Παγκόσμιο σοκ: Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα

…σε ηλικία 60 ετών από καρδιακή ανακοπή

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών από καρδιακή ανακοπή ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε νοσηλευθεί στις 3 Νοεμβρίου σε κλινική της Λα Πλάτα όπου υπεβλήθη σε επέμβαση για οίδημα στον εγκέφαλο.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε παγκόσμια θλίψη. Ηδη η κυβέρνηση της Αργεντινής κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ τον Μαραντόνα «αποχαιρέτησε» ήδη με τον προσήκοντα σεβασμό ο μεγάλος Πελέ, δηλώνοντας: «Κάποια μέρα θα παίξουμε μπάλα στον Ουρανό».

Σε ανάρτησή της στα social media, η Ένωση Ποδοσφαίρου Αργεντινής εξέφρασε «τη βαθύτατη θλίψη της για τον θάνατο του θρύλου της», προσθέτοντας μάλιστα ότι «Θα παραμείνει πάντοτε στις καρδιές μας».

Ο πρόεδρος της Αργεντινής κήρυξε εθνικό πένθος για τρεις ημέρες, λέγοντας: «Μας πήγες στην κορυφή του κόσμου. Μας έκανες απίστευτα ευτυχισμένους. Ήσουν ο σπουδαιότερος όλων. Σε ευχαριστούμε που υπήρχες, Ντιέγκο. Θα μας λείπεις για όλη μας τη ζωή».

Ο Μαραντόνα είχε παίξει για τη Μπαρτσελόνα και τη Νάπολη κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κερδίζοντας δύο τίτλους Serie A με την ιταλική ομάδα.

Σκόραρε μάλιστα 34 γκολ σε 91 εμφανίσεις για την Αργεντινή, εκπροσωπώντας την σε τέσσερις διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Μαραντόνα οδήγησε, μάλιστα, τη χώρα του στον τελικό του 1990 στην Ιταλία (όπου ηττήθηκαν από τη Δυτική Γερμανία), ενώ υπήρξε αρχηγός της εθνικής ομάδας της Αργεντινής στις ΗΠΑ το 1994 όμως αποκλείστηκε όταν εντοπίστηκε θετικός στο αναβολικό «εφεδρίνη».

Κατά το δεύτερο μισό της καριέρας του, ο Μαραντόνα έδινε μάχη με τον εθισμό του στην κοκαΐνη και του απαγορεύτηκε να παίζει για 15 μήνες αφότου εντοπίστηκε θετικός στο εν λόγω ναρκωτικό το 1991.

Αποσύρθηκε από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο το 1997, στα 37α γενέθλιά του.

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1960 στο Λανούς, αλλά μεγάλωσε στη Βίλα Φιορίτο μια παραγκούπολη στα νότια προάστια του Μπουένος Άιρες.

Ήταν ο πρώτος γιος μετά από τρεις κόρες.

Γονείς του ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα «Τσιτόρο» και η Ντάλμα Σαλβαδόρα Φράνκο «Δόνια Τότα». Η μακρινή καταγωγή της οικογένειας ήταν από την ισπανική Γαλικία.

Σε ηλικία 8 ετών εντοπίστηκε από έναν ανιχνευτή ταλέντων ενώ έπαιζε στην γειτονιά του, το σύλλογο Εστρέλια Ρόχα. Ο τότε προπονητής της ομάδας νέων Κορνέγιο είχε πει:

«Όταν ο Ντιέγκο ήρθε στην Αρχεντίνος Τζούνιορς για δοκιμές, ήμουν πραγματικά τρελαμένος από το ταλέντο του και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν μόλις οκτώ ετών. Τον ρωτήσαμε για την ταυτότητά του, ώστε να το ελέγξουμε, αφού παρόλο που είχε τη διάπλαση ενός παιδιού, έπαιζε σαν ενήλικας. Όταν ανακαλύψαμε ότι μας είπε την αλήθεια αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τον εαυτό μας καθαρά σε αυτόν».

Έτσι στα 10 του έγινε βασικό κομμάτι της εφηβικής ομάδας των Αρχεντίνος Τζούνιορς του Μπουένος Άιρες. Μέχρι τα 14 του έπαιζε στις ακαδημίες.

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, κατά πολλούς ο κορυφαίος.

Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος που κατέρριψε το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής δύο φορές, την πρώτη όταν έπαιξε για την Μπαρτσελόνα και τη δεύτερη, όταν αγωνίστηκε στη Νάπολι.

Έχει αγωνιστεί στους Αρχεντίνος Τζούνιορς, Μπόκα Τζούνιορς, Μπαρτσελόνα, Νάπολι, Σεβίλλη και στο τέλος της καριέρας του, στη Νιούελς Ολντ Μπόις και τελικά μετά από παύση ενός έτους από το ποδόσφαιρο έκλεισε την καριέρα του στην Μπόκα Τζούνιορς το 1997.

Τα πιο ένδοξα ποδοσφαιρικά του χρόνια τα πέρασε στη Νάπολι, όπου κέρδισε τίτλους και διακρίσεις. Στην καριέρα του με την Εθνική Αργεντινής, σκόραρε 34 τέρματα σε 91 εμφανίσεις.
Πηγή kathimerini.gr

Comments are closed.