Εφτασαν στο σημείο να κάνουν παρενοχλήσεις σε σκάφη της Frontex

Ο Πλακιωτάκης για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις
Γ.ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Είναι γνωστή και πάγια η προσπάθεια της Τουρκίας αφενός να εργαλειοποιήσει δυστυχισμένους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες για να προωθήσει τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις και αφετέρου να προκαλέσει ένταση και επεισόδιο στο Αιγαίο. Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έφτασαν στο σημείο να κάνουν παρενοχλήσεις σε σκάφη της Frontex. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Έχουμε ενισχύσει και με μέσα αλλά και προσωπικό το Λιμενικό Σώμα το οποίο έχει αυξήσει τις επιχειρησιακές του δυνατότητες και η δυνατότητα των αυξημένων περιπολιών έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλο περιορισμό του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας και απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε εφαρμόζοντας την ίδια στρατηγική αλλά και στην ίδια επιχειρησιακή κατεύθυνση.
Με αφορμή βίντεο που δείχνει λέμβους με μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με τη βοήθεια τουρκικών ακταιωρών
Γ.ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι μια καθημερινότητα για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και στα στελέχη της Frontex. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι η Ελλάδα δεν έπαιξε, δεν παίζει και δεν θα παίξει το παιχνίδι που επιθυμεί η Τουρκία. Εμείς με αποφασιστικότητα, με ψυχραιμία αλλά και ευαισθησία σε σχέση με την ανθρώπινη ζωή θα συνεχίζουμε κάνουμε τη δουλειά μας. Χθες επικοινώνησα με τον υπεύθυνο της Frontex και του εξέθεσα το ζήτημα, το γνωρίζει η Ευρώπη, γνωρίζει την αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας για αυτό και του ζήτησα να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνάμεις της Frontex στην περιοχή. Καταλαβαίνετε ότι ούτε η Ευρώπη πόσω μάλλον η Ελλάδα δεν έπεσε θύμα του εκβιασμού από πλευράς της Τουρκίας, η αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίσαμε την προκλητικότητα της Τουρκία και στον Έβρο και στο Αιγαίο έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αναδεικνύουμε και τις παραβιάσεις που γίνονται από την μεριά της Τουρκίας στην κατεύθυνση παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας και βέβαια αναδεικνύουμε και το ανυπόστατο των ισχυρισμών της Τουρκίας.
Αναφορικά με την ακτοπλοΐα
Γ.ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Η ακτοπλοΐα ανήκει στους πολύ σημαντικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας για τη πατρίδα μας αλλά και στους κλάδους που πλήττονται με ιδιαίτερη ένταση από την πανδημία για αυτό τον προηγούμενο χρονικό διάστημα στηρίξαμε με συγκεκριμένα μέτρα τόσο τους ναυτικούς μας όσο και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Ήδη εξετάζουμε δυνατότητες, σε συνεργασία πάντοτε με το υπουργείο Οικονομικών, περαιτέρω στήριξη της ακτοπλοϊας. Επίσης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσουμε σχετική πρόταση προς την ευρωπαϊκή επιτροπή για αποζημίωση των εταιρειών του κλάδου.
Αναφορικά με τις αντικαταστάσεις πληρωμάτων των πλοίων
Γ.ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα διεθνές ζήτημα. Εδώ και δύο μήνες έχω κάνει παρέμβαση στο γενικό γραμματέα του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού για να επιταχύνει τη συγκεκριμένη διαδικασία. Εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη μέλη να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των ναυτικών και τις αντικαταστάσεις των πληρωμάτων όμως αυτό σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις χώρες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν ακόμα κλειστά και τα αεροδρόμιά τους και τα λιμάνια τους. Εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση αναφορικά με τις αεροπορικές συνδέσεις, θέλω να πιστεύω ότι όσο επανερχόμαστε στην κανονικότητα και αναφορικά με τις αεροπορικές συνδέσεις και με το άνοιγμα των λιμανιών μας πιστεύω ότι η κατάσταση αυτή θα ομαλοποιηθεί.
Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα επιστρέψει στην κανονικότητα η ακτοπλοϊα
Γ.ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Είχαμε πει ότι θα παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, τη συνεπή τήρηση των όσων προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και εφόσον όλα εξελίσσονται θετικά τότε θα προχωρούμε σε αναθεωρήσεις των σχετικών πρωτοκόλλων. Αυτό κάναμε, αναθεωρήσαμε το σχετικό πρωτόκολλο και αυξήθηκε ο μέγιστος αριθμός επιβατών που μπορούν να μετακινηθούν στα πλοία, από το 50% στο 60% εφόσον το πλοίο δεν διαθέτει καμπίνες και από το 55% στο 65% για τα πλοία που διαθέτουν καμπίνες και δεύτερον και πολύ σημαντικό αυξάνεται σε 2 το όριο των ατόμων ανά καμπίνα. Και ελπίζουμε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα εφόσον εξελίσσονται θετικά θα συνεχίσουμε να θεωρούμε τα σχετικά μέτρα.
Για τις τιμές των εισιτηρίων
Γ.ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Είχαμε μια επιπλέον μείωση στο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24 στο 13% και είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι γιατί αυτή η μείωση του ΦΠΑ πέρασε στους επιβάτες . Αυτή η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές αποτελεί μέτρο στήριξης τόσο των επιβατών όσο και των κλάδων που αφορούν το συγκεκριμένο μέτρο και αποτελεί μια ακόμη θετική παρέμβαση της κυβέρνησης στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής για την επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.
Γ.ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Τα επιδημιολογικά δεδομένα, η πιστή τήρηση των συγκεκριμένων μέτρων που περιλαμβάνονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα μας επιτρέπουν να προχωρούμε σταδιακά στην αναθεώρηση του πρωτοκόλλου. Φαίνεται ότι τα υπάρχοντα πρωτόκολλά καλύπτουν τη ζήτηση που υπάρχει, αυτό που όλοι ευελπιστούμε είναι να πάρει μπροστά η μηχανή του τουρισμού. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και το μεγάλο ερωτηματικό της φετινής τουριστικής περιόδου. Κοιτάζουμε στο μέτρο του εφικτού να περιορίσουμε τις απώλειες από την άλλη όμως εμείς θα παρακολουθούμε καθημερινά το φαινόμενο, καθημερινά θα παρακολουθούμε την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων και όταν θα είμαστε έτοιμοι σταδιακά και την κατάλληλη στιγμή θα αναθεωρούμε τα σχετικά πρωτόκολλα.
Αναφορικά με τα πλωτά ασθενοφόρα
Γ.ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα παραλάβουμε το πρώτο ασθενοφόρο, μέσα στον Ιούνιο, τα υπόλοιπα δύο θα τα παραλάβουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και υπάρχει και προαίρεση να παραλάβουμε ακόμα τρία.

Comments are closed.