ΛΑΕ: Η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία αποτελεί πλήγμα για τον παγκόσμιο πολιτισμό

 

Η Προκλητική απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγ. Σοφία, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από Μουσείο που είχε γίνει από τον Κεμάλ Ατατούρκ, σε Τζαμί, αποτελεί κλιμάκωση της αναθεωρητικής επιθετικότητας της Τουρκίας και αποτελεί πολιτική πράξη μεγάλης βαρύτητας, που προμηνύει δυσάρεστες εξελίξεις για την χώρα μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή μας.
Συγκεκριμένα:
Α. Ακυρώνει ένα Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προωθεί την καταστροφή του με συγκεκριμένες πράξεις, όπως ακριβώς έχει συμβεί στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα, δηλαδή λόγω θρησκευτικού φανατισμού να καταστρέφονται σπουδαία πολιτιστικά μνημεία.
Β. Οξύνει τους θρησκευτικούς ανταγωνισμούς, που αξιοποιούνται για την διαίρεση των λαών με βάση το θρήσκευμα.
Γ. Αξιοποιεί την ρευστότητα στο διεθνές περιβάλλον και προσπαθεί να στηρίξει την αναθεωρητική και επεκτατική τακτική του σε ένα νέο πολιτιστικό πλαίσιο, ενισχύοντας το θρησκευτικό ισλαμικό στοιχείο.
Προκλητικές όμως είναι και οι χαλαρές «αντιδράσεις» για το θέμα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, με δεδομένο ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αποδεικνύουν για άλλη μια φορά, ότι οι συμμαχίες αυτές, όχι μόνο δεν στηρίζουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας δίκαια αιτήματα, αλλά ουσιαστικά ενισχύουν την προκλητικότητα της άρχουσας τάξης της Τουρκίας.
Η προσπάθεια της Κυβέρνησης, αλλά και των άλλων μνημονιακών κομμάτων, να παρουσιάσουν ότι η επίλυση του προβλήματος θα επιτευχθεί μόνο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα.
Αυτό επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που εξαντλήθηκαν σε αόριστες δηλώσεις και ευχολόγια, αλλά και από τις δηλώσεις της ίδια της καγκελαρίου Μέρκελ, που προκειμένου να υποβαθμίσει ως γεγονός, χαρακτήρισε την μετατροπή της Αγ. Σοφιάς σε Τζαμί, θέμα πολιτιστικό και όχι πολιτικό.
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας, η ριζοσπαστική Αριστερά και όλος ο προοδευτικός κόσμος στην γείτονα χώρα, παρά τις δύσκολες συνθήκες της δράσης τους, υπερασπίζεται με σθένος, την διατήρηση την Αγ. Σοφιάς ως Μουσείου.
Η προκλητικότητα του καθεστώτος Ερντογάν εγκυμονεί κινδύνους πολεμικής για όλη την περιοχή.
Απαιτείται η εφαρμογή μιας άλλης, ανεξάρτητης, πολυδιάστατης, αντιιμπεριαλιστικής εξωτερικής πολιτικής από την Ελλάδα, προς όφελος της Ειρήνης και της Ασφάλειας στην περιοχή με βάση τα αμοιβαία συμφέροντα των γειτονικών λαών.

Comments are closed.