“Η αύξηση του αριθμού των «ορφανών» κρουσμάτων στη χώρα είναι το χειρότερο σενάριο”

…και όχι των εισαγόμενων

Ο καθηγητής Παθολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με το δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Αναφορικά με την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων και την επανεκκίνηση του τουρισμού
Α.ΣΚΟΥΤΕΛΗΣ: Η αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων είναι μεν ανησυχητικό, σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο αλλά δεν είναι και τόσο τρομακτικό όσο φαίνεται διότι αν ξέραμε ότι δεν θα υπήρχανε κρούσματα μετά την άρση των μέτρων δεν θα εφαρμόζαμε τα μέτρα αυτά τα οποία εφαρμόζουμε. Όταν άρχισε η άρση των μέτρων υπήρχε μια στρατηγική παγκόσμια ότι τα μέτρα αυτά θα ήταν του τύπου on –off δηλαδή αίρουμε τα μέτρα όταν δούμε όμως να αυξάνονται τα κρούσματα τα επαναφέρουμε σε κάποιο βαθμό, όταν δούμε ότι βελτιώνονται τα ξανα-αίρουμε πάλι. Άρα αυτό το μπρος -πίσω ηταν μέσα στο πρόγραμμα, αυτό βλέπουμε τώρα.
Α.ΣΚΟΥΤΕΛΗΣ: Είναι γνωστό ότι τα μόνα μέτρα που έχει αποδώσει μέχρι στιγμής όσον αφορά την αντιμετώπιση του ιού είναι η απόσταση, οι μάσκες και το πλύσιμο χεριών. Αυτά τα τρία εφαρμόστηκαν 100% από το lockdown στη χώρα μας και για αυτό έχουμε αυτά τα πολύ θετικά αποτελέσματα. Άλλες χώρες που δεν τα είχαν εφαρμόσει είχαν πολύ χειρότερα αποτελέσματα. …Δεν χρειάζονται καινούργια μέτρα, εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων χρειάζεται.
Α.ΣΚΟΥΤΕΛΗΣ: Δεν έχουμε αλλαγή στη συμπεριφορά του ιού έναντι του ανθρώπου δηλαδή να είναι πιο φονικός ή λιγότερος φονικός νομίζω ότι έχουμε αλλαγή στην ηλιακή ομάδα που προσβάλλεται. Επειδή μετά το lockdown και όλη την εκστρατεία που έχει γίνει οι ευάλωτοι πληθυσμοί πλέον είτε αυτοπροστατεύονται ή προστατεύονται από τους υπόλοιπους για αυτό και προσβάλλονται οι μικρότερες ηλικίες οι οποίες νοσούν ηπιότερα.
Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να ξαναγίνει lockdown
Α.ΣΚΟΥΤΕΛΗΣ: Lockdown γενικευμένο οριζόντιο δεν πρόκειται να υπάρξει. lockdown τοπικό μπορεί ή σε πόλεις ή σε περιοχές ή σε πληθυσμιακές ομάδες.
Ερωτηθείς ποιο πιστεύει ότι είναι το χειρότερο σενάριο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε
Α.ΣΚΟΥΤΕΛΗΣ: Η αύξηση του αριθμού των «ορφανών» κρουσμάτων στη χώρα και όχι των εισαγόμενων. Τα εισαγόμενα είναι ελεγχόμενα, με ελέγχους στα σύνορα που μπορεί να ενταθούν, στο κάτω-κάτω κλείνουμε και τα σύνορα αν νομίζουμε ότι τα εισερχόμενα κρούσματα είναι πάρα πολλά αλλά αυτό που δεν ελέγχεται εύκολα είναι η διασπορά εντός του ελληνικού πληθυσμού και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό.

Comments are closed.