Στο φως μυστικό σχέδιο τουρκικής εισβολής στην Ελλάδα

 

Η Τουρκία έχει ένα σχέδιο για την εισβολή στην Ελλάδα με κωδική ονομασία όνομα του Τούρκου στρατιωτικού διοικητή Τζαχά του 11ου αιώνα που κυβέρνησε ένα ανεξάρτητο κράτος κατά τη Βυζαντινή εποχή, αποκάλυψαν μυστικά έγγραφα που έφερε στο φως το Nordi Monitor.

Σύμφωνα με μια παρουσίαση του Power Point που εκπονήθηκε από το Γενικό Επιτελείο του Τουρκικού Στρατού για επανεξέταση εσωτερικού σχεδιασμού, η Τουρκία συνέταξε ένα σχέδιο μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία «TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi» (TSK [Turkish Armed Forces] Çakabey Operation Planning Directive).

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανότατα εκπονήθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημερομηνία μετά από έλεγχο μιας παλαιότερης έκδοσης «και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ενεργό», αναφέρει η ιστοσελίδα.

Η πρώτη διαφάνεια από μια μυστική παρουσίαση του Power Point που δείχνει το όνομα της στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας (Μέρη που δεν σχετίζονται με αυτήν την είδηση έχουν θολώσει).

Μια άλλη διαφάνεια από το ίδιο μυστικό έγγραφο παραθέτει τα στρατιωτικά επιθετικά σχέδια της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Αρμενίας με αντίστοιχες ημερομηνίες που δείχνουν πότε καταρτίστηκαν…

Τα έγγραφα, σύμφωνα πάντα με το Nordic Monitor, ανακαλύφθηκαν σε φάκελο δικαστηρίου στην τουρκική πρωτεύουσα όπου ο εισαγγελέας Serdar Coşkun, πιστός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να ξέχασε να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα πριν τα υποβάλει στο δικαστήριο. Συλλέχθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου κατά τη διάρκεια έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016. Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα, βρέθηκαν ότι ανταλλάχθηκαν μεταξύ κορυφαίων διοικητών του Γενικού Επιτελείου καθώς χρησιμοποιούν ένα ασφαλές εσωτερικό σύστημα επικοινωνιών ηλεκτρονικού ταχυδρομίου. Ο Coşkun, διέταξε τον στρατό να προωθήσει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων email για τους δύο προηγούμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων, την 1η Αυγούστου 2016.

Δέκα ημέρες αργότερα, στις 11 Αυγούστου 2016, ο εισαγγελέας ανέθεσε τον αξιόπιστο βοηθό του, έναν αστυνομικό που ονομάζεται Yüksel Var, να συλλέγει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους εσωτερικούς διακομιστές του Γενικού Επιτελείου και να του αναφέρει. Μια επιτροπή που συστάθηκε από στρατιωτικούς τεχνικούς υπό τον Var ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 14 Φεβρουαρίου 2017. «Στο τέλος, το κατηγορητήριο που κατέθεσαν οι εισαγγελείς Necip Cem İşçimen, Kemal Aksakal και İstiklal Akkaya τον Μάρτιο του 2017 στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας περιελάμβαναν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν συλλεγεί από υπολογιστές γενικού προσωπικού. Δεν βρέθηκε καμία επικοινωνία στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που να δείχνουν κάποια υπόδειξη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι ήταν μια επιχείρηση false flag που οργανώθηκε από τον Ερντογάν και τους αρχηγούς των μυστικών και στρατιωτικών του για να δημιουργήσουν την αντιπολίτευση για δίωξη και μαζική εκκαθάριση».

Ο Τούρκος εισαγγελέας διέταξε να σταλούν όλα τα αντίγραφα των email στο γραφείο του

Η ιστοσελίδα υπογραμμίζει πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Τούρκοι που σχεδίασαν την επιχείρηση, ονόμασαν τη στρατιωτική δράση εναντίον της Ελλάδας για Çaka Bey (Τζάχας στα ελληνικά), ένα σεβαστό όνομα στην Τουρκία, ειδικά μεταξύ των ναυτικών, ως ο άνθρωπος που ηγήθηκε της πρώτης τουρκικής αποστολής στο Αιγαίο. Οι δυνάμεις τα του Çaka Bey κατέλαβαν νησιά του Αιγαίου όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος και η Ρόδος, καθώς και κάποια εδάφη στα παράλια του Αιγαίου το 1088-91 από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Κάποιοι στην Τουρκία τον αποκαλούν ακόμη και τον ιδρυτή του τουρκικού ναυτικού.

Ο ιστότοπος της τουρκικής ναυτικής διοίκησης (Türk Deniz Kuvvetleri) παραθέτει το 1081 ως την ημερομηνία κατά την οποία το πρώτο σύγχρονο τουρκικό ναυτικό ιδρύθηκε υπό την κυριαρχία του Çaka Bey. Αναφέρει ότι ο Çaka Bey δημιούργησε ένα ναυπηγείο στη Σμύρνη, έχτισε μια αρμάδα 50 σκαφών για να βγει στα νερά του Αιγαίου και νίκησε το βυζαντινό ναυτικό. Το Ναυτικό Μουσείο Διοίκησης έχει ένα άγαλμα που απεικονίζει τον Çaka Bey ως τον πρώτο Τούρκο ναύαρχο στο μουσείο του στην Κωνσταντινούπολη.

