Αναστολή των εξορύξεων ζητάει ο Πέτρος Κόκκαλης

…με ερώτηση του στην Κομισιόν

Την αναστολή θαλάσσιας εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου ζητάει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, με αφορμή τη δημοσίευση της Ετήσιας Έκθεσης της Κομισιόν για την ασφάλεια των υπεράκτιων εγκαταστάσεων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ, αλλά και τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο.

Δήλωση Πέτρου Κόκκαλη:
«Οι διευκολύνσεις που παρέχει ο «νόμος Χατζηδάκη» για τις εξορύξεις δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για όσα δρομολογούνται στην Ελλάδα, κατόπιν δημοσίευσης και της σχετικής Ετήσιας Έκθεσης της Κομισιόν που βεβαιώνει τον υπερδιπλασιασμό των ατυχημάτων και προβάλει με αριθμούς τον κίνδυνο αυτών των δραστηριοτήτων σε θάλασσες όπως για παράδειγμα αυτή του Αιγαίου.
Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ατύχημα, ενώ οι επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον είναι τεράστιες, ειδικά σε καιρούς κλιματικής κρίσης, όπου οι πιθανότητες πολλαπλασιάζονται λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων με κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ στον τουρισμό, την αλιεία και τις τοπικές κοινωνίες.
Ο κόσμος έχει ήδη αλλάξει.
Οι πολίτες είναι έτοιμοι για τη μετάβαση σε μία Ευρώπη χωρίς ορυκτά καύσιμα. Η διαθέσιμη τεχνολογία είναι εδώ, σε προσιτό κόστος, στην κατεύθυνση της απολύτως αναγκαίας για την επιβίωση των επόμενων γενιών, Νέας Πράσινης Συμφωνίας.
Γιατί λοιπόν παρατείνουμε πρακτικές και διαδικασίες όπως αυτές των εξορύξεων, που εγκυμονούν μόνο πολλαπλά ρίσκα, την ώρα που οι εναλλακτικές είναι εδώ, σε μία συγκυρία πλήρους συμφωνίας όλων για την επιτακτική ανάγκη υιοθέτησης βιώσιμων λύσεων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον;»

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρου Κόκκαλη:

«Οι εγκαταστάσεις εξόρυξης ορυκτών καυσίμων αποδεδειγμένα αποτελούν χώρους στους οποίους συμβαίνουν ατυχήματα που συχνά οδηγούν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και σε οικολογικές καταστροφές. Παράλληλα ολόκληρη η ανθρωπότητα απειλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας της συνεχιζόμενης χρήσης ορυκτών καυσίμων. Στην ετήσια έκθεση που δημοσιεύει η Κομισιόν για την ασφάλεια των υπεράκτιων εγκαταστάσεις εξόρυξης ορυκτών καυσίμων για το 2018 φαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των ατυχημάτων υπερδιπλασιάστηκε από 59 το 2017 σε 124 το 2018 εκ των οποίων τα 6 ταξινομήθηκαν ως μεγάλα ατυχήματα ενώ το 2016 είχαν συμβεί 2 τέτοια.

Ερωτάται η Επιτροπή:

α) Τι προτίθεται να πράξει σε συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές για να προσδιορίσει τις αιτίες αυτής της αύξησης και να προχωρήσει στη σύσταση ενός πιο ασφαλούς πλαισίου λειτουργίας;

β) Κατά πόσο η ΕΕ διαθέτει οργανωμένο σχέδιο δράσης σε περίπτωση πολύ σοβαρού ατυχήματος στα ύδατα της; Έχει ιδία γνώση για το επίπεδο ασφαλείας στις πλατφόρμες που εκμεταλλεύονται ΚΜ ή ευρωπαϊκές επιχειρήσεις; Έχει εκτιμήσει το οικονομικό κόστος των ατυχημάτων στον τουρισμό, την αλιεία και τη βιοποικιλότητα;

γ) Προτίθεται λόγω της αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και επομένως της πιθανότητας ατυχήματος να προτείνει την αναστολή των δραστηριοτήτων υπεράκτιας εξόρυξης ορυκτών καυσίμων;»

Comments are closed.