Οι καταζητούμενοι για τις δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμού
Έχουν περάσει 24 χρόνια μετά τη δολοφονία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού και οι δράστες όχι μόνο κυκλοφορούν ανενόχλητοι, αλλά δραστηριοποιούνται ακόμα και με την πολιτική στα κατεχόμενα. Τι και αν εκδόθηκαν εθνικά και διεθνή εντάλματα σύλληψης για όσους έλαβαν μέρος στις στυγερές δολοφονίες στις 11 και 14 Αυγούστου 1996. Μέχρι στιγμής κανένα δεν εκτελέστηκε. Μάλιστα, ένας από τους δολοφόνους, ο Ερχάν Αρικλί, υπέβαλε πρόσφατα υποψηφιότητα για τις παράνομες «προεδρικές» εκλογές των κατεχομένων.
Όλα αυτά, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα « Φιλελεύθερος», καταδεικνύουν ότι έμειναν μόνο στα χαρτιά οι προσπάθειες να τιμωρηθούν οι εγκληματίες για τη διάπραξη φόνων και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι Αρχές της Δημοκρατίας εντόπισαν τότε 13 δράστες για τους οποίους εκδόθηκε εθνικό ένταλμα. Παράλληλα, πέτυχαν την καταχώρηση στον κατάλογο αναζητούμενων προσώπων της Διεθνούς Οργάνωσης Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Ιnterpol) 10 προσώπων, ενώ η Interpol απέρριψε το αίτημα της Δημοκρατίας για έκδοση εντάλματος σύλληψης άλλων τριών.
Τα εντάλματα σύλληψης παραμένουν ανεκτέλεστα στη βάση δεδομένων της Interpol, πέντε αφορούν τη δολοφονία του Ισαάκ και άλλα πέντε τη δολοφονία του Σολωμού. Τα ονόματα βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών επιβολής του νόμου που έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων της Interpol. Μάλιστα, ένα άτομο από τους 10 φιγουράρει στη λίστα των πλέον καταζητούμενων προσώπων, ο 65χρονος σήμερα Ερτάλ Χατζιαλί Εμανέτ, διοικητής τότε των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας στα κατεχόμενα.
Ανάμεσα στους καταζητούμενους για το φόνο του Ισαάκ, βρίσκεται και ο Ερχάν Αρικλί, αρχηγός του κόμματος των εποίκων «Αναγέννηση», ο οποίος υπέβαλε υποψηφιότητα για «πρόεδρος» του ψευδοκράτους. Η μοναδική φορά που επιχείρησε να εκτελεστεί κάποιο από αυτά τα εντάλματα ήταν το 2012, όταν οι Αρχές του Κιργιστάν συνέλαβαν τον σημερινό υποψήφιο «πρόεδρο» Ερχάν Αρικλί, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, αφού με παρέμβαση των τουρκικών διπλωματικών Αρχών η υπόθεση έπεσε και ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος. Το 2017 έκανε διακοπές στην Τυνησία και πάλι χωρίς να τον ενοχλήσει κανένας.
Για τις δύο υποθέσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία το Φθινόπωρο του 1996 είχε εκδώσει 13 συνολικά εντάλματα σύλληψης. Τα εντάλματα που είχαν εκδοθεί με εντολή του τότε Γενικού Εισαγγελέα, αείμνηστου Αλέκου Μαρκίδη, είχαν διαβιβαστεί και στην Interpol η οποία προχώρησε σε έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για τους 10.