Πώς μπορούν τυφλοί φωτογράφοι να φωτογραφίζουν

…και πώς μπορούν οι τυφλοί να “δουν” φωτογραφίες;

Στην εποχή της Eικόνας, πώς μπορεί κανείς να επιβιώσει δίχως όραση; Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα, όπως το να απολαμβάνουμε εντυπωσιακές φωτογραφίες στο διαδίκτυο καθημερινά. Όμως πώς μπορούν άνθρωποι με μερική ή ολική απώλεια όρασης, να ‘δουν’ όσα βλέπουν όλοι οι υπόλοιποι; Συγκλονιστικές είναι οι ιστορίες δύο φωτογράφων οι οποίοι είναι σχεδόν ολικά τυφλοί αλλά συνεχίζουν να φωτογραφίζουν!

Ο άγγλος Ian Treherne, άρχισε να χάνει το φως του από σπάνια ασθένεια σε ηλικία 15 ετών ενώ στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν αρνιόταν να αποδεχτεί την πραγματικότητά του (ήταν επίσης εκ γενετής κωφός). Σήμερα, σε ηλικία 41 ετών του απομένει μόνο ένα 5% της συνολικής όρασής του αλλά δεν σταματά να φωτογραφίζει, αντιθέτως, εκφράζει όλη την δημιουργικότητά του και τον ψυχικό του κόσμο μέσα από τα ιδιαίτερα πορτρέτα που φωτογραφίζει.

Στη 2η φωτο αναπαρίσταται το ελάχιστο περιθώριο όρασης που απομένει στον Ian Treherne

Αλλά και στην Ισπανία, ο Juan Torre (Φωτογραφία ανοίγματος) ο οποίος εργαζόταν ως φωτογράφος σε έντυπα άρχισε να χάνει την όραση του ξαφνικά, αλλά αποφάσισε να συνεχίσει να φωτογραφίζει ακόμη και με το 6% της όρασης που του απομένει στον έναν οφθαλμό. Μάλιστα, χρησιμοποιεί ειδική 3D τεχνολογία η οποία του επιτρέπει να εκθέτει ανάγλυφες φωτογραφίες που μπορούν οι επισκέπτες να αγγίξουν και να ψηλαφίσουν.

Από το πρόγραμμα Mind’s Eye / Momus

Στη χώρα μας, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα προσβασιμότητας για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης “Mind’s Eye | Ψηλαφώντας την τέχνη” στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, θα βρίσκονται μέλη της ομάδας του Mind’s Eye στο χώρο του μουσείου καθημερινά για να δώσουν τις σχετικές οδηγίες στους επισκέπτες που θα μπορούν με την σειρά τους, να ψηλαφίζουν τα έργα τέχνης.
Πηγή photo.gr/momus.gr

Comments are closed.