Bild: Η Μέρκελ απέτρεψε θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας το βράδυ της Τρίτης

 

Σωτήρια ήταν η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ το βράδυ της Τρίτης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο να αποφευχθεί μία στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας, αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική Bild, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έφθασαν «πολύ κοντά» στη σύρραξη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πλοία του πολεμικού ναυτικού αμφότερων των χωρών είχαν τεθεί σε ετοιμότητα, την ίδια στιγμή που τα μαχητικά αεροσκάφη τους είχαν ήδη απογειωθεί, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να παρεμβαίνει έγκαιρα και να αποτρέπει το σενάριο μιας πιθανής ανοιχτής σύγκρουσης.

Οι περιγραφές της Bild είναι δραματικές, με τον αρθρογράφο να φθάνει στο σημείο να παρομοιάσει τις στιγμές της έντασης με τα γεγονότα της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, το 1962, όταν Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ένωση έφθασαν μία ανάσα από τη μετατροπή του Ψυχρού Πολέμου σε «θερμό». Στην τωρινή όμως περίπτωση οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, υπογραμμίζει η Bild, για να τονίσει τη διαφορά των σημερινών με τα ψυχροπολεμικά δεδομένα.

Όπως αναφέρει το γερμανικό μέσο, Το βράδυ έγινε σαφές, ότι 18 τουρκικά πλοία είχαν ξεκινήσει για το Καστελλόριζο, με ελληνικές πηγές να ενημερώνουν, ότι την ίδια στιγμή πήραν εντολές να κινηθούν προς το ακριτικό νησί και ελληνικά πολεμικά πλοία, περιγράφοντας την περίσταση ως μια κατάσταση που από λεπτό σε λεπτό θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό.

«Μετά ήρθε η Μέρκελ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Bild, σημειώνοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνικές επαφές, την ύστατη στιγμή, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επαφές ολοκληρώθηκαν «επιτυχώς», προσθέτει ο αρθρογράφος, τονίζοντας ότι ο τουρκικός στόλος γύρισε και κατευθύνθηκε προς άλλη κατεύθυνση.
Πηγή kathimerini.gr

Comments are closed.