδα. Και σε διμερείς επαφές το κάνει διαρκώς. Τόσο εγώ επίσης όσο και ο Υπουργός Τουρισμού, όσο και ο κ. Καραμανλής, συζητάμε συνεχώς με τους ομολόγους μας στην προσπάθεια δημιουργίας κοινών κανόνων, ασφαλών διόδων. Υπογραμμίζω το «ασφαλών», ώστε ξένοι πολίτες να μπορούν να έρθουν με ασφάλεια στην πατρίδα μας και να κινηθεί η τουριστική μας αγορά.
Αυτό είναι μια διαρκής προσπάθεια, η οποία νομίζω θα φέρει αποτελέσματα. Δεν περιμένουμε το απόλυτο, αλλά νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλη η προσπάθεια, που θα δούμε στέρεα αποτελέσματα από εδώ και πέρα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα πάτε σε πρωτεύουσες χωρών, ώστε αυτές οι επαφές να πυκνώσουν και κάποιες διαδρομές αεροπορικές;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Περιμένουμε. Την επόμενη εβδομάδα ή στις αρχές της μεθεπόμενης θα πάω στο Παρίσι. Στις 5 Ιουνίου έρχεται ο Ιταλός Υπουργός, ο κ. Di Maio, στην Αθήνα, θα πάω στην Τυνησία, στην Αίγυπτο, στα Εμιράτα, στις Βρυξέλλες, στο Βιετνάμ, στην Ινδονησία, νομίζω στην Αργεντινή αμέσως μετά, μετά όλες τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έχουν συσσωρευτεί ταξίδια τριών μηνών που έχω μείνει στην Ελλάδα, που πρέπει να γίνουν στο διάστημα ενός – ενάμιση μήνα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Καλή επιτυχία στον Υπουργό Εξωτερικών.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να είστε καλά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σας ευχαριστώ θερμά, ευχαριστώ.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ, κ. Αυτιά. Γειά σας.

Comments are closed.