Μάσκα παντού

 

Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώνεται κάθε ημέρα δείχνει ότι οι πολίτες πρέπει να πάρουμε μέτρα. Δεν χρειάζεται να μας το επιβάλλει κανείς.

Ας κάνουμε όλοι μας αυτά που πρέπει για να προφυλαχθούμε, εμείς και οι γύρω μας και μετά αναζητάμε τις ευθύνες της πολιτείας. Ας κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να περάσει η πανδημία όσο πιο ανώδυνα για τη χώρα μας. Ας επιβάλλουμε μόνοι μας – πέρα από τα πρόστιμα, μερικούς βασικούς κανόνες ορθής (υγειονομικής) συμπεριφοράς. Να φοράμε μάσκα στους περισσότερους χώρους όπου κινούμαστε, εσωτερικά κτίρια, υπηρεσίες, δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, μαγαζιά, χώρους συνάθροισης, καφέ, πλατείες, εμπορικά, μαζικά θεάματα… Από το φούρνο και το σούπερ μάρκετ εως την εκκλησία και τα θέατρα, ας κινούμαστε φορώντας παντού μάσκα.

Τα μόνα όπλα που διαθέτουμε απέναντι στην πανδημία (μέχρι να εμφανιστεί αποτελεσματικό εμβόλιο), είναι η μάσκα, οι αποστάσεις και η υγιεινή των χεριών. Δεν έχουμε κάτι άλλο. Νέο lockdown δεν αντέχουμε, ούτε οι ίδιοι ούτε η οικονομία.

Ας μεταθέσουμε και τους γάμους, τις βαπτίσεις, τα πανηγύρια, τις χαρές… Αλλά και τις λύπες (κηδείες), περιορίζοντας τις παρουσίες στο όριο των δέκα ατόμων.

Ας δείξει ο καθένας από εμάς ωριμότητα, αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη, διάθεση συνεργασίας και όλα θα γίνουν καλύτερα. Στην πορεία θα ανακαλυφθεί το εμβόλιο και τότε θα έχουμε ελπίδες να πάρουμε πίσω την ελευθερία μας. Να ξαναζήσουμε όπως πριν που δεν φοβόμαστε (τις αρρώστιες).

Δεν είναι δύσκολο να το πετύχουμε, αν πειθαρχήσουμε!

Για τις ευθύνες των άλλων: μια σοβαρή πολιτεία, με μια αντίστοιχη κυβέρνηση είναι διαρκώς υπόλογη στους πολίτες και διαρκώς αναζητά λύσεις για να τους ανακουφίζει. Από το πόσο ισχυρή όμως είναι η οικονομία και η άμυνα μιας χώρας εξαρτάται και η ευημερία των πολιτών της.

Comments are closed.