Σύρραξη και παρ’ ολίγον “ξύλο” στην ΕΡΤ

κτίριο ΕΡΤ

…παρουσία της διοίκησης – Μάχη για ρουσφέτια και διανομή χρήματος – Του Πέτρου Κοντραφούρη*

Όλοι εναντίον όλων είναι στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά την εφαρμογή, του ανεφάρμοστου κανονισμού λειτουργίας και την τοποθέτηση, φελλών και αντιφελλών σε θέσεις κλειδιά και την απομάκρυνση των προηγούμενων υπευθύνων. Ο ένας υπονομεύει τον άλλον και οι αλληλοκατηγορίες γίνονται χιονοστιβάδα που αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει σαν κεραυνός και θα πέσουν κεφάλια.

Αυτό το γνωρίζουν και στο Μαξίμου, αλλά έχουν ζητήσει να μην πειράξουν πρόσωπα και διαταράξουν τις ισορροπίες στον φορέα με τον Συριζα. Όπως λένε οι εργαζόμενοι, ουσιαστική διοίκηση δεν υπάρχει. Μόνο 3-4 πρόσωπα που αλλάζουν χρώματα ελέγχουν την κατάσταση και κάνουν τη διανομή χρήματος σε παραγωγές κατά βούληση, ανάλογα με τις γνωριμίες και φιλίες. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και ο πολιτικός προϊστάμενος του φορέα. Ενόψει όμως της αποχώρησης του δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον και σύντομα το θέμα θα φτάσει και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στέλεχος εν ενεργεία με πολυετή εμπειρία στην ΕΡΤ μου έλεγε χαρακτηριστικά, ότι ειδικά στην ενημέρωση και ψυχαγωγία γίνεται το έλα να δεις μετά την τοποθέτηση 4 προσώπων και συμβούλων από το πουθενά… Έφτασε στο σημείο να μου αναφέρει ότι όταν ο πρόεδρος κατεβαίνει στις ειδήσεις να ενημερωθεί, κάθεται «αμήχανος» μπροστά στους υφισταμένους του. Η δύναμη του «στελέχους» είναι τόσο μεγάλη που δρα ανεξέλεγκτα, εκμεταλλευόμενος την άγνοια της διοίκησης.

Παρεμβαίνει όπου θέλει, σε προσωπικό και διοίκηση, γκρεμίζοντας ακόμη τείχους των ειδήσεων πιστεύοντας ότι έτσι θα ανεβάσει την τηλεθέαση με το να αναμορφώσει το χώρο. Όλοι στην ενημέρωση τα έχουν πάρει στο κρανίο και αναρωτιούνται από πού αντλεί τόση δύναμη με αποφάσεις που δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας… Κάνει παρεμβάσεις σε άλλες υπηρεσίες και γενικά δείχνει σαν να είναι το νούμερο ένα και το μεγάλο αφεντικό της ΕΡΤ.

Όταν ρώτησα πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου και την Πειραιώς αν αυτό αληθεύει απλά χαμογέλασαν χωρίς να απαντήσουν διότι δεν γνωρίζουν το θέμα αν και έχουν καταγγελίες. Σύμφωνα όμως με δικές μας πληροφορίες αυτό οφείλεται στο ότι ο πρόεδρος της ΕΡΤ δεν γνωρίζει από διοίκηση, γι΄αυτό και η θητεία του ως διευθυντή στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ δεν θεωρήθηκε επιτυχής, και η απομάκρυνση του, έπρεπε να συνδυαστεί με κάποιο «χάπι». Αυτό λοιπόν εκμεταλλεύονται οι «μαφίες» και αλωνίζουν.

Από την ενημέρωση και τις ειδήσεις έχουν περάσει μεγάλα ονόματα με κύρος που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, χωρίς πολιτικές και κομματικές παρωπίδες.

Η διοίκηση της ΕΡΤ, ήταν και είναι μια αποτυχία αλλά αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί σύντομα. Όπως μου έλεγαν, στο φορέα επικρατεί χάος. Αν σταματήσεις κάποιο αυτοκίνητο από τη Μεσογείων που περνάνε και φωνάξεις κάποιον να διοικήσει την ΕΡΤ θα είναι καλύτερος από τους σημερινούς. Αυτό ίσως είναι υπερβολή να λέγεται, αλλά εγώ είμαι υποχρεωμένος να το μεταφέρω από πρόσωπο που γνωρίζει πολλά. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις διαφωνίες με το συνδικαλισμό και τις καταγγελίες που κάνει με ανακοινώσεις και εξώδικα, η σύγκρουση θα είναι μετωπική.

