Σκάνδαλο φιλο-ερντογανικών εταιριών με αγωγό νερού στα κατεχόμενα
Για σκάνδαλο σχετικά με τον υπό κατασκευή αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα κάνει λόγο ο τούρκος αρθρογράφος Bahadır Özgür της ιστοσελίδας Duvar English που αποκαλύπτει «πάρτυ» κερδών για φιλοκυβερνητικές εταιρείες κατασκευής και που δημοσιεύεται στο Sigmalive.
Ο συγκεκριμένος αγωγός εξερράγη και οι διαδικασίες επιδιόρθωσής του σταμάτησαν τον περασμένο Ιανουάριο.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, για την επισκευή των σωληνώσεων στη Mερσίνα, η τουρκική κυβέρνηση εφάρμοσε το «νόμο περί δημοσίων συμβάσεων». Πιο συγκεκριμένα, είχε προσφύγει στο άρθρο 21 / b που περιέχει μια ρήτρα που δηλώνει ότι «μπορεί να εφαρμοστεί διαδικασία με διαπραγμάτευση και ότι πρέπει να διεξαχθούν διαδικασίες υποβολής προσφορών λόγω απρόβλεπτων γεγονότων όπως φυσικές καταστροφές, επιδημίες, κίνδυνος απώλειας ζωών» ή συμβάντα που δεν μπορούν να προβλεφθούν από την αναθέτουσα αρχή.
Η κυβέρνηση, συνεχίζει, κάλεσε διάσημες φιλοκυβερνητικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην προσφορά. Ενώ ολόκληρος ο αγωγός νερού κόστισε 630 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, το κόστος των επισκευών εκτιμήθηκε σε 499 εκατομμύρια λίρες. «Ποιος πρότεινε την καλύτερη προσφορά για τις επισκευές; Όπως θα περίμενε κανείς, η προσφορά εμφανίζει ένα ακόμη παράδειγμα του κράτους που εμπλουτίζει μια φιλοκυβερνητική εταιρεία», σημειώνει.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε τον αγωγό προς τα κατεχόμενα ως «έργο του αιώνα» – το 2011. Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι το έργο θα αποτελούσε «έργο μηχανικής που θα ήταν το πρώτο του είδους του». Το 2015 ολοκληρώθηκε η υποθαλάσσια γραμμή.
Ο αγωγός θα φέρνει νερό από το φράγμα Alaköprü, το οποίο βρίσκεται στην τουρκική επαρχία Μερσίνα. Το φράγμα συλλέγει 75 κυβικά μέτρα νερού ετησίως. Στη συνέχεια, το νερό μεταφέρεται στο φράγμα Geçitköy, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη της σκλαβωμένης Κερύνειας .
Τον περασμένο Ιανουάριο, οι σωλήνες έσπασαν σε απόσταση 5 μιλίων από την ακτή της Μερσίνας. Όταν αποκαλύφθηκε το περιστατικό, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της καθημερινής εφημερίδας Morning, ισχυρίστηκαν ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις» είχαν σαμποτάρει τον αγωγό. Αργότερα, τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τους «ψαράδες τράτας» ως υπεύθυνους για το συμβάν.
Ωστόσο, το κρατικό υδραυλικό έργο (DSI) – μια κρατική υπηρεσία υπό την αιγίδα του τουρκικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Δασών – εξέδωσε δήλωση τον Ιανουάριο 15 δηλώνοντας ότι το περιστατικό είχε σχέση με τεχνικά προβλήματα. Το DSI υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε «σαμποτάζ» ή «τράτα» ήταν αβάσιμοι. «Το περιστατικό συνέβη λόγω των δυσμενών κλιματικών συνθηκών στην περιοχή, προκαλώντας μια τρύπα στον τελευταίο σωλήνα που βρισκόταν στο βυθό». Αφού το DSI εξέδωσε τη δήλωσή του, οι ειδήσεις υπολόγισαν το κόστος των επισκευών σε περίπου 35 εκατομμύρια λίρες.