Κέρδισε τις εντυπώσεις η ΕΡΤ το καλοκαίρι στην ενημέρωση

κτίριο ΕΡΤ

του Θάνου Πασχάλη

Με πλήρη σεβασμό στον τηλεθεατή, από τον οποίο κέρδισε και την αναγνώριση με διψήφια νούμερα τηλεθέασης, κλείνει τον κύκλο του καλοκαιριού ο ενημερωτικός τομέας της ΕΡΤ με ναυαρχίδα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των εννέα.. Η ενημέρωση για τα ελληνοτουρκικά και τον κορωνοιό ήταν προσεκτική και με γνώμονα την ενημέρωση του κοινού χωρίς να περιέχει καμιά από τις κορώνες των ιδιωτικών καναλιών, ούτε φυσικά την τρομολαγνική και εκφοβιστική τους διάθεση.. Ακόμη και στο πολιτικό κομμάτι των ειδήσεων κρατήθηκαν οι ισορροπίες στην παρουσίαση των κομμάτων και αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες από πλευράς των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.. Στο αισθητικό πεδίο τα ρεπορτάζ και οι ειδήσεις στην ΕΡΤ (αυτό θα σχολιάσουμε σήμερα) είναι μακράν οι πιο αξιοπρεπείς αισθητικά και ουσιαστικά.. Στα δελτία και τα ρεπορτάζ αρκετών ιδιωτικών καναλιών (ευτυχώς όχι όλων) κυριαρχούν οι κραυγές, οι στριγκλιές και οι φωνασκίες των ρεπόρτερ, οι υπερβολές, οι κιτρινιές, η δραματοποίηση των γεγονότων, ο άκρατος λαικισμός και η τρομολαγνεία.. Σε αυτά συνηγορεί η μουσική υπόκρουση στα βίντεο (μουσικό χαλί το λένε) η κατά την αναγγελία των επόμενων θεμάτων από τον/την παρουσιαστή .. Γιατί χρειάζεται; Μήπως πρόκειται βίντεο-τρόμου σε διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους; Είναι απλή η εξήγηση.Το πράττουν για να διεγείρουν ταπεινά ένστικτα του κοινού και έτσι να κεντρίσουν το ενδιαφέρον τηλεθεατών που αρέσκονται στον εντυπωσιασμό. Μοιάζει με τη μουσική υπόκρουση, που έβαζαν οι αξιωματικοί στα αμερικανικά ελικόπτερα για να ντοπάρουν τους πεζοναύτες στο Βιετνάμ (όλοι θυμόμαστε τον “καλπασμό των αλόγων” του Βάνγκερ στην ταινία “Αποκάλυψη τώρα” του Φράνσις Φορντ Κόπολα) ή τους Ρείντζερς με τις σάλπιγγες ή τους ινδιάνους με τις ιαχές και τα τύμπανα του πολέμου.. Βλέπεις βίντεο και σε πιάνει θλίψη με τους δραματοποιημένους έως τρομολαγνικούς τόνους των ρεπόρτερ με τις στριγκλιές και τις αγριοφωνάρες τους προκειμένου να αποδώσουν κάποιο δήθεν τρομακτικό γεγονός.. Παρουσιάζουν αρκετές φορές τα γεγονότα πολύ πιο δραματικά από ό,τι τυχόν είναι. Εάν πρόκειται για κάποιο θέμα που “κρύβει” συγκίνηση και οίκτο τότε σειρά έχει η δήθεν συμπονετική φωνή του ρεπόρτερ (σπικάζ με φωνή σπαραξιδιάρικη)..Τα γεγονότα παρατίθενται και παρουσιάζονται υπό μορφή σόου.. Λες και πρόκειται για γύρισμα μικρού μήκους ταινιών τρόμου ή μελό..