Η Διοίκηση δεν έχει καταλάβει ότι ο σκοπός της ΕΡΤ είναι η κοινωνική αρωγή και προσφορά και όχι ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά κανάλια πετώντας τα χρήματα του ελληνικού λαού σε σειρές και εκπομπές αμφιβόλου ποιότητας πιστεύοντας ότι έτσι θα αποκτήσει τηλεθέαση. Δόξα το θεό υπάρχουν τόσα ιδιωτικά κανάλια που του προσφέρουν πολυποίκιλη ψυχαγωγία και όχι τη δημόσια τηλεόραση που σπαταλά ανεξέλεγκτα τα εκατομμύρια του ελληνικού λαού.

Το μεγάλο λάθος των γραφειοκρατών του Ραδιομεγάρου που συνέταξαν τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας είναι, ότι δεν έλαβαν υπ΄όψιν τους το προσωπικό και τις ειδικότητες για το σχεδιασμό και να καταρτίσουν ομάδες παραγωγής και λειτουργίας προγράμματος με ανάλογες υπηρεσίες σε πυραμίδα (π.χ. στον φορέα υπηρετούν περίπου 600 δημοσιογράφοι ούτε το BBC δεν διαθέτει τόσους πολλούς τι κάνουν; Ας το μιμηθούν, αφού θα διαθέσει περισσότερα από 100 εκ. λίρες για ένα διαφορετικό πρόγραμμα). Οι πολύχρωμοι χαμαιλέοντες έκαναν ακριβώς το αντίθετο. Γέμισαν την ΕΡΤ με γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις, υποδιευθύνσεις και τμήματα, χωρίς να έχουν το ανάλογο ειδικευμένο προσωπικό για να τις επανδρώσουν. Έτσι βλέπουμε πρόσωπα να αλλάζουν θέσεις ή να απομακρύνονται και να “πυροβολεί” ο ένας τον άλλον. Υπόθεση «κόκκινα φανάρια» μιας άλλης εποχής όπως μου ανέφεραν πηγές του Ραδιομεγάρου. Είναι η εποχή των «πορνιδίων» είπαν χαρακτηριστικά!

Οι καλοφαγάδες εντός και εκτός φορέα, βρίσκουν την ευκαιρία να εμφανίζονται ως «ειδικοί» με μικτές η όχι παραγωγές και άλλου είδους ρουσφέτια… Τα χρήματα μέσω ψευτοεπιτροπών εγκρίσεων εκπομπών, καταλήγουν στις τσέπες των επιτηδείων.

Δίδονται ασύλληπτα ποσά… Δεν είναι ομως δυνατόν να δίνονται εκατομμύρια ευρώ για σειρές σε μια απαξιωμένη ΕΡΤ την οποία δεν βλέπουν ούτε οι εργαζόμενοι, παρά λίγοι υπερήλικοι στην επαρχία όπου δεν υπάρχει σήμα από ιδιωτική τηλεόραση.

Είναι δυνατόν να δίνεις για 65 επεισόδια των 45΄λεπτών περισσότερα από 3 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ και 52 χιλιάδες ευρώ κάθε επεισόδιο; Άλλη σειρά 100 επεισόδια και 22 χιλιάδες ευρώ, και πολλές άλλες σπατάλες που δεν δικαιολογούνται, ενώ οι εκπομπές δεν βλέπονται, όπως και το «Δές και Βρές», αλλά και πολλές άλλες «αχταρμάς» χωρίς αρχή μέση και τέλος; Κάποιος εισαγγελέας ας κάνει κάποιον έλεγχο αφού η κυβέρνηση αδιαφορεί. Χρήματα του Ελληνικού λαού ξοδεύονται.

Να θυμίσω ότι όταν ξεκίνησε η εκπομπή «Στην υγειά μας ρε παιδιά» το 2004-5 της ΕΡΤ, είχε ξεπεράσει σε κόστος τις 75 χιλιάδες ευρώ. Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Λ.Ταγματάρχη η εκπομπή κατέβηκε κάτω από 50 χιλιάδες ευρώ. Όταν πήγε σε ιδιωτικά κανάλια, ALPHA και ΣΚΑΪ πληρώνουν τα μισά. «Το Αλάτι της γης», κοστίζει περισσότερα από 25 χιλ. ευρώ. Η ίδια εκπομπή κόστιζε στην ΕΡΤ ως εσωτερική παραγωγή «μουσική παράδοση» λιγότερο από 3 χιλ. ευρώ. Ανάλογη εκπομπή κάνει και η Βουλή, πολύ καλύτερη, με κόστος κάτω από 10 χιλ. ευρώ.

