“Η Τουρκία έχει εγκλωβιστεί σε στρατηγική σύγκρουσης”

 

“Έχουν σηκωθεί τόσο πολύ οι τόνοι, έχουν προαναγγελθεί τόσα πολλά πράγματα, που αναρωτιέμαι πόσο εύκολο είναι για την Τουρκία να κάνει πίσω” τόνισε ο Κώστας Υφαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μιλώντας στο Θέμα 104,6 και τους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.

Εντοπίζοντας πλήρη στροφή στην στρατηγική της Τουρκίας τα τελευταία 2-3 χρόνια, “η Τουρκία έχει εγκλωβιστεί σε στρατηγική σύγκρουσης” σε σχέση με τον παρελθόν, κατά το οποίο η “Τουρκία ήθελε να πιέζει συνεχώς, να καταγράφονται οι θέσεις της”, αλλά να μην επιθυμεί στην πραγματικότητα την σύγκρουση.

“Δυστυχώς, αν η Τουρκία θελήσει να λύσει τους λογαριασμούς της μαζί μας”, ή θα υποκύψουμε ή θα αντισταθούμε, επισήμανε ο κ. Υφαντής, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι εκτός από την στρατιωτική ισχύ, υπάρχουν ακόμη εργαλεία για την Ελλάδα, όπως μια συμφωνία με την Αίγυπτο.

“Αν είχαμε ένα χάρτη, θα βλέπαμε ότι μια οριοθέτηση Ελλάδας – Αιγύπτου καλύπτει το 90% του Τουρκολιβυκού Συμφώνου, το ακυρώνει στην πράξη” εξήγησε ο κ. Υφαντής, εστιάζοντας στην ανάγκη να “απονομιμοποιηθεί” διπλωματικά η τουρκική θέση.

Στο ίδιο πλαίσιο, “αυτό που επιχειρείται είναι μια συμφωνία στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο και μετά να αναλάβουν οι τεχνοκράτες με τους χάρτες” ανέφερε ο κ. Υφαντής σχετικά με το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου.

Επιπλέον, “οι ελληνικές ηγεσίες συνολικά -και όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση- θα πρέπει να έχουν επεξεργαστεί λύσεις και πρωτοβουλίες, στις οποίες η Ελλάδα να είναι επισπεύδουσα για λύση με βάση το διεθνές δίκαιο” τόνισε ο κ. Υφαντής, ενώ συνέστησε για το ζήτημα της Αγιά -Σοφιάς, να τίθεται ως ζήτημα παγκόσμιου πολιτισμού και όχι ως διμερές θέμα με την Ελλάδα.

Comments are closed.