Η κυβέρνηση Ερντογάν προωθεί επίσης την κληρονομιά του Çaka Bey εδώ και χρόνια. Ο Binali Yıldırım, ο πιο αξιόπιστος ακόλουθος του Ερντογάν που είχε υπηρετήσει 12 χρόνια ως υπουργός ναυτιλιακών υποθέσεων πριν γίνει πρωθυπουργός και τότε ομιλητής του κοινοβουλίου, ξεκίνησε μια εκστρατεία το 2010 για να τιμήσει το ρεκόρ του Çaka Bey. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ναυτιλιακού Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο του 2010, ο Yıldırım παρουσίασε το φανάρι των ναυτικών πλοίων του Çaka Bey (Çaka Bey Türk Denizcilik Ateşi), το οποίο μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στη Σμύρνη.

Όπως σημειώνεται, το έγγραφο δεν έχει λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση εκτός από το όνομα και την ενημερωμένη ημερομηνία του προγράμματος. Οι λεπτομέρειες της εισβολής πρέπει να έχουν επισημανθεί ως «απόρρητες» και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να κοινοποιηθούν μέσω του συστήματος intranet που λειτουργεί στους διακομιστές ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με μια οδηγία του Τουρκικού Στρατού για την ασφάλεια πληροφοριών που εξηγήθηκε στο έγγραφο αριθ. MY114-4 (B), τέτοια ευαίσθητα σχέδια μπορούν να μεταδοθούν μόνο μέσω ειδικών συστημάτων επικοινωνίας που ονομάζεται Σύστημα διανομής εγγράφων μηνυμάτων (Mesaj Evrak Dağıtım Sistemi ή MEDAS), ή Σύστημα αυτόματης προώθησης μηνυμάτων (Otomatik Mesaj Aktarma Sistemi ή OMASIS).

Το έγγραφο Power Point φαίνεται να έχει προετοιμαστεί για παρουσίαση στα κεντρικά γραφεία ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία. Ο τουρκικός στρατός αξιολογούσε τις ικανότητές του και τις δεσμεύσεις στρατευμάτων σύμφωνα με διάφορες οδηγίες σχεδιασμού που ισχύουν σε σχέση με τις γειτονικές χώρες. Ήθελαν να διατηρήσουν τις επιθετικές και αποτρεπτικές δυνατότητές τους στο δυτικό μέτωπο, ενώ μετέφεραν μερικά στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορα της Συρίας.

Η αναθεώρηση των εγγράφων δείχνει επίσης ότι το Γενικό Επιτελείο, το οποίο μοιράστηκε τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία στην αρχή, πανικοβλήθηκε οκτώ μήνες αργότερα για την πιθανή επίπτωση από την αποκάλυψη των ευαίσθητων εγγράφων και άρχισε να εκπέμπει συναγερμό. Η πρώτη προειδοποιητική επιστολή γράφτηκε στις 8 Μαρτίου 2017 από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Uğur Tarçın, επικεφαλής του Συστήματος Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικών και Πληροφοριακών Υπηρεσιών του Γενικού Επιτελείου (Muhabere, Elektronik ve Bilgi Sistemleri, ή MEBS). Προειδοποίησε, σύμφωνα με το Νordic Monitor, τη νομική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου ότι τα έγγραφα περιείχαν μυστικά έγγραφα σχετικά με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, διαβαθμισμένες αναφορές πληροφοριών και επιχειρήσεις στη Συρία και την Aνατολική Μεσόγειο. Είπε ότι τα έγγραφα πρέπει να διατηρούνται μυστικά και να μην κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Η προειδοποίηση του αρχηγού Uğur Tarçın σχετικά με τα μυστικά έγγραφα του Γενικού Επιτελείου ήρθε μήνες αργότερα…

Ενεργώντας μετά από συμβουλή του διοικητή του MEBS, ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου, συνταγματάρχης Aydın Seviş, έγραψε στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 24 Αυγούστου 2017, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τα μυστικά έγγραφα και προέτρεψε τη σύσταση επιτροπής για έλεγχο στα έγγραφα. Ωστόσο, οι Τούρκοι εισαγγελείς φάνηκαν ότι δεν προσέδωσαν τις ανησυχίες τους και συμπεριέλαβαν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα συνημμένα μυστικά έγγραφα στο φάκελο της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας τις πολύ διαβαθμισμένες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα.

Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν όσα ανέφερε προηγουμένως η Nordic Monitor σχετικά με την Αρμενία. Μια επιχείρηση με την ονομασία «Altay», που ήταν το όνομα που δόθηκε στη στρατιωτική δράση κατά της Αρμενίας σε άλλο έγγραφο, ενσωματώθηκε επίσης στο φάκελο της υπόθεσης από τον εισαγγελέα Coşkun. Το ίδιο όνομα λειτουργίας αναφέρθηκε και στην παρουσίαση του Power Point.

Ο συνταγματάρχης Aydın Seviş έστειλε επιστολή στο δικαστήριο εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τα μυστικά στρατιωτικά έγγραφα όταν είχαν ήδη ενσωματωθεί στον φάκελο της υπόθεσης.

Πηγή sigmalive.com

Comments are closed.