Η πρόσκληση στον Μητσοτάκη να πετάξει με μαχητικό της πολεμικής αεροπορίας

…και οι τρεις πρωθυπουργοί που προηγήθηκαν

Οσο απίστευτο κι αν είναι ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που πέταξε με αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και συγκεκριμένα στις 8 Φεβρουαρίου του 1912 με ένα Nieuport των 50 ίππων! Πιλότος ήταν ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος που είχε εκπαιδευθεί στη Γαλλία… Και η απογείωση έγινε από το Ρουφ.

Ο δεύτερος έλληνας πρωθυπουργός που πέταξε με πολεμικό αεροσκάφος – οι παλαιότεροι θα το θυμούνται, ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε ηλικία 75 ετών… Φορώντας φόρμα πιλότου μπήκε σε ένα διθέσιο μαχητικό F-16D Block.30. Η πτήση έγινε στις 22 Μαρτίου 1992 στις 11.45 το πρωί από την 111 Πτέρυγα Μάχης της 346 Μοίρας.

Ενώ ο τρίτος έλληνας πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας που πέταξε με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν ο Αλέξης Τσίπρας… Από την 110 πτέρυγα μάχης με ένα F16.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες υπάρχει πρόσκληση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε εκκρεμότητα, προκειμένου να πετάξει με μαχητικό αεροσκάφος, ώστε να είναι ο τέταρτος έλληνας πρωθυπουργός! Βεβαίως να σημειωθεί ότι ούτε ο ίδιος ο υπουργός έχει πετάξει ακόμη, παρότι είναι στις προθέσεις του. Αλλωστε συνηθίζεται οι υπουργοί Άμυνας να πετούν με μαχητικό… Με εξαίρεση τον Πάνο Καμμένο που φορούσε μόνιμα τη χακί στολή και τα ρέιμπαν γυαλιά και πέταξε ακόμη και με Φάντομ, αλλά και ελικόπτερα…Καθώς και τον νεοδημοκράτη πρώην υπουργό Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο που ήταν πιλότος… Ελάχιστοι ήταν όσοι δεν πέταξαν!

Οι περισσότεροι υπουργοί Άμυνας, μπορεί να μην είχαν ιδέα από μαχητικά, ωστόσο πετούσαν μόνο και μόνο για να δείξουν ότι είναι κοντά στους πιλότους ή για να αποδείξουν ότι είναι άφοβοι (με τα ύψη και τα Gs)!

Από τις πτήσεις όμως με μαχητικά δεν έλειψαν ούτε οι δημοσιογράφοι! Πρώτοι και καλύτεροι οι διαπιστευμένοι συντάκτες στο υπουργείο Άμυνας… Αφού το θεωρούσαν τιμή, αλλά και ορισμένοι μαγκιά να πετάξουν με ένα Μιράζ, Φάντομ ή ακόμη και F-16. Υπήρξαν περιπτώσεις που ορισμένοι πέταξαν με βομβαρδιστικά Corsair, αλλά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη!

Ξεχωριστή εμπειρία που δεν θα την ξεχάσει ποτέ στη ζωή του, όπως έχει δηλώσει ήταν και η περίπτωση του Γιώργου Λιάγκα… Ο δημοσιογράφος είχε κάνει παλαιότερα ένα ρεπορτάζ στη Λάρισα, για χάρη του οποίου ντύθηκε αεροπόρος και πέταξε με ένα F4 110 από την Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα!

Comments are closed.