Να θυμίσω ακόμη την πανάκριβη σειρά «Η ζωή εν τάφω» του Στρατή Μυριβήλη που στοίχισε 1,5 εκ. ευρώ, ποιος την είδε; τη θυμάται κανείς; μόνο οι καλοφαγάδες. Η καλή συνάδελφος Αφροδίτη Γραμμέλη έγραφε στο «Πρωτοθέμα» στις 27-2-2019:«Πώς το κρατικό κανάλι «βύθισε» και τον Στρατή Μυριβήλη και απέδειξε ότι αδυνατεί να διαχειριστεί με επιτυχία μια εξαιρετική παραγωγή που κόστισε 1,5 εκατ. ευρώ με 157 ηθοποιούς, 1.600 κομπάρσους, 55 άτομα πίσω από τις κάμερες- Το τελευταίο επεισόδιο έκανε τηλεθέαση 4,2%».

Ποιοί έτρωγαν λοιπόν και τρώνε με χρυσές μασέλες; Το ίδιο συμβαίνει και με τις μικτές παραγωγές που δεν βλέπονται όσο καλή διάθεση να έχεις για να τις παρακολουθήσεις.

Μια τέτοια παραγωγή κατέληξε σε «φιάσκο» και κινδύνεψε να ματαιωθεί σε μια σύγκρουση, μεταξύ εργαζομένων της ΕΡΤ και εξωτερικών συνεργατών. Απειλήθηκαν επεισόδια, ακόμα και «ξύλο», με αποτέλεσμα τεχνικοί και παράγοντες της εκπομπής να τα έχουν χαμένα.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό στη διοίκηση, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κατέφθασαν με «πυροσβεστήρες» στο γραφείο του στελέχους που ήταν υπεύθυνο και είχε μεταφερθεί το επεισόδιο από το στούντιο για την… κατάσβεση του. Το τι ακούστηκε σε έντονο ύφος δεν περιγράφεται, ενώ ο πρόεδρος έθεσε το στέλεχος προ των ευθυνών του να βρει λύση. Να σημειώσουμε ότι το υψηλόβαθμο στέλεχος έχει υπηρετήσει και σε πολιτικό γραφείο γνωστού πολιτικού προσώπου. Ο διευθύνων σύμβουλος παρακολουθούσε τη συζήτηση με απλανές βλέμμα-σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- κοιτάζοντας το ταβάνι αμίλητος μαζί με κυρία μέλος του ΔΣ που είχε φτάσει για συμπαράσταση. Στο τέλος βρέθηκε μια μεσοβέζικη λύση και η εκπομπή βγήκε στον αέρα με πολλά προβλήματα, αλλά δεν βλέπεται με τίποτα, αφού η τηλεθέαση που έχει, είναι κάτω από 4% .

Η ΕΡΤ έτσι όπως είναι δομημένη, είναι ένα νεκρό κύτταρο, απαξιωμένη και περιφρονημένη, που επικουρικά βοηθάει την κυβέρνηση και κάποιοι δήθεν ειδικοί και επιτήδειοι μοιράζουν το χρήμα κατά βούληση. Αυτό είναι μια παθογένεια του φορέα που δεν μπορεί να την αποβάλλει. Το δόγμα που επικρατεί είναι σπαταλάτε χρήμα σε φίλους και γνωστούς κατά βούληση.

ΚΥΡΙΑΚΟ, βάλε φρένο, θα βρεθείς προ εκπλήξεων. Η ΕΡΤ είναι ένα μαγαζί-είναι και της μόδας τώρα-με πολλά πλοκάμια για όσους γνωρίζουν τη λειτουργία του στην κατανομή του χρήματος με διαβαθμισμένα «παραμάγαζα».

Την λύση και τον ανασχεδιασμό λειτουργίας του φορέα, μπορεί να τον δώσει μόνο ο Κυριάκος Πιερρακάκης (υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης) αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θα αναλύσουμε σε άλλη ανάρτηση. Προς το παρόν μια εισαγγελική έρευνα σε παραγωγές με τη συμβολή ειδικών σε κοστολογήσεις-υπερκοστολογήσεις σε σχέση με το αποτέλεσμα, θα έβγαζε «λαβράκια».

*Ο Πέτρος Κοντραφούρης είναι παραγωγός- σκηνοθέτης, υπηρέτησε στην ΕΡΤ για μερικές δεκαετίες σε πρόγραμμα και ενημέρωση, με περισσότερες από 18.000 ώρες παραγωγής και σκηνοθεσίας ειδήσεων, εκπομπών, πολιτικών συγκεντρώσεων, Βουλή των Ελλήνων και προγραμμάτων. Πρώην συνεργάτης της Bill Hays Productions και Morton Internationalentertainment, μέλος της SMPTE και συνεργάτης ξένων δικτύων. Έχει δημοσιεύσει πολλά σχόλια και άρθρα γύρω από την τηλεόραση. Η δημοσιογραφία ήταν ο πρώτος επαγγελματικός του χώρος, πριν σπουδάσει τηλεόραση στη Μέκκα του καπιταλισμού και της τέχνης στις ΗΠΑ.

Comments are closed.