Ε, αυτά ευτυχώς δεν διαπρέπουν στην ΕΡΤ. Τα ρεπορτάζ παρουσιάζονται με σεβασμό στον τηλεθεατή και χωρίς στεντόρειες και λυπητερές φωνές από τους αγωνιούντες (δήθεν) ρεπόρτερ.. Η φτήνια κυριαρχεί κατά κόρον στις ειδήσεις αρκετών ιδιωτικών καναλιών.. Φτήνια ακόμη στη θεματολογία αλλά και στην ιεράρχηση των ειδήσεων.. Θεματάκια της σειράς ή ειδήσεις της πλάκας παρουσιάζονται ως κάτι το πρωτοφανές ή τρομακτικό (π.χ αστυνομικά συμβάντα της ημέρας) και αφιερώνεται σε αυτά άπλετος χρόνος, ενώ παράλληλα λαμβάνουν περίοπτη θέση στην ιεράρχηση των ειδήσεων (πάντα στις πρώτες θέσεις προβολής των θεμάτων της ημέρας).. Σχεδόν σε όλα τα θέματα ποντάρουν στο να διεγείρουν το θυμικό αλλά και να ξυπνήσουν το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού ώστε να τα παρακολουθήσει.. Αποτέλεσμα να διεξάγεται καθημερινά ένας απίθανος αγώνας μεταξύ αρκετών ιδιωτικών καναλιών στο ποιο θα εντυπωσιάσει περισσότερο το κοινό με “θέματα σοκ “.. Σήμερα τις τηλεοπτικές ειδήσεις βλέπει κατά κόρον η τρίτη ηλικία.. Η νεολαία και το παραγωγικό κοινό ανέμισαν μαντήλια και εγκατέλειψαν την τηλοψία προς χάριν του Ιντερνετ.. Ετσι το μενού των δελτίων ειδήσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει θέματα που ενδιαφέρουν ή σοκάρουν την τρίτη ηλικία όπως ληστείες, διαρρήξεις αλλά και αυξήσεις στις συντάξεις.

Η ΕΡΤ απέχει από όλα αυτά, αν και κάποια στιγμή στην αρχή με τη νέα κυβέρνηση, επιχειρήθηκε στο όνομα του ανταγωνισμού και των ποσοστών τηλεθέασης να μοιάσει τα ιδιωτικά κανάλια.. Ευτυχώς έκανε πίσω και διεσώθη.. Αλλως θα μιλούσαμε για ξεφτίλα και ντροπή για ένα κρατικό μέσο.. Η ΕΡΤ πρέπει να σταθεί στο ύψος της διατηρώντας αξιοπιστία και αισθητική.. Είναι ό,τι καλύτερο στις ειδήσεις υπάρχει σήμερα και παρέχεται ως πληροφόρηση στον πολίτη με σεβασμό προς αυτόν. Τα γεγονότα παρατίθενται στην ΕΡΤ στην πραγματική τους διάσταση και όχι στην υπερβολική ή δραματοποιημένη που πράττουν αρκετά ιδιωτικά κανάλια.. Οι αλήθειες να λέγονται. Ηδη σημαντικό κομμάτι των τηλεθεατών που δεν αρέσκεται στην υπερβολή, στο χάιδεμα των αυτιών κλπ αρχίζει να το αναγνωρίζει παρακολουθώντας τη.. Πέρασαν 30 χρόνια από τη γέννεση της ιδιωτικής τηλεόρασης και τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια σερβίρουν την ίδια σούπα των ειδήσεων και με τον ίδιο τρόπο.. Αν δεις ένα δελτίο ειδήσεων πριν από 30 χρόνια είναι λες και το βλέπεις και σήμερα.. Καμιά ουσιαστική ανανέωση και καινοτομία εάν εξαιρέσεις τα γραφικά και τα εφέ.. Δεν έχουν ίσως αντιληφθεί ότι νέοι και μεσήλικες ανέμισαν το μαντίλι για το διαδίκτυο και τα στοιχεία δείχνουν ότι τους εγκατέλειψαν μαζικά .. Τα δελτία ειδήσεων, το ξαναγράψαμε, “γέρασαν”.. Το συντριπτικό τους κοινό είναι γέροντες και γερόντισσες..Μια γενιά που δεν εξοικειώθηκε με το Ιντερνετ.. Αλλιώς κι αυτή θα ανέμιζε μαντήλι..

Υ.Σ Ελπίζουμε με τη σεζόν να δούμε το κάθε διαφορετικό.. Κι αν όχι τουλάχιστον να πρωτεύσει ο σεβασμός στον τηλεθεατή όπως το πράττει η ΕΡΤ..

Comments are closed.